Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’dan Açıklama: “Şehit Kokusundan Hazırladık” İfadesine İnceleme Başlatıldı

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan , bazı sosyal medya platformları ve internet sitelerinde gündeme gelen "selamesans_selamcarsaf" isimli Instagram hesabında yer alan ve dikkat çeken “…şehit kokusundan hazırladık.” ifadesine yönelik Bakanlık tarafından resen inceleme başlatıldığını duyurdu. Bu kapsamda, gerekli işlemler de hızlıca hayata geçirildi.

Reklam Kurulu’nun Müdahalesi

Reklam Kurulu, toplumun milli ve manevi hassasiyetlerinin istismar edilmesi sebebiyle söz konusu reklamlara yönelik 3 (üç) ay süreyle tedbiren durdurma kararı verdi. Bu karar, İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü aracılığıyla ilgili kişiye elden tebliğ edildi. Söz konusu paylaşımlar, Reklam Kurulu’nun 8 Ekim 2024 tarihinde yapacağı ilk toplantıda görüşülecek ve reklam veren hakkında 6502 sayılı Kanun’un 77/12’nci maddesine göre 550.059 TL idari para cezası uygulanması değerlendirmeye alınacak.

İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü’nün Yaptırımları

Ayrıca, İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü tarafından reklam verenin işyerinde bugün, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 54. maddesi kapsamında yapılan denetim sonucunda, “Fiyat Etiketi” mevzuatına aykırılıklar tespit edildi. Bu tespitler neticesinde ise 52.800 TL idari para cezası uygulandı.

Olayla ilgili süreç ve incelemeler devam ediyor.