Beta Bloker Ne İşe Yarar? Hangi Beta Bloker Daha Zararsızdır?
Beta blokerler , beta-adrenerjik reseptörlere bağlanarak kalp atış hızını, kan basıncını ve kalp kası kasılma gücünü azaltan ilaçlardır. Bu etkileri sayesinde, kalp yetmezliği , yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı, anjina, ritim bozuklukları, migren ve hipertiroidizm gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılırlar.
Beta blokerler, iki ana gruba ayrılır:
Kardiyoselektif beta blokerler: Bu ilaçlar, kalpte bulunan beta-1 reseptörlerine daha fazla bağlanır ve kalp atış hızı ve kan basıncını azaltmada daha etkilidir. Non-selektif beta blokerler: Bu ilaçlar, hem kalpte hem de vücudun diğer organlarında bulunan beta-1 ve beta-2 reseptörlerine bağlanır. Bu nedenle, kalp atış hızı ve kan basıncını azaltmanın yanı sıra, bronşları daraltarak astım ve bronşit gibi solunum hastalıklarına da neden olabilirler.Hangi beta blokerin daha zararsız olduğu, kişinin bireysel özelliklerine ve altta yatan hastalığa göre değişir. Genel olarak, kardiyak selektiviteye sahip beta blokerler, non-selektif beta blokerlere göre daha az yan etki riskine sahiptir.
Beta blokerlerin olası yan etkileri şunlardır:
Yorgunluk Baş ağrısı Bulantı İshal Hazımsızlık Sersemlik Uyuşukluk Cinsel işlev bozukluğuBeta blokerlerin kullanımı, bazı durumlarda yan etki riskini artırabilir. Bu durumlar şunlardır:
Astım veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) Diyabet Böbrek veya karaciğer hastalığı Depresyon Anksiyete Uyku apnesiBeta blokerler, hamilelik ve emzirme döneminde dikkatli kullanılmalıdır.
Beta blokerler, doktorun tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.