Dijital Tarım Projesi Vodafone Busıness ve Türkiye İş Bankası’na Ödül Getirdi

Vodafone Business & Türkiye İş Bankası, birlikte gerçekleştirdikleri Dijital Tarım Projesi ile bu yıl 9’uncusu gerçekleşen Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde İşbirliği – Kurum kategorisinde birincilik ödülünün sahibi oldu.

22 Ekim 2022- İşletmelerin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone Business, bu yıl 9’uncusu gerçekleşen Sürdürülebilir İş Ödülleri ’nde Dijital Tarım Projesi kapsamında Türkiye İş Bankası ile birlikte İşbirliği – Kurum kategorisinde birincilik ödülünün sahibi oldu. Eylül 2019’dan bu yana Türkiye İş Bankası ile yürüttüğü proje ile birincilik elde eden Vodafone Business, Türkiye genelinde zeytin, domates, kiraz, çilek, patates gibi çok çeşitli mahsul üreticilerine fayda sağlayacak ve oldukça geniş bir ölçekteki üretim alanına ilişkin iklimsel verilerle bitki gelişimine ilişkin verileri toplayacak dijital tarım istasyonları kurdu. Dijital tarım istasyonlarını kendi arazilerinde kurmak isteyen firmalar, Vodafone ve Türkiye İş Bankası iş ortaklığı ile gerçekleştirilen projede İş Bankası’nın uygun koşullardaki ‘Dijital Tarım Kredisi’nden de yararlanabiliyor.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu , konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: 

“Vodafone Business olarak, dijital tarım sistemlerimizle dijital dönüşümü tarım sektöründe de sağlıyor ve verimlilik çalışmalarımızla tarımsal üretimi geliştiriyoruz. Bu anlamda Türkiye İş Bankası ile hayata geçirdiğimiz Dijital Tarım Projemizde, projeye başladığımız günden itibaren 30 adet dijital tarım istasyonunda 12 bin 700 üreticiye ulaştık. Anlık uyarılar ve doğru zamanlama ile sulama, gübreleme, ilaçlama alanlarında 57 milyon TL ekonomik katkı sağlayarak ürün ve ekipman kayıplarını da azalttık. Dijital Tarım Projemizi daha fazla çiftçiye ulaştırabilmek için ülkemizin en köklü bankalarından Türkiye İş Bankası ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği çerçevesinde, bu yıl 9’uncusu gerçekleşen Sürdürülebilir İş Ödülleri’nin İşbirliği – Kurum kategorisinde birincilik ödülünün sahibi olmaktan mutluluk duyuyoruz.”

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem , tarım projelerinin sektörün gelişimine sunduğu katkılara dikkat çekerek şunları söyledi:

“Tarımın finans ve teknolojiyle bir arada ilerlemesini stratejik önceliklerimiz arasına koyduk. Bu kapsamda Vodafone Business ile birlikte yürüttüğümüz ‘Dijital Tarım Çözümü’ projesini çok önemsiyoruz. Bu projeyle hibe ettiğimiz 30 adet dijital tarım istasyonundan sağlanan 57 milyon TL’lik katkı maddi bir tasarruf olmanın ötesinde bir bilinç değişikliğini ifade ediyor. Bizler çiftçilerimizle, birliklerle, kurumlarımızla temas ettikçe onlara doğru zamanda sulamanın, gübrelemenin, ilaçlamanın yaratacağı faydayı anlattıkça sürdürülebilir tarım için çözümler artıyor. Sürdürülebilir İş Ödülleri 2022 İşbirliği – Kurum kategorisinde Vodafone Business ile birlikte kazandığımız bu ödülün anlamı bizim için çok kıymetli. İş Bankası olarak bu tür projelerde yer almaya, tarım sektörünün gelişmesi, sektörde çözüm yollarının artması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Dijital Tarım İstasyonu’nun sağladığı faydalar

Hava durumunu anlık olarak takip ederken, toprağın nemini ve kalitesini de analiz eden Dijital Tarım İstasyonları, haşere, doğal afet gibi konularda da erken uyarı sistemi hizmeti sunuyor. Çiftçilere tarımsal işlemlere dair sulama ve gübreleme zaman önerileri sunan ürün, ayrıca toprak sıcaklığı ve nemine bağlı tohum ekim zamanı öneriyor; gübreleme, ilaçlama, budama, hasat zamanına yönelik iş planlaması yapılmasına yardımcı oluyor. Dijital Tarım İstasyonu ile tarımsal veriler anlık takip edilip depolanıyor, analiz ediliyor ve güvenilir bir şekilde raporlanabiliyor. Bu verilerle risklere karşı efektif önlemler alınarak, daha güvenli tarım üretimi yapılması ve üretimin artırılması mümkün oluyor. Çiftçilere online ortamda erken uyarı gönderen sistem, doğru zamanda müdahale ile verimlilik artışı ve tasarruf sağlıyor.

 

Vodafone hakkında

Avrupa ve Afrika’nın en büyük teknoloji iletişimi şirketi olarak, kendi ölçeğinde benzersiz bir konuma sahibiz. İnovatif yaklaşımımız, teknolojimiz, bağlantı hizmetlerimiz, platformlarımız, ürünlerimiz ve hizmetlerimiz ile bireylerin yaşam, kurumların çalışma şekillerini dönüştürüyoruz. 

21 ülkede mobil ve sabit ağlar işletiyor, 47 ülkede daha mobil ağlarda iş ortaklıkları yürütüyoruz. 30 Haziran 2022 itibarıyla, 300 milyondan fazla mobil müşterimiz, 28 milyondan fazla sabit genişbant müşterimiz ve 22 milyon TV müşterimiz bulunuyor. Nesnelerin İnterneti (IoT) alanında dünya lideri bir şirket olarak, yaklaşık 160 milyon cihaz ve platformu birbirine bağlıyoruz. 

2022’de 15. yılını kutlayan M-Pesa ile Afrika’da finansal teknoloji alanına köklü değişiklikler getirdik. Bugün 50 milyondan fazla kişinin finansal hizmetlere güvenli, uygun maliyetli ve uygun bir şekilde erişmesini sağlayan M-Pesa, bölgenin en büyük finansal teknoloji platformu haline geldi.

Daha iyi bir gelecek hedefiyle, bireylerin yaşam kalitesini artıran, kritik sektörlerde dijitalleşmeyi sağlayan, kapsayıcı ve sürdürülebilir dijital toplumları mümkün kılan teknolojileri sunuyoruz.

2040 yılına kadar değer zincirimiz genelinde net sıfır emisyona ulaşmak ve çevresel etkimizi azaltmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aynı şekilde, müşterilerimize de 2030 yılına kadar 350 milyon ton karbon emisyonunu azaltmada yardımcı oluyoruz. Ayrıca, şebeke atıklarımızın yüzde 100’ünü yeniden kullanma, yeniden satma ya da geri dönüştürme hedefimiz doğrultusunda, cihaz atıklarının azaltılmasına yönelik aksiyonlarımıza devam ediyoruz. 

Toplumsal ve ekonomik gelişmede bağlantı ve dijital hizmetlerin önemli rol oynadığına inanıyor; bir yandan sağlık, eğitim ve tarımda dijitalleşmenin sağlanması, bir yandan da daha temiz ve güvenli şehirler yaratılması için kamu otoriteleriyle işbirliği yapıyoruz. Ürün ve hizmetlerimiz, başta Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ’ler) olmak üzere tüm kurumların dijitalleşmesini destekliyor. 

Kapsayıcılık stratejimiz doğrultusunda internete ve dijital becerilere erişimin yanı sıra eğitim, sağlık ve finans alanında da erişimi mümkün kılan ürün ve hizmetler sunarak hiç kimsenin geride kalmaması için çalışıyoruz. Diğer yandan, hizmet verdiğimiz müşteri ve toplumları yansıtan, çeşitliliğe dayalı ve kapsayıcı bir işgücüne sahip olmayı önemsiyoruz.