Sarıyer Belediyesi 2021 Faaliyet raporu meclisten geçti
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, 2021 yılı Faaliyet Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Genç, ekonomide yaşanan zorluklara rağmen 20 milyon bütçe fazlası verildiğini belirtti. Meclisin onayına sunulan faaliyet raporu, oy çokluğu ile kabul edildi.
Sarıyer Belediyesi nisan ayı meclis toplantısının 2. birleşimi, Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlendi. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, 2021 Faaliyet Raporunu meclise sundu. Yapılan toplantıya, mevcut ekonomik koşullara rağmen Sarıyer Belediyesi’nin yaptığı hizmetler damga vurdu. “Umudu yeşertmek için doğru çalışmak zorundayız” diyerek yapılan faaliyetleri anlatan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, sahra mutfağı ve aşevi, üç yeni gündüz bakımevi, kütüphane ve Sarıyer Arena’nın yakında hizmete açılacağını söyledi. Genç’in “Biz zeytin ağaçları yetiştiriyoruz” diyerek bahsettiği Sarıyer Akademi ise verdiği eğitim ile tüm meclis üyelerinden tam not aldı. İlçeye değer katan projelerin ve sosyal belediyecilik anlayışının temelini oluşturan hizmetlerin anlatıldığı rapor oy çokluğuyla meclisten geçti.
“ZOR KOŞULLAR ALTINDA, İDEAL BÜTÇE YAPMA VE UYGULAMAYI BAŞARMIŞ OLMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in konuşmasında şunları söyledi:
“Resmi verilere göre kişi başına düşen milli gelir, Cumhuriyet tarihinde ilk kez 7 yıl üst üste düşüş gösterdi. Milli gelirde düşüş süreci yaşanırken, bir yandan da pandemiyle mücadele edildi. Koronavirüsün ülkemizde görüldüğü 2020 yılında halkımızın önceliği kendisinin ve sevdiklerinin sağlığı iken, 2021 yılında öncelik maalesef ekonomik sorunlar oldu. Beslenme, çocuğun okul harçlığı, evinin kirası, faturalar ve günden güne pahalılaşan hayat, sağlık mücadelesinin de önüne geçti. Yine resmi verilere göre, 2021 yılında 2,5 milyonu düzenli olmak üzere yaklaşık 6 milyon hane sosyal yardımlardan yararlandı. 2021 yılındaki sosyal yardım harcaması, 2019 yılına oranla 73%, 2020 yılına göre ise 42% arttı. 2021 yılını yüksek enflasyon, işsizlik, faiz oranları ve yoksul vatandaş sayısı artarak tamamladık. İster kamu ister özel sektör kurumları olsun herkes bu süreçten olumsuz etkilendi.
Fakat, Sarıyer Belediyesi olarak bütün bu zor koşullar altında, ideal bütçe yapma ve uygulamayı başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 2021 yılı tahmini bütçe ve gelir-gider bütçeleri genel hatlarıyla değerlendirildiğinde; tahmini bütçe 530.561.000 TL, gider bütçesi 522.013.766 TL, gelir bütçesi 541.972.479 TL, bütçe fazlası 19.958.713 TL. 20 milyon bütçe fazlası verilmesi, planlı yönetim anlayışımızın sonucudur.
ASGARİ ÜCRETİ 5 BİN LİRA YAPTIK
Ekonomik şartların bütün zorluğuna rağmen çok önemli ve değerli bir toplu sözleşmeye imza attık. Sarıyer Belediyesi’nde asgari ücret 5 bin lira oldu. İmza töreninde vurguladığım gibi keşke dolar da 1 TL olsa idi. O zaman bu imzanın çok daha fazla önemi olurdu. İlk günden itibaren ısrarla uyguladığım ve söylediğim bir şey var: Çalışma arkadaşlarımın maaşlarının aksamaması için gereken çalışmaları önceden yapmak. Bugüne kadar da başarıyla yerine getirdiğimiz için mutluyum. Bundan sonra da bu düşüncemiz aynı şekilde devam edecektir çünkü emek en yüce değerdir.
Ülkemizin yaşadığı ekonomik sorunun yansımaları devam ederken, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali küresel ekonomik krizin derin etkilerinin de uzun yıllar süreceğini ön görmek zorundayız. 2022 yılı şubat ayı sonu itibarı ile yıllık enflasyon yüzde 54,4’e yükseldi. Yılsonu itibarı ile hangi rakamları göreceğimizi kestirmek çok güç. Covid19 sürecinin ülkemizde görülmesiyle birlikte pandemi sonrası yeni dünya düzeninin nasıl olacağına dair; bilim insanlarının, düşünürlerin, yazarların görüşlerini inceledik ve bu süreçte “Sosyal devlet” anlayışının öne çıkacağını özellikle vurguladıklarını gördük. Beklentiler, güçlü bir sosyal devlet anlayışıyla, kamu kaynaklarının doğru planlanması ve yaraların sarılmasıydı. Biz de bu konu üzerinde çalıştık. Hazırladığımız kitapçık ile her platformda bu konuyu dile getirdik.
“NE YAPABİLİRİZ? NASIL YAPABİLİRİZ? DEMEYİ VE ÇÖZÜM ÜRETMEYİ ISRARLA SÜRDÜRECEĞİZ”
Yerel yönetimlerin, ülkenin makro sorunlarının çözümünde oynayacağı rolün önemine yürekten inanan bir başkan olarak, kimi zaman yerelden- genele taşınacak çözümlerin “Gerçek etkili yöntem olabildiğini” de akıldan çıkarmamak gerektiğini bir kez daha dile getirmek istiyorum. Çünkü yerel yönetim olarak ilk günden beri uyguladığımız kapsayıcı, eşitlikçi, şeffaf, katılımcı ve yaşamı temel alan yönetim anlayışımız ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ve bu çalışmaların etkileri bize bunu gösteriyor. Üzerimizdeki sorumluluk öylesine büyük ki; yaşama dair hiçbir konuya “Bu konu bizim alanımız değil”, “Bizim bu konuda yapacak bir şeyimiz yok” demedik, demiyoruz, demeyeceğiz. Tam aksine “Ne yapabiliriz”, “Nasıl yapabiliriz” demeyi ve çözüm üretmeyi ısrarla sürdüreceğiz.
Tıpkı, dershanelerin kapanması ile burslu okuma şansı elinden alınan bir öğrencimizin “Ben şimdi ne yapacağım?” sorusu karşısında Sarıyer Akademi’yi kurduğumuz gibi. Tıpkı, “Ben bir engelli annesiyim. Evladımla birlikte ben de engelli oldum. Çocuğumu bırakacak kimsem yok, kendime ayıracak 1 dakikam yok” feryadı sonrası anne ve aileler için kurduğumuz Engelli Çocuk ve Aileleri Destek Eğitim Merkezi (EÇADEM) gibi.
“İŞİMİZİ AŞKLA YAPIYORUZ”
Hayata geçirdiğimiz her projenin bir hikâyesi var. Hepsi yaşamın içinden çıktı ve yaşamı kolaylaştırmak için hayata geçirildi. Çocuk – genç – öğrenci, kadın – erkek, engelli – yaşlı ayırt etmeden; eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, barınmada, yoksullukla mücadelede yaşamda kim varsa veya hangi alanda sorun yaşanıyorsa çözmeyi, çözümün tarafı olmayı görevimiz olduğu için değil gönülden yaptık. Eskilerin de deyimiyle işimizi aşkla yapıyoruz. Çünkü insanız ve insana ait olan hiçbir şey bize yabancı değildir.
“UMUDU YEŞERTMEK İÇİN DOĞRU ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ”
Bugün dayanışmayı daha da artırmak zorundayız. Toplum olarak en güçlü özelliğimiz, iyi günde de kötü günde de birlik ve beraberlik içerisinde olmaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi: “Umutsuz durumlar yoktur. Umutsuz insanlar vardır” o halde; huzuru tesis etmek, barışı yaşatmak, hoşgörüyü ve adaleti her alanda egemen kılmak için umutsuz insanlardan olmayacak, umutsuz olanlara da umudu aşılayacağız.
Umudu yeşertmek için doğru çalışmak zorundayız. Bir faaliyet ya da projeyi tasarlamalı, planlamalı, projelendirmeli, uygulamalı ve sonuçlarını doğru değerlendirmeliyiz. Bu sürecin doğru işlemesi de şu beş ilke ile mümkündür: Adalet, Emanete sadakat, İşi ehline vermek, Halkın yararını esas almak ve Fikir alışverişi, yani katılımcılığı sağlamak.
Bugün yaşanılan; pandemi, ekonomik kriz, savaşlar ve diğer zorluklara rağmen ilçemizin temel sorunlarını çözmüş, geleceği planlamaya devam ediyorsak, Sarıyerlilerin emanetine sadakat anlayışımızdan, adaleti, işi ehline vermeyi, katılımcılığı benimsememizden ve Sarıyerlilerin refahı için çalışma arzumuzdandır.
“2021 YILINI İLÇEMİZİN GELECEĞİNİ PLANLAMAK ADINA AVANTAJA ÇEVİRDİK”
Pandemi ile büyük bir mücadele örneği gösterdik. Sarıyerliler başta olmak üzere ilçemizin kamu kurumları ile koordineli bir şekilde çalışma yürüttük. 2021 yılı Koronavirüs önlemlerinin 2020 yılına göre azaltıldığı bir yıl olmasına rağmen 2020 yılında yaptığımız çalışmaları büyük oranda devam ettirdik. Bu süreçte ilçemizin temel ihtiyaçlarını yerine getirmeyi de sürdürdük. Ayrıca 2021 yılını ilçemizin geleceğini planlamak adına avantaja çevirdik. Bu kapsamda 2009 yılında hazırladığımız Sarıyer Kalkınma Eylem Planı’mızı güncelledik. 2009 yılında hazırlanan raporu değerlendirdiğimizde, Sarıyer Belediyesi olarak hedeflerimizi yerine getirmiş olmanın gururunu taşıyoruz. Diğer kamu kurumları, koordineli çalışmaya, iş birliği yapmaya daha açık olsalardı, zannediyorum gerçekleşmeyen hedef sayısı çok daha az olur, belki de hiç olmazdı.
Güncelleme çalışması sırasında paydaşlarımızın görüşleriyle ortaya konulan 154 hedefi gerçekleştirmek için herkese sorumluluk düşüyor. Kamu kurumları, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, akademisyenler, kent konseyi, meslek odaları, sivil inisiyatifler, vatandaşlar…Herkesin ortak akıl etrafında birleşerek çalışması, zor süreçlerin yönetimi açısından da son derece önemlidir. Katılımcılığın en üst düzeyde tutulduğu kalkınma eylem planımızda, sosyal politikalar ve çevre başlıklarının ön plana çıktığını gördük. Eğitimde, sağlıkta, ekonomide, sosyal hayatta yaşanan toplumsal eşitsizliklerin derinleştiği, çevreye yönelik tahribatın arttığı bu çalışmayla bir kez daha ortaya konmuş oldu. Eşitsizlikleri azaltmak, dayanışmayı artırmak için 2021 yılında önemli projeleri hayata geçirirken bazı projelerin de altyapısını hazırladık.”