Yaşanılanlar Unutulacak Kadar Eski Mi?
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Seda Yurtcanlı Duymaz ’ın yürütücülüğünü yaptığı "Olası İstanbul Depreminin Çevresel Zorunlu Göç Senaryosu ve Yönetimi” başlıklı proje kapsamında ekip üyeleri (Dr. Seda Yurtcanlı Duymaz , Ayşecan Hazal Ak Yıldırım , Emel Karadeniz ve Ayşe Kaşıkırık ) deprem bölgesindeki illerden Hatay , Kahramanmaraş ve Adana ’yı ziyaret etti.
Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı Başkanı Ayşe Kaşıkırık ’a göre, deprem bölgesinde insanların kaygıları çok büyük. Depremin üzerinden beş ay geçmesine rağmen çaresizlik had safhada. İnsanlar eşitsizlikte eşitlenmiş! Kadınların durumu ise gerçekten çok zor. Kadınlar sürekli çocuklarının ne olacağını düşünüyorlar ve sürekli şu kaygıyla yaşıyorlar: ‘Çocuklarımın eğitimi ne olacak? Biz nerede kalacağız? Ben ailemi tekrar nasıl bir araya getireceğim?’ Sürekli bu konuşuluyor. Çok büyük belirsizlik var, maddi imkanlar ise oldukça sınırlı. Tüm yük kadınların omuzlarında. Gittiğimiz ailelerde engelli çocuklar çok fazlaydı. Bölge genelinde akraba evliliği fazla olduğu için çok fazla engelli çocuk vardı.
Kaşıkırık görüşlerini şöyle tamamladı: “Aslında kadınlar kırılgan değil, dirençli gruplar. Bu duruma deprem bölgesinde bir kez daha şahit oldum. Kadın dayanışmasının gücünü yakından gördüm.”
Toplu fotoğraf Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV) ile Hatay Serinyol’da yapılan görüşme sırasında çekilmiştir.