Herkes gelir kalemine promosyonu ekledi ama o promosyon bir türlü gelmedi.
Ankara ’dan promosyon güncellenmeli denilmesine rağmen Malatya ’da promosyon güncellemesi bir türlü yapılamadı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü bir yıl önce bir özel banka ile yaptığı sözleşmeyi feshedip 28/10/2022 tarihinde ihaleye çıktı. Ancak ihaleye katılan bankalar komik denecek kadar az teklif verdikleri için milli eğitim müdürlüğü tarafından hiçbir teklif kabul edilmeyerek ihaleyi Ocak ya da Şubat 2023 tarihlerine erteledi.Bu ihaleye katılan kamu bankaları ise özel bankaların çok altında bir teklif sundular. Yani dostlar pazarda görsün icabı. Emekliye 7500 TL promosyon veren bankaların 12 bin civarında personeli olan Milli Eğitim camiasına 14 bin ile 5 bin TL arasında teklif vermeleri düşündürücüdür. Bu kadar yüksek meblağa ve kitleye sahip Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teklif edilen rakam, emeklileri bankalara çekmek için televizyonlara verdikleri reklam paralarının yanında çerez kalır. Bütün bunları düşününce Malatya’daki bankalar kartelleşti mi acaba diyorum.
BANKALAR ARASINDA KARTELLEŞME Mİ VAR?
Nedense her promosyon anlaşması yapılacağı dönemde bankalar ilgisiz kalıyor. Sanki bankalar kendi arasında anlaşıp her dönem bir bankada kalması yönünde ortak hareket ediyorlar. Eylül 2021 yılında yapılan sözleşme döneminde de sadece bir banka girmiş diğer bankalar teklif verme gereği bile duymamıştı. Üstelik 5 bin 250 TL gibi komik bir rakama Battalgazi ve Yeşilyurt ilçesinde çalışan milli eğitim personelini kendine bağlamış oldu. O dönemde bankaların kendi aralarında anlaştığı söylentileri bir süre de gündemde dolaştı durdu ama devran sürdü geldi bu günlere.
KAMU BANKALARI NEDEN ÖĞRETMENLERİ İSTEMİYOR?
Milli eğitimin promosyon ihalesine kamu bankaları nedense ilgisiz kalıyorlar. Ya 10 bin civarındaki müşteri kitlesinin getireceği iş yükünden kaçıyorlar ya da özel bankaların çıkarlarını düşünüyorlar. Maalesef öğretmenleri özel bankalarının insafına bırakmış durumdalar. Özel bankalar öğretmenlere maaş müşterisi olmalarına rağmen yüksek faiz oranlarıyla kredi vermekteler. Şu an da kamu bankaları 1,70 civarlarında kredi verirken özel bankalar 2,7 -3,0 civarlarında kredi kullandırmaktalar. Özellikle Merkez Bankası verilerinde kredi notu düşük olan öğretmenlerimiz kamu bankalarından kredi kullanamadıkları için maaş aldıkları bankaya mecbur kalıp yüksek faiz oranıyla ihtiyacını gidermek durumunda kalıyor. Bu öğretmeni soymaktır ya da sebep olmaktır. Bu öğretmen bir kamu bankasında maaş alsaydı aynı düşük kredi notuyla daha düşük faiz oranıyla kredi kullanabilecekti.
Milli Eğitim Bankalığı merkez teşkilatı 25 bin 500 TL’ye Vakıfbank ile anlaşıyorsa, Emniyet Genel Müdürlüğü tüm polis teşkilatı için Türkiye genelinde 27 bin TL’ye yine Vakıfbank ile anlaşıyorsa, kamu bankalarından biri ya da özel banka Malatya Milli Eğitimle,ocak zammı da göz önünde bulundurularak 30 - 40 bin civarlarındakibir rakamda anlaşmaları çok mantıklı duruyor.
Biz Demokrat Eğitimciler Sendikası olarak Ocak ya da Şubat’taki promosyon ihalesinde kamu bankalarının ihaleye dostlar pazarda görsün edasında değil de hakkaniyetle girmesini bekliyoruz. Eğer bankalar arasında rekabeti bozacak bir durum görürsek de mahkemeye taşıyacağımızıkamuoyuna saygıyla bildiririz.
Veysel Fırat
Des Malatya İl Başkanı
Haber: Filiz Yavuzkurt