Ticaret Bakanlığı Tarife ve Fiyat Listeleri Denetimlerine Aralıksız Devam Ediyor

Ticaret Bakanlığı , perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri, tarife ve fiyat listelerinin denetimlerine devam ediyor. Bu hususlar, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Fiyat Etiketi Yönetmeliği çerçevesinde düzenleniyor. Yönetmeliğin temel amacı, tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması ve doğru bilgilendirilmeleridir.

Yiyecek ve İçecek Hizmeti Sunulan İşletmeler Mercek Altında

Son dönemde, gıda fiyatlarındaki hareketlilik nedeniyle yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmelerde fiyat farklılıkları arttı. Bu durumun önüne geçmek ve piyasalarda istikrar sağlamak amacıyla Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeye göre, lokanta, restoran, kafe, pastane gibi işletmelerin tarife ve fiyat listeleri işyerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üzerine kolayca görülebilir ve okunabilir şekilde yerleştirilecek.

Ticaret Bakanlığı, bu düzenlemelerle ilgili bilgilendirme yazılarını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu ile paylaşarak sektördeki satıcı ve sağlayıcılara duyurdu. Ayrıca, 81 Ticaret İl Müdürlüğü tarafından 2 Ocak 2024 tarihinden itibaren bu işletmelerde yaygın ve yoğun denetimler yapılmaya başlandı. Bu denetimlerde, işletmeler mevzuat hakkında bilgilendirildi ve aykırılık tespit edilen işletmelere idari yaptırımlar uygulandı.

Ticaret Bakanlığı’nın Denetimleri Sonucunda 47.043.348,00 Türk Lirası İdari Para Cezası Uygulandı

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Ticaret İl Müdürlükleri tarafından yapılan denetimlerde, 114.567 firma denetlendi ve 21.659 aykırılık tespit edildi. Bu kapsamda, toplamda 47.043.348,00 Türk Lirası tutarında idari para cezası uygulandı.

Yapılan yaygın denetimler sonucunda, hizmet veren firmalar uygulamayı benimsedi ve gerekli özeni göstererek uyum sağladı. Tüketiciler açısından şeffaflığın sağlanması satıcılara duyulan güveni artırdı ve etkin sonuçlar alındı. Ticaret Bakanlığı, denetim faaliyetlerine aralıksız devam edecek ve firmaların belirtilen hususlara dikkat etmeleri büyük önem taşıyor.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.