Dr. Müzeyyen Şevkin, “Karadeniz ve Trabzon’da deprem riski araştırılsın”
Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP ) Adana Milletvekili, Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin , doğa olaylarının afete dönüştüğü Türkiye’de sismik verilere göre Karadeniz’in bir deprem kaynağı olduğunu vurguladı.
İYİ Parti’nin “Karadeniz Bölgesi ve Trabzon Deprem Riskinin Araştırılması” önergesi üzerine mecliste parti grubu adına konuşan Dr. Şevkin, Karadeniz sahilinde olabilecek deprem yer sarsıntı ivmesi 0,2 ila 0,3 arasında değişkenlik göstermektedir; bu değer Bartın depreminin 6,6 büyüklüğüne eş değer orandadır” dedi.
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, “Ne yazık ki depreme karşı yeterli önlem almayı bilmiyoruz. Sorunumuz sadece deprem değil tabii ki siyasi tercihlerimiz” ifadesini kullandı.
“İRAP RAPORLARI DA DEPREME İŞARET EDİYOR”
3 Eylül 1968 tarihinde Bartın ’da yaşanan depremde 25 insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Dr. Şevkin, Karadeniz’de tsunami tehlikesinin de gözden kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.
Karadeniz ve özellikle Trabzon’un hemen 10 kilometre kuzeyinde bir deprem riski olduğunun İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) raporlarında da belirtildiğini kaydeden CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, “Bölgede deniz içi sismik aktiviteler yeteri kadar bilinmemektedir. Bu aktivitelerin mutlaka araştırılmaya ihtiyacı vardır. Bölgede tsunami tehlikesi de gözden kaçırılmamalıdır. Son verilere bakıldığında durumun ciddiyetini anlamak zor değildir” şeklinde konuştu
.
“DEPREM RİSK HARİTALARI ÇIKARILMALIDIR”
Türkiye’nin her yerindeki fay zonlarının çalışılarak sismik haritalara işlenmesi ve deprem risk haritalarının muhakkak çıkarılmasının şart olduğunu belirten Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“21 Kasım 1939 tarihinde Erzincan’da meydana gelen depremler nedeniyle Trabzon’da 101 ev tamamen yıkılmıştır. İRAP raporlarına mutlaka öncelik verilmelidir. İçişleri Bakanlığı ve AFAD bünyesinde çalışma mutlaka yürütülmelidir. Karadeniz’deki depremler Marmara’da olduğu gibi sismik haritalara ve Türkiye diri fay haritasına mutlaka işlenmelidir. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Maden Tetkik Arama, AFAD mutlaka bu ortak çalışmayı yapmalı, Türkiye’nin her yerindeki fay zonları çalışılarak sismik haritalara işlenmeli ve deprem risk haritaları muhakkak çıkarılmalıdır.”
Konuşmaların ardından İYİ Parti’nin grup önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.