Bakan Ömer Bolat: Türkiye Cari Açığı Azaltarak Ekonomiye Güven Veriyor

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat , Türkiye'nin ekonomi ve dış ticaret politikalarındaki başarıyı vurgulayan önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, 2024 yılı Ağustos ayında Türkiye’nin cari işlemler hesabında son 5 yılın en yüksek fazlasının elde edildiğini belirterek, bu olumlu sonuçların ekonomiye olan güveni artırdığını söyledi.

Son 5 Yılın En Yüksek Cari İşlemler Fazlası: 4,3 Milyar Dolar

2024 Ağustos ayında Türkiye’nin cari işlemler hesabı 4,3 milyar dolar fazla vererek son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yıllık bazda ise 11,3 milyar dolar ile son 2,5 yılın en düşük cari işlemler açığı kaydedildi. Bu gelişme, 2021’den bu yana ilk kez üst üste üç ay cari işlemler fazlası verilmesi açısından büyük önem taşıyor. Cari açık, 2024’ün ilk 8 ayında yalnızca 9,7 milyar dolar oldu.

Cari Açıkta Dramatik Düşüş

Cari işlemler açığı, son 15 ayda tam 44,4 milyar dolar azalarak ciddi bir gerileme kaydetti. 2023 yılı Mayıs ayında 55,6 milyar dolar seviyesine çıkan yıllıklandırılmış cari açık, 2024 Ağustos ayı itibariyle 11,3 milyar dolara düşerek istikrar sağlandı.

İhracat Rekor Kırarken, İthalatta Düşüş Devam Ediyor

Bakan Bolat, ihracattaki artış ve ithalattaki düşüşün dengeli büyümeyi desteklediğini belirtti. 2024 yılı Ağustos ayında yıllıklandırılmış ihracat %3,5 artışla 262,0 milyar dolara yükselirken, ithalat %8,3 azalarak 340,7 milyar dolara geriledi. Bu durum dış ticaret açığında %33,6’lık bir düşüşe yol açtı.

Hizmet İhracatında Rekor Artış

Hizmet ihracatındaki artış da dış ticaret açığının azalmasında etkili oldu. TÜİK'in yaptığı revizyonlarla, 2023 yılı hizmet ihracatı 106,0 milyar dolara çıkarılırken, 2024 Ağustos ayı itibariyle bu rakam yıllık bazda 111,1 milyar dolara ulaşarak rekor seviyelere ulaştı. Seyahat gelirleri ise 52,5 milyar dolara yükseldi.

Makroekonomik İstikrar Güçleniyor

Cari işlemler hesabındaki güçlü iyileşmenin Türkiye’nin makroekonomik istikrarını pekiştirdiğini ifade eden Bakan Bolat, “Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekler ve ithalatı düşürmeye yönelik tedbirlerin uygulamada gösterdiği başarılarla cari işlemler açığında önemli bir gerileme sağladık" dedi. Ticaret Bakanlığı olarak, üretici ve ihracatçılarla iş birliği içinde çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.