CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin: Kahramanmaraş depreminden 5,5 ay sonra, depremzedeler hala konteynerler ve diğer sorunlarla mücadele ediyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin , 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden 5.5 ay geçmesine rağmen bölgede konteyner başta olmak üzere bir çok sorun yaşandığına dikkat çekti.
Vatandaşların kalıcı konutlarına ne zaman ulaşabileceklerinin bilinmediğini belirten CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin , Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e detaylı iki ayrı soru önergesi sunan Dr. Müzeyyen Şevkin , hayatları kararan, evleri başlarına yıkılan depremzede vatandaşların dertlerine yeni dertler eklendiğine işaret etti.
“DEPREM KONUTLARI NASIL VERİLECEK, ORTA HASARLI BİNALAR NE OLACAK”
İktidarın oluşturduğu derin ekonomik krizin faturasının depremzedelere çıkabileceğine dair endişelere dikkat çeken Dr. Müzeyyen Şevkin , “Milletimiz, deprem konutları yerine konut maliyetinin çok altında bir bedelle karşı karşıya bırakılmamalıdır. Bölgeden yükselen bu duyumlara kulak verilmelidir. Ayrıca ilgili Bakanlık tarafından yıkılacağı belirtilen orta hasarlı binaların son durumu da belirsizliğini korumaktadır. Kira ve ev eşyası sorunuyla baş başa kalan orta hasarlı bina sahipleri ne yapacağını bilemez halde tedirgin bir şekilde beklemektedir” dedi.
“FATURA SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALIDIR”
Kışın yağmur, sel ve çamurdan sonra şimdi de sıcaklarla baş etmenin derdindeki depremzedelerden su, elektrik ve doğalgaz faturaları alınmaya başlandığını hatırlatan Dr. Şevkin, “Yiyecek ekmek bulamayan vatandaşlarımızın fatura sorunu derhal çözüme kavuşmalıdır. Bölgede temiz içme suyu ve gıdaya erişimde zorluk çekilmektedir. Bölgede ve özellikle Hatay’da halihazırda ticaret yapılabilecek bir ortam yoktur. Bu ortamın sağlanması için acilen girişimlerde bulunulmalıdır” diye konuştu.
Deprem bölgesinde önlem olmadığını, tam olarak bir kaos yaşandığını savunan CHP Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin ’in iki ayrı bakanlığa yönelttiği ve cevaplanmasını istediği sorular şöyle:
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANINA SORULAR
- Önergenin yanıtlandığı tarih itibarıyla çadır ya da konteyner ihtiyacı olan depremzede vatandaş var mıdır? Varsa kaç kişi ya da aileden oluşmaktadır?
- Depremzede vatandaşlarımıza deprem konutları yerine konut maliyetinin altında bir bedel teklif edileceği doğru mudur?
- Deprem bölgesine yapılacağı açıklanan 105 metrekare düşük katlı bir konut ile apartman tipi bir konutun inşaat maliyetleri ile ilgili güncel bilgi verebilir misiniz?
- Depremde evi yıkılan vatandaşlarımız inşaat maliyetlerinin artışından olumsuz etkilenecek midir yoksa depremin ardından ilan edilen koşullarda ev sahibi olabilecek midir?
- Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) müteahhitlere olan toplam borcu ne kadardır?
- Deprem bölgesindeki konut ihaleleri hangi firmalara ne kadar bedelle verilmiştir? Deprem bölgesindeki konutların teslim tarihlerini açıklar mısınız?
- İller bazında orta hasarlı binaların sayısı kaçtır? Bu binaları güçlendirme çalışması yapılacak mıdır? Yapılacaksa bununla ilgili bir takvim oluşturulmuş mudur?
- İllere göre yıkılması gereken bina sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı yıkılmıştır?
- Deprem nedeniyle yıkılacağı açıklanan kaç orta hasarlı konut/bina mevcuttur? Bu konut ya da binalardan kaç adedi yıkılmıştır? Yıkılmayı bekleyen konut/bina sayısı kaçtır?
- Deprem nedeniyle güçlendirme yapılması gereken kaç bina/konut mevcuttur? Güçlendirme işlemleriyle ilgili herhangi bir takvim oluşturulmuş mudur? Oluşturulduysa güçlendirme sürecini, işleyişini açıklar mısınız?
HAZİNE VE MALİYE BAKANINA SORULAR
- Deprem bölgesini oluşturan 11 ilde vatandaşların konut ve yaşam sorunu sona ermemişken elektrik, su ve doğalgaz faturalarının tahsil edilmesinin nedeni nedir? Bakanlığınızın depremzede vatandaşların anılan bu faturalarını ödemesine dair bir çalışması var mıdır?
- Deprem bölgesinde yapılandırmadan faydalanamayan borçluların yapılandırmasına ilişkin yeni bir takvim açıklanacak mıdır?
- Bölgede temiz içme suyu, hijyen ürünleri, yiyecek, içecek ve gıda maddesine ulaşamayan vatandaşlarımız için Bakanlığın belirlediği bir ödenek var mıdır? Varsa nasıl bir uygulama gerçekleştirilmektedir?