Pers İmparatorluğu
Pers İmparatorluğu , MÖ 550-330 yılları arasında var olmuş, Orta Doğu , Anadolu , Mısır , Hindistan ve Avrupa’ya kadar uzanan büyük bir devlettir. Pers İmparatorluğu kurucusu, Perslerin ilk kralı olan Büyük Kiros ’tur. Kiros, Medleri yenerek İran bölgesinde bağımsız bir devlet kurmuş ve ardından Babil , Lidya , Fenike gibi ülkeleri fethetmiştir. Pers İmparatorluğu başkenti ise Persepolis ’tir.
Pers İmparatorluğu , tarihin ilk süper gücü olarak tanımlanır. Persler, dünya nüfusunun yarısından çoğunu içerisinde barındıran topraklara sahipti. Persler , ayrıca hoşgörü politikası izleyerek farklı kültür ve dinlere saygı göstermişlerdir. Perslerin yönetim şekli ise mutlakiyet idi. Pers İmparatorluğu , satraplık adı verilen birimlere ayrılmıştı. Her satraplıkta bir vali ve bir ordu komutanı bulunurdu.
Pers İmparatorluğu MÖ 330 yılında Makedon Kralı Büyük İskender tarafından yıkılmıştır. Bu olay, Grek-Pers Savaşları’nın sonucudur. Grek-Pers Savaşları , Perslerin Anadolu ve Yunanistan’ı işgal etmesiyle başlamıştır. Yunanlılar, Perslere karşı direnmiş ve bazı zaferler kazanmıştır. Ancak sonunda Perslerin gücüne karşı koyamamışlardır