Çayıralan’da çocuklar, gençler ve öğretmenlerle hoşsohbet bir gün yaşandı.
Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata , Çayıralan ’da gerçekleştirdiği söyleşilerinde de katılımcıları düşündüren bilgiler paylaştı.
Yozgat – Çayıralan İlçe Milli Eğitim Müdürü Satılmış Batur’un daveti üzerine 2 Haziran 2023 Cuma günü gittiği ilçede, gün boyu süren yoğun program içerisinde her fırsatta eğitime, bilime ve proje tabanlı araştırmaya dair değerlendirmeler yaptığı “Çayıralan Söyleşileri” çerçevesinde ortaokul ve lise öğrencileriyle ayrı ayrı bir araya geldi. Ayrıca öğretmenlerle de seminer gerçekleştirip, proje fikri geliştirme konusunda teknik bilgiler aktardı.
"BİLİMLE UĞRAŞMAK İSTİYORUM AMA NASIL?"
Günün sabah etkinliklerinde ziyaret edilen Şehit Yarbay Yusuf Turgut Ortaokulu Seminer Salonu ile deprem sebebiyle hasar gören Konuklar İHO öğrencilerinin de eğitim aldığı Çayıralan İHO Seminer Salonunda öğrencilerle gerçekleştirdiği iki toplantıda Prof. Dr. Mustafa Böyükata, "Bilimle uğraşmak istiyorum ama nasıl?" başlığı altında çocuklarla etkileşimli ve hoşsohbet söyleşiler gerçekleştirdi.
Öğrenciler arasından kendisini öne çıkarıp gösteren çocukların sorularıyla yer yer derinleşen sohbette Prof. Dr. Mustafa Böyükata, öncü bilim insanlarından örnekler verip Newton’un çocukluk hatıralarından, Aziz Sancar’ın da Anadolu’nun ücra köşelerinden çıkışından, bilim insanlarının merak ettikleri peşine düştükleri hayallerinden ve bunu yaparken iyi gözlemci oluşlarından, pes etmeyişlerinden bahsetti. Zaman zaman yöresel dili de kullanarak neşeli atmosfer de oluşturarak, çocukların gelecekte öncü işler yapabilecekleri yönünde cesaretlenmelerin ve özgüvenlerini artırmalarına katkıda bulundu. Çocukların bilime ve bilim insanlarını tanımaya olan ilgilerinin artmasını sağlayan nitelikte bir buluşma olduğu okul ziyaretlerinde kurum yöneticileri ile de sohbetler edildi. Ziyaret edilen Yarbay Yusuf Turgut Ortaokulu Mehmet Karasu, Çayıralan İHO Müdürü Hakkı Açıkgöz ve Konuklar İHO Müdürü Ahmet Karataş ile öğretmenler okullarında böylesi etkinliklerin faydasına değinerek memnuniyetlerini ifade ettiler.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Satılmış Batur ile birlikte aynı binada hizmet veren Halk Eğitim Merkezi bünyesinde oluşturulmaya çalışılan kütüphane salonu da ziyaret edildi ve Merkez Müdürü Veyis Altuntaş’tan bilgi alındı. İçerisine konan ve sergilenen çeşitli aletler ve objeler ile bir bakıma “mini müze” görünümüne sahip olan bu mütevazi mekanın çok amaçlı kullanılabileceğini belirten Prof. Dr. Mustafa Böyükata, öğrencilere proje geliştirirken de esin kaynağı olabileceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Çayıralan Kaymakamı Mustafa Çelik ile de bir araya gelen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, daha önce ilçeye dönük yapılan çalışmalardan bahsederek yapılabilecek yeni çalışmalara ilişkin görüşlerini paylaştı.
DONANIMLI GENÇLİK
Öğleden sonra Ertuğrul Bey Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliklerin ilk oturumunda Çayıralan’daki liselerde okuyan gençlere hitap eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, "Güçlü Gelecek için Donanımlı Genç Olmak: Meslek, İş ve Kariyer Nedir?" başlıklı konuşmasında da hoşsohbet bir atmosfer oluşturdu, gençlerle şakalaşarak kimi zaman tatlı sert, kimi zaman zihinleri uyarıcı ve en çok ta düşünmeye sevk edici bilgiler paylaştı.
Kendi öğrencilik hayatından ve kariyer yolculuğundan örnekler de vererek zenginleştirdiği söyleşisinde Prof. Dr. Mustafa Böyükata, aslen Çayıralan’ın Kaletepe Köyünden olduğunu, ilkokulu o köyde okuduğunu ve daha sonra Kayseri Pazarören’de ortaokul ve lise eğitimin, akabinde de ODTÜ’de üniversiteyi tamladığını, yüksek lisansı Manisa’da ve Doktorayı da Gazi Üniversitesinde yaparak öğretim üyesi olduğu günden beride Yozgat’ta çalışmaya başladığı söyledi. Yurtdışı deneyimlerinden ve tecrübelerinden de söz ederek, meslek, kariyer ve iş kavramların karıştırmamak gerektiğini vurgulayarak, sürekli yeni meslekler çıkabildiğini ileride hangi alanda ne gibi öncü işler ortaya koyabileceklerini düşünüyorlar ise yani hayalleri peşinde yol gitmelerinin gerekliliğine dair düşüncelerini açıkladı.
Tarım toplumu, modern toplum ve içinde bulunduğumuz postmodern bilgi toplumunun özellikleri ile değişim süreçlerine de değinerek; üniversitelerin bilgi üretimi, araştırma ve girişimcilik bağlamında sahip olması gereken yönlerine dair kritikler yapan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, gençlerin iyi yetişmesinin ülkemiz, milletimiz ve insanlık için önemine değindiği konuşmasında, her derste işlenen her konunun hayatta bir karşılığı olduğuna dikkat çekerek bunun ne olduğunu öğrenmek için gençlerin bireysel olarak bir çaba içerisinde olması gerektiğini ve bir ödev olarak her zaman yükümlülük hissetmeleri gerektiği farklı yönleriyle ortaya koydu.
Ertuğrul Bey Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Durmuş Öğer ve Şehit İsmail Genç Anadolu Lisesi Müdürü Samet Görken ile toplantıya iştirak eden öğretmenleri faydalı ve zihin açıcı bir buluşma olduğunu belirtiler.
HEDİYE KİTAPLAR DA GÖTÜRÜLDÜ
Gittiği yerdeki okullara hem eğitim öğretim faaliyetlerini destekleyici hem de günün hatırası olarak sembolik kitaplar götürmeye özen gösteren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, gönüllüler aracılığıyla temin ettiği materyalleri okullara bıraktı ve kitaplar öğrencilere dağıtıldı. TÜBİTAK süreli yayınlarından Bilim Teknik dergisi ve bilim insanlarının hayatlarıyla ilgili olanlar başta olmak üzere çeşitli konulardaki yayınlar için doğrudan ve dolaylı katkılarından dolayı, TÜBİTAK’tan Muhammet Özveren, Kâşif Çocuk Yayınları İmtiyaz Sahibi Emrullah Köker, Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği Başkanı Dr. İbrahim Erdoğan, emekli öğretmen Selami Tanoğlu, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, Ordu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sadullah Gülten, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ertan Ercan, YOBÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Temel, YOBÜ’den Daire Başkanı Alparslan Doğan, Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney, Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Eğitimci-Yazar Ahmet Sargın, YOBÜ mezunlarından Salih Murat Ünsal ve eğitime destek veren bütün gönüllülere gıyabında teşekkür edildi.
ÖĞRETMENLER BİLGİLENDİRİLDİ
Günün son oturumunda ilçede görev yapan öğretmenler için planlanan "TÜBİTAK Programlarına Yönelik Proje Hazırlama Stratejileri" konulu seminerde Prof. Dr. Mustafa Böyükata, TÜBİTAK programları hakkında katılımcıları bilgilendirdi ve proje yapma konusunda bilmelerinde fayda olacak türden tüyolar verdi.
Proje fikri geliştirme yönünde küçük bir atölye çalışması da yaptıran Prof. Dr. Mustafa Böyükata, katılan öğretmenlerin kendi aralarında küçük gruplar oluşturmalarını isteyerek birlikte düşünme ve ortak fikir geliştirme uygulaması yaptırdı. Genelden özele doğru bir yol izleyerek beyin fırtına yoluyla ilçeye özgü proje gerçekçi bir fikir üretmenin stratejisini gösterdi. Öğretmenlerin bulundukları çevreye ilişkin, özellikle eğitim konuları üzerinde proje tabanlı çalışmaya değer fikirler geliştirme potansiyeline sahip oldukları gözlendi. Öğretmenlerden gelen sorulara cevaplar verilen toplantıda etkili bir deneyim paylaşımı da oldu.
FAYDALI BİR GÜNDÜ, DEVAMI GELMELİ
Köy, kasaba ve ilçe merkezlerindeki okulların taşımalı eğitim ve kısmen daha kolaylaşan ulaşım imkanlarıyla taşradaki öğrencilerin birlikte eğitim alma imkanlarının da arttığı günümüzde, böylesi yöreler için yeni yaklaşım ve anlayış biçimleriyle desteklenmesinin çok elzem olduğu bilinciyle gönüllü çabalarını sürdüren Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın takdirle izlendiği biliniyor ve gayretlerinin olumlu bir dip dalga doğurması da ümit ediliyor. Her ilde en az bir üniversite olduğunu her fırsatta ifade eden ve üniversitelerin üzerine düşen görevleri bu yönüyle de gündeme getiren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, aksine davranmanın büyük bir ihmal olacağının da altını çiziyor.
Gerçekleştirilen etkinliklerin bir kısmına iştirak eden Kayseri’deki Çayıralan ve Köyleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği yöneticilerinden Süleyman Uluer ve Niyazi Açıkel, “Hemşerimiz, Yozgat Bozok Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata beyin Çayıralan ilçemizdeki ortaokul ve lise öğrencileri ile öğretmenlerimize verdiği bilimle uğraşmaya yönelik istek artırıcı söyleşilerinde yer almaktan mutluluk duyduk. Çok faydalı buluşmalar gerçekleştirildi. Daha önce de düzenlenen etkinliklerinde yer aldık ve destek olmaya çalıştık. Bizler için de faydalı bir gün oldu, hocamıza teşekkür ederiz” dedi.
Bütün gün Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya eşlik eden Çayıralan İlçe Milli Eğitim Müdürü Satılmış Batur, her söyleşi öncesi dinleyicilere konuklarını tanıtarak kendisine teşekkür etti. Müdür Satılmış Batur ilçede yapılan çalışmalar ve e-Twining projeleri ile TÜBİTAK proje ve yarışmalarında aldıkları mesafeler hakkında da bilgiler vererek eğitimin niteliği artırıcı faaliyetleri önemsediklerin ortaya koyan kritiklerde bulundu.
Son derece faydalı bir gün olduğunu ortaya koyan Müdürü Satılmış Batur, yeni çalışmalar yapmak ve böylesi devam ettirmek gerektiğinin bilincinde oldukları gösteren değerlendirmeler yaparak gün sonunda Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya teşekkür ederek ilçeden uğurladı.