Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Cari İşlemler Açığı 2022'den Beri İlk Kez 20 Milyar Doların Altına Geriledi

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat , 2024 yılı Temmuz ayında cari işlemler açığının 2022 Nisan ayından itibaren ilk defa 20 milyar doların altına indiğini duyurdu. Bolat, ihracattaki artış ve ithalattaki düşüşün ekonomide dengeli bir büyümeye katkı sağladığını belirtti. Cari işlemler hesabındaki iyileşmenin, makroekonomik istikrarı güçlendirdiğini ve Türkiye ekonomisine olumlu bir tablo sunduğunu ifade etti.

Bakan Bolat’ın açıklamasına göre, 2024 yılı Temmuz ayında cari işlemler hesabı 566 milyon dolar fazla verdi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla cari işlemler hesabında 5,9 milyar dolarlık bir iyileşme sağlandığı belirtilirken, art arda ikinci ayda fazla verilmiş olmasının Ağustos ayında da devam edeceği vurgulandı.

Cari Açık %61,8 Azaldı

Ocak-Temmuz 2024 döneminde cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %61,8 oranında azalarak 16 milyar dolar seviyesine indi. Ayrıca, 2023 Mayıs ayında 57 milyar dolar olan yıllıklandırılmış cari açık, Temmuz 2024 itibarıyla 19,1 milyar dolara geriledi ve 2022 Nisan ayından bu yana ilk kez 20 milyar doların altına düştü.

Aynı dönemde, yıllıklandırılmış dış ticaret açığı 39,8 milyar dolar azaldı. Bu gelişme, dış ticarette uygulanan politikalarla cari açığın %66,5 oranında düşmesine katkıda bulundu.

İhracat Artarken İthalat Azaldı

2024 yılı Temmuz ayında ihracat %3,4 oranında artarak 261,5 milyar dolara ulaşırken, ithalat %8 oranında azalarak 343,9 milyar dolara geriledi. Bu süreçte dış ticaret açığı %32 oranında azalarak 82,4 milyar dolar seviyesine indi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise %76'ya çıkarak, 8,4 puanlık bir artış kaydetti.

Hizmet İhracatı da Büyüyor

Dış ticaret açığındaki düşüşe hizmet ihracatındaki artış da eşlik etti. Temmuz ayında yıllıklandırılmış hizmet gelirleri 106,8 milyar dolarla rekor kırarken, seyahat gelirleri 52,4 milyar dolara ulaştı. Bakan Bolat, mal ve hizmet ihracatına yönelik teşvikler ve ithalatı azaltmaya yönelik tedbirlerin olumlu sonuç verdiğini vurguladı.

Ağustos Verileri Daha da Umut Verici

Bakanlık tarafından açıklanan Ağustos ayı geçici dış ticaret istatistiklerine göre, ihracat %2,4 oranında artarken ithalat %10,8 oranında düştü. Böylece dış ticaret açığında %43,4 oranında güçlü bir azalma kaydedildi. Ağustos ayı itibarıyla yıllıklandırılmış cari işlemler açığının 16 milyar doların altına inmesi bekleniyor.

Bakan Bolat, dış ticaret dengesindeki bu olumlu gelişmelerin ekonomide dengeli büyümeyi desteklediğini ve cari işlemler hesabındaki iyileşmeyle makroekonomik istikrarın güçlendiğini belirtti. 2024 yılının ikinci çeyreğinde cari açığın %52 oranında düştüğünü ve bu dönemdeki %2,5 ekonomik büyümenin yarısının mal ve hizmet ihracatından kaynaklandığını açıkladı.

Ticaret Bakanlığı olarak, küresel ihracattaki payı artırmaya yönelik çalışmaların devam edeceğini sözlerine ekleyen Bakan Bolat, üretici ve ihracatçılarla iş birliği içinde bu hedef doğrultusunda kararlı adımlar atılacağını ifade etti.