Emir: Elektronik sigara yasağı e-ticaretle deliniyor

CHP ’li Emir sordu: Ticaret Bakanlığı , onlarca sitedeki aleni reklamlara ve gümrükten geçişe neden göz yumuyor?

 

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir , özellikle gençler ve ergenler arasında kullanımı yaygınlaşan elektronik sigara nın ithalatının yasak olmasına karşın onlarca internet sitesinde açıkça satışının yapıldığına dikkat çekerek, “ Sağlık Bakanlığı onaylamıyor, Ticaret Bakanlığı ülkeye girişi yasak diyor ancak alışveriş sitelerinde alenen satılmasın göz yumuluyor” dedi. Bu ürünlerin gümrükten nasıl geçtiğini de sorgulayan Emir, “Ticaret Bakanlığı, onlarca sitede yer alan reklamlara ve gümrükten geçişe neden göz yumuyor?” diye sordu. 

 

CHP’li Murat Emir , Ticaret Bakanı Ömer Bolat ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM ’ye yazılı soru önergesi sundu. Emir, “Elektronik sigaradaki tehlike giderek büyüyor. Klasik sigara tüketicileri ardı ardına gelen vergi zamlarının ardından kullanım miktarına oranla fiyatı daha ucuz olan elektronik sigaralara yöneliyor” dedi. 

 

Elektronik sigaraların 2020 yılında ithalatı ve satışının yasaklandığını hatırlatan ancak bakanlıkların yeteri kadar denetim yapmadığını öne süren Emir, “Denetimsizlik, bu ürünleri her geçen gün daha da ulaşılabilir kılıyor” dedi.

 

Emir, şu ifadeleri kullandı: 

“Ülkemizde kullanımı günden güne yaygınlaşan elektronik sigaralar, ileriye dönük sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tek önlem ise reklam filmi ve genelge yayınlamak, sorunu bu şekilde çözebileceklerini sanıyorlar. 2020 yılında ithalatı ve satışı yasaklanan elektronik sigara ve gerekli tüm materyalleri, alışveriş sitelerinde alenen satılmaya devam ediyor. Bu da bize bir kez daha İktidarın, ülkenin diğer problemlerinde olduğu gibi sigara ile mücadeleyi de sözde yönettiğini gösteriyor.

 

“Halk sağlığı hiçe sayılıyor”

Ürün pazarlanırken sigarayı bırakmaya yardımcı olduğu ifade ediliyor ancak elektronik sigaralar da ciddi bağımlılığa neden oluyor. Elektronik sigara tüketicilerinin çoğu, klasik sigara tüketimine de devam ediyor. Bu da geleceğe yönelik özellikle; kanser, KOAH ve kalp damar hastalıklarının daha sık görülecek olmasına davetiye çıkarıyor. Elektronik sigaraların etken maddelerini kimyasallar oluşturuyor, bu kimyasallar, solunum sistemine olumsuz etki ediyor. Bu etkiler, ne yazık ki yalnızca elektronik sigara içenleri değil, pasif içicileri de kapsıyor. Bir kez daha anlıyoruz ki halk sağlığı yine hiçe sayılıyor.

 

Ticaret Bakanlığı denetimden ve sorumluluktan kaçınıyor

Kullanım yaşı giderek düşen elektronik sigaralar, artık ortaokul çağındaki çocukların elinde geziyor. Aromalarla tatlandırılıp, çeşitli renk ve modellerde satılıyor olması ergenler ve gençleri bu ürünleri kullanmaya özendiriyor. Fosforlu kalem ya da silgi şeklinde olanları var, hâl böyle olunca okulda öğretmenlerinden evde ise ailelerinden rahatlıkla saklayabiliyorlar. Ayrıca elektronik sigara kullanımı ileriye dönük klasik sigara ve diğer tütün ürünlerine geçiş sürecini de kolaylaştırıyor. 

Gelinen noktada, bu ürünlere bu denli rahat ulaşılabilir olması bize, Ticaret Bakanlığı’nın, denetimden ve sorumluluklarından kaçındığını gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü, her fırsatta bu ürünlerin yalnızca zehir saçmadığını, solunum hücrelerinde kalıcı hasarlara yol açtığını ve mücadele edilmesi gerektiğini söylüyor. Ülkemizde, 2018 yılında Ticaret Bakanı olan Ruhsar Pekcan döneminden bu yana elektronik sigara denetimleri sorgulanıyor, aradan geçen 5 yılda 3 Bakan değişti ama sorun değişmiyor. İlgili bakanlıkların gerekli adımları atmasını ve özellikle, internet ortamında sağlığı desteklediği yönünde verilen reklamların yasaklanmasını talep ediyoruz. Ardından satışı yapılan siteler tespit edilerek caydırıcı cezalara başvurulması gerekiyor.” Emir, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a da şu soruları yöneltti: 

“İthalatı ve satışı yasak olan elektronik sigara ürünleri gümrükten nasıl geçiyor? 2022 yılı içerisinde elektronik sigara ithalatına yönelik ne gibi denetimler yapıldı? Denetimler sonucunda e-ticaret firmalarına herhangi bir yaptırım uygulandı mı? Uygulandı ise, hangi firmaya ne kadar ceza kesildi?”