“Köyde Okuma Etkinliği” programlarının 50’incisi Oluközü’nde düzenlendi!
Kırsal kesimlerdeki okullara yönelik çalışmalarıyla da bilinen Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata ’nın, pandemi sürecinde Yozgat merkezli olarak başlattığı, çevre illerde de yürüttüğü ve Türkiye’nin genelinde de fark edilir hale gelen gönüllülük faaliyetlerinden olan “Köyde Okuma Etkinliği” programları 50’ye ulaştı.
En son 23 Aralık 2022 Cuma günü Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Oluközü Kasabası’nda düzenlenen programa Prof. Dr. Mustafa Böyükata ile birlikte YOBÜ akademisyenlerinden Doç. Dr. Mustafa Özalp , Öğr. Gör. Feyyaz Alpsalaz , Öğr. Gör. Mert Soğukoluk ve Öğr. Gör. Deniz Akalın da katılarak söyleşi gerçekleştirdiler.
Oluközü Şehit Yasin Yılmaz İlkokulu / Ortaokulu Müdürü Recep Atmaca’nın daveti üzerine gidilen okulda, " Oluközü'nden de Aziz Sancar çıkabilir", "Ben de yaparım" ve "Okulda ve Çevrede Proje Çalışmaları" başlıkları etrafında sohbetler edildi.
Okulda anasınıfından ortaokul son sınıfa kadar her düzeyde eğitim alan öğrencilerle bir araya gelerek sınıflarında onlarla sohbet eden YOBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, sorduğu sorularla çocukların merakını tetikledi, dinamik, canlı ve coşkulu bir hava oluşturarak çocukların sorularına cevap verdi. Yer yer yaşanılan yakın çevreden örnekler vererek, çocukların ilgisini çeken konularda neler yapabileceklerine değindi ve bilim insanlarının hayatlarından bahsederek, çocuklarında Aziz Sancar gibi güzel çalışmalar ortaya koyan bilim insanı olabileceklerini vurguladı.
YOBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Özalp , kariyer yolculuğundan ve akademik hayatından faydalı bilgiler paylaştı. Ülkemiz genelindeki tüm ilk, orta ve lise öğrenimi gören öğrencilerle, akademisyenlerin zaman zaman bir araya gelerek, fikir alışverişi çerçevesinde zihin fırtınası yapılması gerektiğinin önemini vurgulayan Doç. Dr. Mustafa Özalp , aynı yöreden olması hasebiyle, öğrencilerin kendi memleketlerinden bir akademisyenle birlikte vakit geçirirken duydukları heyecanı ve merakı gözlemlemekten ziyadesiyle memnun olduğunu ifade etti. Meraklı, istekli ve sürekli soru sormak isteyen, yaşama sevinciyle dolu olan bu öğrencilerin; sorularının, kısa zaman dilimi içerisinde cevaplandırılması için sınıflarında öğrencilerle huzurlu vakit geçirdiğini de belirten Doç. Dr. Mustafa Özalp; aile, öğretmen ve öğrenci merkezli etkileşim çerçevesinde akademisyenlerin katılıp katkı verebileceği böylesi söyleşi programlarının ve etkinliklerin sayısının artırılması gerektiğini vurguladı.
YOBÜ Akdağmadeni Meslek Yüksekokulunda öğrenimlerine devam eden öğrencileri ile birlikte katılan Elektrik ve Enerji Bölümü, Elektrik Programı Öğretim Görevlisi Feyyaz Alpsalaz, öğrencilere bilim ve teknolojinin geçmişten günümüze kısa bir özeti aktardıktan sonra, elektrik ve elektronik teknolojisinin ne olduğu; insanı, canlıları ve doğayı taklit ederek robotların ve diğer teknolojik aletlerin nasıl çalıştığını anlattı. Ayrıca uygulamalı olarak Öğretim Görevlisi Feyyaz Alpsalaz danışmanlığında yürütülen TÜBİTAK 2209 proje öğrencileri, Osman Ateş, Erdem Acar, Galip Özhan ve Mehmet Ali Çelik'ten oluşan ekip ile Bluetooth bağlantısı yardımıyla, telefon, bilgisayar ya da akıllı saat ile kurulmuş devre prototipi üzerindeki bazı elemanların uzaktan kontrolünün nasıl yapılabildiğini uygulamalı olarak gösterildi. Bu devrenin çalışma prensibi hakkında bilgiler verildi. Çocuklardan gelen sorularla beraber yapay kodlama ve yapay zeka konularındaki merak duygusu daha da uyandığı ve bilgilerinde derinleşme oluştuğu gözlendi. Kodlama ve yapay zekanın tıp, matematik gibi diğer bilimlerle ilişkilerinden de bahsedildi öğrencilerin soruları cevaplandırıldı.
YOBÜ Yerköy Adalet Meslek Yüksekokulu, Hukuk, Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Programı Öğretim Görevlisi Mert Soğukoluk, etkinlikte öğrencilerin sınıflarında farklı bir hoca görmesiyle oluşan ilginin heyecana dönüşüp yüzlerine yansımasının, kendisini de heyecanlandırdığını ifade etti ve ilk girdiğim sınıfta garipsedim. Öğretim Görevlisi Mert Soğukoluk, “İlk defa küçük çocuklarla iletişime geçecektim. Hepsi içten ve saygılıydı. Hayallerini, amaçlarına ulaşmak için yaptıkları işleri ve niçin bu hayalleri istediklerine dair bir sohbet gerçekleştirdik. Etkinlik sonunda ise hepsinden hayalleri için çok çalışacaklarına dair söz aldım” dedi. O yörenin topraklarında dünyaya gelen bir akademisyen olarak, çocuklarla birikimlerini paylaşmanın mutluluk verici olduğunu ortaya koyarak, yine böylesi etkinliklerde yer almak istediğini belirtti.
Yine aynı yörenin insanı olan YOBÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sağlık Bakım Hizmetleri, Yaşlı Bakımı Programı Öğretim Görevlisi Deniz Akalın, geleceği inşa edecek olan, Türkiye’nin yarınlarında söz sahibi olacak nitelikteki çocuklarla bir araya gelmenin memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Öğrencilere yeni meslek dalları hakkında bilgiler vermek, ilgi alanlarına dönük hangi mesleklere yönelebilecekleri konusunda deneyimlerimizi paylaşmaktan dolayı mutluyum diyen Öğretim Görevlisi Deniz Akalın, böylesi programları diğer köy ve kasaba okullarında da yaygınlaştırmak gerektiğini ve çok değerli bir sosyal sorumluluk çalışması olduğu yaşayarak gördüğünü de söyledi.
Programda, öğrencilere dağıtılmak ve okulda değerlendirilmek üzere, eğitim öğretim faaliyetlerini destekleyici yönde eğitim materyalleri ve kitaplardan oluşan hediyeler de teslim edildi. Katkılarından dolayı, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Kocaçalışkan, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Başkan Yardımcısı Kadim Budak, YOBÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezahat Güçlü, YOBÜ Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Hülya Şimşek, Kâşif Çocuk Yayınları İmtiyaz Sahibi Emrullah Köker, Almanya'nın Augsburg şehrinden işinsanı Hüseyin Gözlügöl ve ailesine, Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği Başkanı Dr. İbrahim Erdoğan, emekli öğretmen Selami Tanoğlu, Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Eğitimci-Yazar Ahmet Sargın, Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney, Tarım Bakanlığından Ahmet Taşan, ORAN Kalkınma Ajansından Timur Yıldız, Yozgatlı İşinsanı Alper Karaca ve eğitime destek veren bütün gönüllülere gıyabında teşekkür edildi.
Etkinlik esnasında samimi bir ortam oluşturan akademisyenler öğretmenlerle de sohbet ederek bilgilerini paylaştılar ve okulda yapılabilecek proje tabanlı çalışmalar hakkında düşüncelerini aktardılar.
Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın “Köy Koleji” olarak nitelendirdiği böylesi okulların “butik okul” görünümünde olduğunun altı çizilerek öğrencilerin TÜBİTAK programları, teknofest gibi etkinlikler yoluyla sürekli bir adım öteye taşınabileceği de ifade edildi. Öğretmenlerin kendi tutum ve davranışlarıyla, yürüttükleri faaliyetler ile öğrencileri sürükleyici rollerine de değinen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, öğretmenlerin bireysel hatıra ve deneyimlerinin öğrenciler açısından önemine de değindi.
Okul Müdürü Recep Atmaca ve öğretmenler ziyaretten duydukları memnuniyeti ifade ederek, gerçekleştirilen etkinliğin çok kıymetli olduğunu, çocuklarda bilimsel farkındalık oluştuğunu ve bilime yönelik merak uyandırıldığını belirtip ileri de yine beklediklerini söyledi ve hem şahsı hem de öğretmen ve öğrencileri adına akademisyenlere teşekkür etti.