Ertuğrul Yatı'nın Özellikleri. Kimler Kullandı? Niçin Parçalandı?
Ertuğrul Yatı 1903 yılında, Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid tarafından İngiltere’ye sipariş verilmiş, İskoçya’da inşa edilmiştir. Ertuğrul yatının boyu 79,2 metre, genişliği ise 8,3 metredir. Ertuğrul Yatı 2.500 beygir güç üretebilen 3 silindirli bir motora sahipti. Ertuğrul Yatı’nın hızı ise saatte yaklaşık olarak 20 deniz mili idi. 1904 yılında yapımı tamamlanıp yurda getirilen yata, II. Abdülhamid, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi’nin adını vermiştir.
Ertuğrul Yatı II. Abdülhamid, Sultan Reşad, Sultan Vahdeddin ve Atatürk tarafından kullanıldı. 1915 yılında Ertuğrul Yatı I. Dünya Savaşı sırasında İstanbul’dan Gelibolu’ya cephane taşımak ile görevlendirilmiştir. Bu görevi sırasında Haydarpaşa garı yakınlarında karaya oturmuştur. Kısa süre sonra onarımı yapılmış ve tekrar kullanılmaya başlanmıştır.
Ertuğrul Yatı, Birinci Dünya Savaşı sonunda sadece 15 yıl kullanılmış olmasına rağmen kadrodan çıkartılıp çürümeye terk edilmiştir. 1923 yılında Cumhuriyet ilan edilmiş, 1924 yılında Cumhurbaşkanlığı Yatı olarak tekrar hizmete girmiştir. Atatürk 1927 yılında Kurtuluş Savaşı sonrası Ankara’dan trene binerek İzmit’e gelmiş ve buradan Ertuğrul Yatı’na binerek İstanbul’a giriş yapmıştır.
1937 yılında Ertuğrul Yatı tekrar hizmetten alınmış ve Haliç’e bağlanmıştır. 22 yıl boyunca Haliç’te yatan Ertuğrul Yatı 1960 yılında sökülerek parçalara ayrılmıştır. Ertuğrul Yatı’nın ana makinelerinden bir tanesi, Asfalt II tankerine takılmıştır.