Uzlaştırmacı Nasıl Olunur? Kimler Uzlaştırmacı Olabilir?

Uzlaştırmacı olmak için, Adalet Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir uzlaştırma eğitimi kurumu tarafından verilen uzlaştırmacı eğitimini tamamlamak ve ardından Adalet Bakanlığı tarafından yapılan sınavda başarılı olmak gerekir.

Uzlaştırmacı Eğitimi

Uzlaştırmacı eğitimi, 120 saat sürelidir. Eğitim, teorik ve uygulamalı derslerden oluşur. Teorik derslerde, uzlaştırmanın hukuki temelleri, uzlaştırma süreci, uzlaştırma teknikleri ve yöntemleri gibi konular işlenir. Uygulamalı derslerde ise, uzlaştırmacılar, gerçek bir uzlaştırma süreci deneyimleyerek, bu süreci nasıl yöneteceklerini öğrenirler.

Uzlaştırmacı Sınavı

Uzlaştırmacı sınavı, 100 sorudan oluşur. Sınav, çoktan seçmeli ve açık uçlu sorulardan oluşur. Sınavda başarılı olmak için, en az 70 puan almak gerekir.

Kimler Uzlaştırmacı Olabilir?

Uzlaştırmacı olmak için, aşağıdaki şartların sağlanması gerekir:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak En az dört yıllık lisans eğitimi almış olmak Cezai hükümlü bulunmamak Fiil ehliyetine sahip olmak Uzlaştırmacı eğitim programını tamamlamak Uzlaştırmacı sınavında başarılı olmak

Uzlaştırmacıların Çalışma Alanları

Uzlaştırmacılar, aşağıdaki gibi çeşitli alanlarda çalışabilirler:

Ceza hukuku Medeni hukuk İş hukuku İcra hukuku Aile hukuku

Uzlaştırmacıların Maaşları

Uzlaştırmacıların maaşları, çalıştıkları kuruma ve deneyimlerine göre değişiklik gösterir. Genel olarak, uzlaştırmacılar, kamu kurumlarında çalışan memurlar gibi maaş alırlar.

Uzlaştırmacılığın Avantajları

Uzlaştırmacılığın aşağıdaki gibi avantajları vardır:

Tarafların kendi aralarında anlaşmaya varmalarını sağlar Mahkemelerin iş yükünü azaltır Tarafların maliyetlerini düşürür Tarafların arasındaki anlaşmazlığın daha hızlı ve daha az maliyetli bir şekilde çözülmesini sağlar