Bakan Kacır: Mobilya İhracatında İlk 10’dayız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır , Türkiye’nin dünyanın 10’uncu büyük mobilya ihracatçısı olduğunu ve artık mobilya üretiminde "devler ligine" girdiğini belirtti. Bakan Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak verilen teşvik ve desteklerle, ülkenin parlayan yıldızlarından mobilya sektörünü yeni yatırımlarla buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, “Son 22 yılda sektörümüzde faaliyet gösteren işletmelere 2 bin 776 yatırım teşvik belgesi düzenledik. 75 milyar liralık yatırımın ve 68 bin nitelikli istihdamın önünü açtık.” dedi.

Mobilya Zirvesi Sakarya'da Gerçekleşti

Bakan Kacır, Sakarya ’da Mobilya ve Yatak Sanayicileri Derneği (MOYSAD) tarafından düzenlenen Mobilya Sektörü Zirvesi ve Arama Konferansı’na katıldı. Zirvenin, sektörün bugününü ve geleceğini şekillendireceğini ifade eden Kacır, önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Küresel Mobilya Pazarında Devler Liginde

"Millî Teknoloji Hamlesi" hedefleri doğrultusunda Türkiye sanayisinin hızla geliştiğini belirten Kacır, mobilya sektörünün de bu tablonun önemli bir parçası olduğunun altını çizdi. Geleneksel atölye tipi üretimden bilgi tabanlı ve sermaye ağırlıklı bir yapıya dönüşen sektörün, yüksek katma değerli ürün kalitesiyle küresel mobilya pazarında sağlam bir konuma sahip olduğunu vurguladı.

Sanayi Bakanlığından Yatırım Teşvikleri

Kacır, Bakanlık olarak verdikleri teşvikler ve sağladıkları desteklerle mobilya sektörünün yeni yatırımlarla büyümesini desteklediklerini belirtti. Son 22 yılda, sektöre yönelik 2 bin 776 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini açıklayan Bakan Kacır, bu teşviklerin 75 milyar liralık yatırımın ve 68 bin nitelikli istihdamın önünü açtığını kaydetti. Mobilya sektörüne kazandırılan 15 Ar-Ge ve 15 tasarım merkeziyle de üreticilerin yenilikçi ve katma değerli ürünler ortaya koymasının sağlandığını belirtti.

Dijitalleşme ile Geleceğe Hazırlık

Dijitalleşmenin sektörün geleceğini belirleyen önemli bir unsur olduğuna değinen Bakan Kacır, otomasyon ve robotik sistemlerle üretimde verimliliğin arttığını söyledi. Veri odaklı karar verme altyapısının oluşturulmasının üretimden pazara tüm süreçleri optimize ettiğini belirten Kacır, artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojileriyle müşteri deneyiminin zenginleştirildiğini ifade etti.

Güçlü Bir İvme ile Yeşil ve Dijital Dönüşüm

Yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik açısından yenilikçi malzemelerin ve geri dönüşümün, müşteri tercihlerini etkileyen önemli faktörler olduğunu belirten Kacır, Türkiye mobilya sektörünün bu alanlarda önemli adımlar attığını ifade etti. Katma değerli üretim, yeşil ve dijital dönüşümü sektörün üç ana önceliği olarak belirlediklerini söyleyen Kacır, Temmuz ayında Yeşil Dönüşüm ve Dijital Dönüşüm Destek Programlarını hayata geçirdiklerini duyurdu.

Küresel Yenilik Endeksi'nde Türkiye Başarıyla Yükseliyor

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'nün açıkladığı Küresel Yenilik Endeksi 2024 Raporu’na da değinen Bakan Kacır, Türkiye’nin yenilikçilikte dünya sıralamasında 37'nci sırada olduğunu ve üst-orta gelirli ülkeler arasında 3’üncü sıraya yükseldiğini belirtti. Markalar ve endüstriyel tasarımda dünya lideri olan Türkiye'nin tasarım alanındaki başarısının büyük ölçüde mobilya sektöründen kaynaklandığını ifade etti. Geçtiğimiz sene Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından gerçekleştirilen 54 bin 427 yerli tasarım tescilinin 12 bin 223’ünün mobilya alanında olduğu bilgisini paylaştı.

Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Sektör Daha da Güçleniyor

Sektöre kazandırılan yeni Ar-Ge ve tasarım merkezleriyle bu rakamların daha da yukarı taşınacağına inandığını söyleyen Kacır, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyüme patikasında ilerlediğini ve yaşanan çatışmalara, doğal afetlere rağmen bu gelişmelerin devam edeceğini vurguladı.

Dış Ticaret Verileri ve Ekonomik İvme

Bakan Kacır, bu yılın Ağustos ayında dış ticaret açığının yüzde 42,7 azalarak 4 milyar 992 milyon dolara düştüğünü belirtti. Bu başarıda yatırımcıların, üreticilerin ve ihracatçıların büyük payı olduğunu ifade etti. Ekonomideki ilerlemelerin milletin alım gücünü yükselterek sektöre olumlu yansıyacağını dile getirdi.

Yatırımcı Dostu Politikalar

Kacır, yatırımcı dostu politikalarla sanayinin ihtiyaç duyduğu yapısal reformların hızla hayata geçirileceğini ve böylelikle güçlü ve güvenilir bir yatırım ortamının tesis edileceğini belirtti.

Yeni Evlenecek Çiftler için Kampanya Çağrısı

Son olarak, Bakan Kacır, Aile ve Gençlik Fonu aracılığıyla yeni evlenecek gençlere önemli destekler sunduklarını, faizsiz uzun dönemli kredi imkanları sağlandığını belirterek, bu fon ile mobilya sektörü arasında bir iş birliği kampanyasının başlatılması çağrısında bulundu. Bu kampanya ile gençlerin yerli mobilya ürünlerini tercih etmelerinin teşvik edilmesinin hedeflendiğini ifade etti.