Sadri Alışık Kimdir?

Sadri Alışık 5 Nisan 1925 yılında İstanbul Beykoz’da Paşabahçe mahallesinde doğdu. Çocukluk zamanlarında tiyatroya bolca ilgi duydu. Okul piyeslerinde sıkça oynadı rol aldı. Gerçek adı Mehmet Sadrettin Alışıktır. Babasının adı Rafettin Alışıktır. Babası kaptan olarak çalışmaktaydı haftada 1 veya 2 defa ancak görebiliyordu. Evin düzenini çekip çeviren annesi Saffet Hanımdı. Karısının Adı Çolpan İlhandır. Bir Tane Nevin Alışık Adında kardeşi vardır. Bir tane Kerem Alışık Adında oğlu vardır. Karısı Çolpan İlhan 8 Ağustos 1936 İzmir doğumludur. 25 Temmuz 2014 yılında 77 yaşında vefat etmiştir.

 

Sadri Alışık küçük yaşlarda bu piyeslere ilgi duyarken arkadaşları uçurtma uçurup farklı oyunlar oynarken Sadri Alışık ise mahalledeki arkadaşlarına kendi piyeslerini hazırlayıp sunardı. Bu çabaları meyve vermiş olmalıdır ki İstiklal Piyesi isimle oyunda Adalı Halil rolünü kapmış bu da basit bir şey değil başroldü. Sadri Alışık ilkokulu bitirdikten sonra ailesi Cağaloğlu’na evini taşıdılar. Fakat Sadri Alışığın tiyatro aşkı nereye giderse gitsin hiçbir zaman dinmiyordu tiyatro da oynama ateşi yeniden başlamıştı ancak kötü giden bir şeyler vardı okulunda tiyatro yoktu. Fakat Sadri Alışık liseye başladığı zaman tiyatroya tekrar başladı hem lise de giderken hem de Cağaloğlu Halk Evinde tiyatroya gitmeye başladı. Fakat gittiği Erkek Lisesinden vazgeçerek Güzel Sanatlar Resim branşına kaydını yaptırdı.

 

Sadri Alışık yavaş yavaş bu adımları atarken resim, sahne, tiyatro derken kendini sinema da buldu.

 

Sadri Alışık bundan ötürü ilk Filmi Günahsızları 1945 senesinde yazdı ve çevirdi. Daha sonrasında Sadri Alışık Yalnızlar Rıhtımı adlı filmde otuz sekiz yıllık hayat arkadaşı Çolpan İlhan ile bu film sayesinde tanıştı. Sahne gösterilerinin yanı sıra Sinema dada git git gide başarılı oldu. Fakat güzel şeyler olurken kötü şeylerde oldu Sadri Alışık’ın Ayhan Işık adında samimi bir dostu vardı vefat etti. Bundan ötürü Sadri Alışık kendini içkiye verdi ve hastalandı. Bunun üzerine sağlığına kavuşması için Türk Doktorlardan olan Münci Kalayoğlu tarafından ameliyat edilerek sağlığına kavuştu. Sağlığına döndükten sonra sanat yaşamını televizyon programlarında devam ettirdi. 500 ün üzerinde film de rol aldı. Karısıyla da vefat edene kadar evli kaldı. Sadri Alışık 18 Mart 1995 senesinde hayata gözlerini yumdu.