Kırşehir Belediyesi Geri Dönüşüm Kumbarası uygulamasını hayata geçirdi.
Kırşehir Belediyesi, "sıfır atık" çalışmaları kapsamında kağıt-karton, cam, elektrik-elektronik, metal, atık ilaç, plastik, pil vb. atıkların geri dönüşümünü sağlamak için "Geri Dönüşüm Kumbarası" uygulamasını hayata geçirdi.
Kırşehir Belediyesi, çevre temizliğini ve sağlığını önceleyen "sıfır atık" çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Belediye, kent nüfusunun yoğun olduğu Cacabey Meydanı’na koyduğu "Geri Dönüşüm Kumbarası" ile kağıt-karton, cam, elektrik-elektronik, metal, atık ilaç, plastik, pil vb. atıkları toplamaya başladı.
Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Kırşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimizden beri Çevreye Duyarlı ve Sağlıklı Çevre bilincinin oluşturulması için farkındalık yaratma gayretindeyiz. Bu bağlamda Çevreye duyarlı hemşehrilerimizin büyük önem verdiği Mobil Atık Getirme Merkezi Cacabey Meydanı’nda uygun bir noktaya yerleştirildi.
Hemşehrilerimizin kumbaraya bırakacakları pet şişeler, gazeteler, piller vb. malzemelerin geri dönüşümü sağlanırken bu kumbaralar sayesinde aynı zamanda vatandaşlarımıza da geri dönüşüm bilinci kazandırılmış olacak.
Çağdaş toplumlarda geri dönüşüm atık malzemeleri çeşitli dönüşüm yöntemleriyle yeniden imalat sürecine kazandırılıyor. Örneğin, kullanılmış kâğıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması hava kirliliğini yüzde 74-94, su kirliliğini yüzde 35, su kullanımını yüzde 45 azaltabilmektedir. Yine bir ton atık kâğıdın kâğıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.
Aküler de birer pil çeşididir. Pillerin içinde civa kurşun, nikel gibi ağır metaller bulunur. Bunlar, hem çevre hem de insan sağlığı açısından zehirli maddelerdir. Atık pillerin çöpe atılması çevre kirliliğine yol açar ve insan sağlığına zarar verir. Atık pilleri çevrede azaltmanın yolu, yeniden doldurulabilir şarjlı piller kullanmaktır. Kullanım ömrü bitmiş piller toplama kutularına atılarak geri dönüşüm tesislerinde değerlendirilir.
Biz de tüm bunları göz önüne alarak Kırşehir’de Mobil Atık Getirme Merkezini faaliyete geçirerek önemli bir projeyi Türkiye’de başlatan ilk iller ve belediyeler arasına girdik.
Tüm hemşehrilerimizi bu konuda duyarlı olmaya ve ellerinde bulunan geri dönüşüme uygun atıklarını Mobil Atık Getirme Merkezi'ne bırakmaya davet ediyorum.”