Andımız Türkiye Hareketi Genel Başkanı Özgür Meriç Turan'dan Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü Açıklaması
Andımız Türkiye Hareketi Genel Başkanı Özgür Meriç Turan çocuk işçiliğiyle mücadele noktasında son yıllarda özellikle 5 ile 11 yaş aralığındaki çocuk grubunda dünya çapında verilen mücadelenin adeta durma noktasına geldiğini belirtti.
Turan, "Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 12 Haziran tarihini "Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü" olarak kabul etmektedir. Örgütün 2020 yılına ait son verilerine göre, 63 milyon kız çocuğu ve 97 milyon erkek çocuk olmak üzere toplam 160 milyon çocuk işgücünde yer almaktadır. Bu da dünyada her 10 çocuktan birinin çocuk işçi olduğu anlamına geldiğini bizlere göstermektedir.
Çocuk işçilerin sayısı son 20 yılda ilk kez artış göstermiştir.
Andımız Türkiye Hareketi Genel Başkanı Özgür Meriç Turan çocuk işçiliğiyle mücadele noktasında son yıllarda özellikle 5 ile 11 yaş aralığındaki çocuk grubunda dünya çapında verilen mücadelenin adeta durma noktasına geldiğini belirterek, Covid-19'un yoksulluğu ve adaletsizliği artırması ve ayrıca pek çok kapanan okul nedeniyle milyonlarca çocuğun maalesef daha fazla risk altına girdiğini üzülerek ifade etti.
Unicef verilerine göre de, çocuk işçilerin sayısının son 20 yılda ilk kez artış gösterdiğini belirten Turan,
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), çocuk işçiliğine dair son resmi verilerinin Mart 2020'de yayınlandığını ve buna göre, 2019 yılının Ekim-Kasım-Aralık döneminde 5-17 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan ankette, Türkiye'de 5-17 yaş grubunda ekonomik faaliyette çalışan çocuk sayısının 720 bin,
Çalışan çocukların yüzde 79,7'si 15-17 yaş grubunda,
Çocuk işçilerin yüzde15,9'u 12-14 yaş, yüzde 4,4'ü 5-11 yaş aralığında,
Çocuk işçiliği erkeklerde (yüzde 70,6), kız çocuklara göre (yüzde 29,4) daha fazla,
Çalışan çocukların yüzde 65,7'si aynı zamanda eğitime devam etmiş ve eğitime devam edemeyenlerin oranının ise yüzde 34,3.
Çalışılan sektörlere bakıldığında, çocuk işçilerin çoğunluğunun (yüzde 45,5) hizmet sektöründe. Bu sektörü tarım (yüzde 30,8) ve sanayi (yüzde 23,7)ile takip ediyor.
Bu çocukların yüzde 63,3'ü ücretli veya yevmiyeli olarak çalışırken, yüzde 36,2'si ücretsiz aile işçisi. diyerek, çocuk İşçiliği ile mücadelede toplumun bütün kesimlerince çok ama çok daha fazla çalışma yapılmasının elzem olduğunu vurgulayarak sözlerini tamamladı.