Hannibal Kimdir? Nerede ve Ne Zaman Ölmüştür?
Hannibal M.Ö. 247 -M.Ö.183 yılları arasında yaşamış bir askeri dehadır. Annibal olarakta bilinen Hannibal Sami ırkından gelmektedir. Yaşadığı çağın en büyük generallerinden birisi olarak kabul edilir. Yaşadığı dönemde üç büyük general bulunmaktaydı. Bu generallerden birisi olan Scipio, Hannibal’ı o zamana kadar yaşamış en büyük general olarak gördüğünü söylemiş ve diğer general olan Epirli Pyrrhus’u da ikinci olarak belirtmiştir. Hannibal’ın en büyük düşmanı Roma ordusuydu ve Roma ordusu Hannibal’ı yenmek için yine Hannibal’a ait olan taktik ve stratejileri kullanmıştır.
Hannibal Kartaca’da dünyaya gelmiştir. Birinci Pön Savaşı’nda efsaneleşen komutan Hamilcar Barca’nın oğludur. Kartaca günümüzün Kuzey Tunus’u olmaktadır. Kardeşlerinin sayısı tam bilinmemektedir. Babası ile sürekli savaşlara katılan Hannibal, babasının isteğiyle Roma’ya karşı sürekli savaşmaya ant içmiştir. Babasının ölümü üzerine kardeşlerinin yardımıyla asker oldu.
M.Ö. 221’de Kartca İspanya ordularının komutanı oldu ve bu ordu ile 2 yıl boyunca Ebro’nun batısında bulunan topluluklarda hakimiyet kurdu. Hannibal bu süre içerisinde Roma ile olacak ikinci savaşı düşünürken ilk saldırının Roma’dan değil kendi birlikleri tarafından yapılmasını düşünüyordu. M.Ö. 219 yılında Roma’nın müttefki Saguntum şehrinin 8 ay kuşatmış ve bu kuşatmanın sonunda şehri ele geçirmiştir. Bu kuşatmadan sonra Roma parlamentosu savaş ilan etti ve İkinci Pön Savaşı başladı. Hannibal kendi orduları ile İtalya üzerine doğru yola çıktı ve kardeşi Hasdrubal’ı İspanya’da bıraktı. Bu savaşa giderken Hannibal’ın ordusu 37 fil ve yaklaşık olarak yüz bin askerden oluşuyordu. İtalya’ya giderken Pireneler ve Alp Dağları üzerinde ordusunun bir kısmını kaybeden Hannibal, Po Ovası’na doğru ilerledi ve burada ordusuna Keltler’den 14 bin asker daha katıldı. Hannibal Trebbia civarlarında Roma öncü ordusunu yok etti ve ilerlemeye devam etti. Trasime Gölü’nde Roma ana birliklerini yendi. Romalılar Hannibal’ı yenemeyeceğini anladığında taktik değiştirerek vur-kaç şeklinde savaşmaya başladı. Bu taktik Hannibal’ı yavaşlattı. Hannibal’ın planı ise Roma’nın güneyinde bulunan Latin şehirlerini isyan çıkarmak üzere kışkırtmaktı. Bunu engellemek için Roma bir ordu gönderdi. Bu orduyu Hannibal Cannae Muharebesi’nde bozguna uğrattı. Bu savaşta Hannibal ‘Hilal Taktiği’ olarak bilinen düzen ile yendi.
Bu zafer sonrasında Hannibal Güney İtalya’yı kendi tarafına çekti. Hannibal’ın prestijinin çok fazla artmasından dolayı kendilerini riskte gören Kartaca senatosu üyeleri Hannibal’a gönderdikleri desteği azalttılar. Roma Cannae savaşından kendilerinden kopan Capua kentini tekrar ordu kurarak ele geçirdi. Hannibal M.Ö. 207 yılında Roma’ya bir baskın daha yaptı fakat bu baskın başarılı olmadı. Kardeşi Hasdrubal, İspanya üzerinden Hannibal’a yardım getirirken İtalya’da öldürüldü.
Bu olaylardan sonra İtalya’nın güney dağlarına çekilen Hannibal, Roma ordusunun Afrika’ya gitmesi üzerine M.Ö. 203 yılında başkent Kartaca’ya tekrar çağırıldı. Hannibal bu esnada Zama Muharebesini yaptı ve bu muharebede ağır bir yenilgiye uğradı. Bu yenilgi sonrası Kartaca, Roma ile çok ağır bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma sonrasında Hannibal, Kartaca’da suffes(konsül) seçildi ve ekonomiyi düzeltmeyi başardı. Bu başarı sonrası Roma’nın baskısıyla Kartaca senatosu Hannibal’ı görevden almak zorunda kaldı.
Kendisine karşı aşırı derecede muhalefet oluşmasından dolayı gönüllü sürgüne gitti. İlk sürgün yeri Selevkos İmparatorluğu oldu. Buradan Ermenistan ve Bitinya’ya gitti. Buralarda askeri danışmanlıklar yaptı. Bazı kaynaklarda Bursa’nın kuruluşunda Hannibal’ın rolünün olduğu söylenir. Hannibal’ın bitinya Kralına buraya bir şehir kurulması gerektiğini söylemiştir ve buradaki ilk içme suyu şebekesini kurmuştur.
Bitanya’lı yetkililerin kendisini Romaya vereceğini anlayan Hannibal, zehirli su içerek intihar etmiş ve yaşamına son vermiştir.