Sırrı Paşa Kimdir?

Selim Sırrı Paşa , 1851 yılında Vidin'de doğan ve 1924 yılında vefat eden bir Osmanlı devlet adamı ve mutasarrıftır. Asıl adı Selim'dir, ancak "Sırrı" lakabını da adının yanında kullanmıştır.

Erken Yaşamı ve Eğitimi:

Selim Sırrı Paşa, köklü bir aileden gelmektedir. Babası Seyyit Bey, annesi ise Pembe Hanım'dır. İlk eğitimini Vidin'de tamamlamıştır. Ardından İstanbul'a giderek Mülkiye Mektebi'nde (Siyasal Bilgiler Fakültesi) eğitim almıştır.

Mesleki Kariyeri:

Mülkiye Mektebi'nden mezun olduktan sonra çeşitli devlet görevlerinde bulunmuştur. Sırasıyla;

Maliye Nezareti Kalemi Muavinliği
Vidin Muhasebe Kalemi Muavinliği
Selanik Muhasebe Kalemi Müdürlüğü
Tuna Vilayeti Muhasebe Müdürlüğü
Vidin Vilayeti Muhasebe Müdürlüğü
Tuna Vilayeti Defterdarlığı
Selanik Vilayeti Defterdarlığı
İzmit Mutasarrıflığı
görevlerini yürütmüştür.

İzmit Mutasarrıflığı:

Selim Sırrı Paşa'nın en önemli görevlerinden biri İzmit Mutasarrıflığı'dır. Bu görevi 1908-1914 yılları arasında 6 yıl boyunca yürütmüştür. Bu dönemde İzmit'te önemli kalkınma hamleleri gerçekleştirmiştir. Altyapıyı iyileştirmiş, yeni okullar ve hastaneler açtırmış, tarım ve sanayinin gelişmesi için çalışmalar yapmıştır. Ayrıca, İzmit'in doğal güzelliklerini korumak için de çaba göstermiştir.

Son Yılları ve Vefatı:

I. Dünya Savaşı'ndan sonra Selim Sırrı Paşa çeşitli görevlerde bulunmuştur. 1924 yılında vefat etmiştir. Naaşı İstanbul'da bulunan Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Selim Sırrı Paşa'nın Mirası:

Selim Sırrı Paşa, dürüst, çalışkan ve vatansever bir devlet adamı olarak bilinmektedir. Görev yaptığı her yerde önemli hizmetler vermiştir. İzmit'te bıraktığı eserler günümüzde de hala kullanılmaktadır.