İl Olmayı Bekleyen İlçeler: Plaka ve Temsil Endişesi

Son günlerde ulusal ve yerel basında en çok yer alan haberlerden biriside il olmayı bekleyen ilçeler heyecanı ….. İl olma kriterlerini taşıyan ilçelerin en çok merak ettikleri konulardan birisi de il olduktan sonra 82 plakayı hangi ilin temsil edeceği ….

Bunun yanı sıra il olup ta ilçe görünümünü aşamamış veya büyük bir kalabalık nüfus kitlesine sahip olan il olmaya şahit isteyen yerleşim yerleri de az değil … Kasaba görünümünde olan iller var. Yine de vatandaşlar ilçelerinin il olmasını istiyorlar. İlçeleri il olacak mı merak ediyorlar.

İLÇELERİN İL OLMASI İÇİN ŞART OLAN KRİTERLER

En az 100 bin nüfusa sahip olmak,

Yeterli ulaşım yapısına sahip olmak,

Şehir görünümüne sahip olmak,

İl merkezine en az 30 km uzaklıkta olmak,

Gibi temel şartlara sahip olan ilçeler il olma şansını elde edebilecek.

Vatandaşların kendilerine sormaları gereken soru ise bir gün önce ilçe iken bir gün sonra il olduklarında hayatlarında ne değişecek?

En belirgin özellik ise, ilçeler il olduklarında yeni bir trafik plakası ile Türkiye siyasi haritasında ayrıca gösterilecek. Milletvekilliği ile temsil edilecek. Kaymakam yerine vali atanacak. Bu gerçeklerin yanı sıra ticari ve siyasi hizmet konularında l gelişmelerde beklentiler arasında yer alıyor.

 

Üstte yer alan en belirgin şartlar ile il olmaya yakın ilçeler

Akçakale , Akhisar, Alanya,  Alaşehir, Aliağa, Arsuz, Bafra, Bandırma, Bergama, Bodrum,  Büyükçekmece, Ceyhan, Cizre, Çarşamba, Çayırova, Çerkezköy, Çorlu, Gebze, Darıca, Doğubeyazıt, Edremit, Elbistan, Erbaa, Erciş, Erdemli, Ereğli, Ergani, Fatsa, Fethiye, İnegöl, İskenderun,  Kadirli, Kahta, Kapaklı, Kozan, Kuşadası,  Lüleburgaz, Manavgat, Midyat, Milas, Nazilli, Nusaybin, Ödemiş, Polatlı, Reyhanlı, Salihli, Serik, Silifke, Silivri, Silopi, Siverek, Soma, Söke, Tarsus, Torbalı, Tuzla, Ünye, Yüksekova, Viranşehir

İlçelerin tanınırlığı baz alındığında,

Mersin’in ilçesi olan Tarsus,

Hatay ilçesi olan İskenderun,

Tekirdağ ilçesi Çorlu,

Antalya ilçesi Alanya,

Ankara ilçesi Polatlı,

Bursa ilçesi İnegöl,

il olmayı hak eden ve şansı yüksek olan ilçeler olarak dikkat çekiyor.

Haber : İsteniş Hakan Tüplek