Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin : Şeffaflık Taahhüdü İnşaat Taahhüdünden Daha Önemli Olmalı
Uluslararası Şeffaflık Derneği Türkiye Şubesi, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde şeffaflık ve hesap verebilirliği teşvik etmek amacıyla bir Yerel Yönetim Şeffaflık Taahhütnamesi hazırladı. Belediye başkan adaylarına sunulan bu taahhütname, yerel yönetimlerde şeffaflık, etik yönetim, hesap verebilirlik ve katılımcı demokrasiye ilişkin adayların adanmışlığını gündeme getiriyor.
Ankara Kent Konseyi Başkan Vekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin , yerel seçimlere yaklaşırken adayların büyük oranda yapacakları inşaatları ya da verdikleri kat ve rant taahhütlerini ifade ettikleri bir ortamda, şeffaflık taahhüdünün gündeme getirilmiş olmasının bir zihniyet devrimi gerektirdiğini belirtti.
Uluslararası Şeffaflık Derneği Türkiye Şubesi 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde şeffaflık ve hesap verebilirliği teşvik etmek amacıyla hazırladığı Yerel Yönetim Şeffaflık Taahhütnamesini kamuoyunun dikkatine sunmuş bulunuyor. Belediye başkan adaylarının imzalaması için hazırlanmış olan ve alanında uzman akademisyenlerin de katkıları alınarak hazırlanmış olan bu taahhütname, kent konseylerinin kuruluş amaçları arasında yer alan yerel yönetimlerde şeffaflık, etik yönetim, hesap verebilirlik ve katılımcı demokrasiye ilişkin adayların adanmışlığını gündeme getirdiği için çok önemlidir. Yerel seçimlere yaklaşırken adayların büyük oranda yapacakları inşaatları ya da verdikleri kat ve rant taahhütlerini ifade ettikleri bir ortamda, şeffaflık taahhüdünün gündeme getirilmiş olması bir zihniyet devrimi gerektiriyor. Bu taahhütname sadece yerel yönetim işlerinin şeffaf yürütülmesini içermekle kalmıyor bu konuda şeffaflığın ayrılmaz parçası olarak düşünülebilecek pek çok başlığa da dikkat çekiyor:
Ankara Kent Konseyi Başkan Vekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin sözlerine şöyle devam etti
Malvarlığı Bildirimi: Belediye başkanlarının ve birinci derece akrabalarının malvarlığı bildirimlerinin yıllık olarak kamuoyuna açıklanması.
Liyakat ve Şeffaf İşe Alım: Belediye yönetimi ve çalışanlarının liyakat ilkesi doğrultusunda, kayırmacılıktan uzak bir şekilde işe alınması ve terfi ettirilmesi.
Belediye Meclisi Şeffaflığı: Belediye Meclisi toplantılarının gündeminin önceden duyurulması, internetten canlı yayınlanması ve tüm kararların, tutanakların ve raporların kamuoyuna açıklanması.
Açık İhale Usulü: Belediye ihalelerinin önemli bir bölümünün açık ihale usulüyle yapılması, pazarlık ve doğrudan temin yöntemlerinin istisnai durumlara bırakılması.
Mali Durum Şeffaflığı: Belediyeye ait şirketlerin ve taşınmazların mali durumlarının her yıl veri temelli ve karşılaştırılabilir şekilde kamuoyuna açıklanması.
Etik Kurallar ve Hesap Verebilirlik: Belediye çalışanları, meclis ve komisyon üyeleri için etik kod ve davranış kuralları belirlenmesi, etik komisyonunun kurulması ve hesap verebilirlik mekanizmalarının geliştirilmesi.
Bilgi Edinme Hakkı: Vatandaşların bilgi edinme hakkı kapsamında yapmış olduğu başvuruların sayısının ve cevap verme süresinin yıllık olarak kamuoyuna duyurulması.
Kent Konseyleri: Kent Konseylerinin ayrımcılık yapılmadan, toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde oluşturulması ve aktif hale getirilmesi.
Katılımcı Demokrasi: Belediye Meclisi ve komisyon toplantılarında mahallelerin ve sivil toplum kuruluşlarının bilgilendirilmesi ve katılımının sağlanması.
Katılımcı Bütçeleme: Her yıl bütçe hazırlanırken mahalle meclisleri, kent konseyleri ve benzeri mekanizmalar kullanılarak vatandaşlara danışılması.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Yerel yaşamda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve yerel yönetim stratejisinin bir parçası haline getirilmesi.
Çevre Politikaları: İklim değişikliğinin risklerini azaltmaya yönelik kent ve çevre politikalarının geliştirilmesi ve şeffaf bir şekilde uygulanması.
31 Martta yerel yönetimleri yönetmeye talip olan tüm adaylara, şeffaflığın ve katılımın başlangıcına ilişkin iyi niyet beyanı olarak gördüğümüz bu taahhütnameyi imzalamaya ve bu ilkeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.