Millî Eğitim Bakanı Tekin’den XR Laboratuvarı Açılışı

Düzce Akçakoca Orhan Özdemir Fen Lisesinde Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin 'in katılımıyla genişletilmiş gerçeklik (XR) laboratuvarının açılışı gerçekleştirildi. Öğrencilere ders konularını 3 boyutlu sanal ortamda deneyimleme fırsatı sunan laboratuvar, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor ve ülke genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Eğitimde Teknolojik Atılım

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde bilgi ve becerilerin etkileşimli bir şekilde harmanlanması amaçlanıyor. Bu kapsamda, açılan XR laboratuvarı, eğitimde teknolojinin daha etkin kullanımını sağlamak adına önemli bir adımı temsil ediyor. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bu yenilikçi yaklaşım, öğretmenlerin derslerini daha etkili anlatabilmelerine olanak sağlarken, yapay zekâ ile geliştirilen yeni deney ve görsel ortamları öğrencilerin kullanımına sunmaktadır," dedi.

Pilot Okul: Akçakoca Orhan Özdemir Fen Lisesi

Açılışı yapılan XR laboratuvarı, biyoloji, fizik, kimya, matematik ve coğrafya derslerinde kullanılacak. Türkçe dil desteğine sahip XR yazılımları ile hazırlanan içerikler test edilerek yaygınlaştırılması hedefleniyor. Akçakoca Orhan Özdemir Fen Lisesi, bu proje kapsamında "pilot uygulama okulu" olarak seçildi ve Düzce'deki diğer okullara da eğitim verecek. Böylece Türkiye genelinde AR ve XR tabanlı eğitim uygulamaları yaygınlaştırılacak.

3 Binden Fazla Ders İçeriği Hazır

Küre şeklinde tasarlanan laboratuvar, 100 metrekare kapalı alan üzerinde kuruldu ve aynı anda en az 30 öğrenci ile bir öğretmenin kullanımına uygun şekilde donatıldı. XR ve AR teknolojileriyle desteklenen laboratuvarda müfredata uygun 5 farklı ders için 3 binden fazla içerik hazırlandı. Öğrenciler, ders konularını 3 boyutlu ortamda deneyimleme fırsatı bulacak.

Teknoloji ile Geleceğin Dünyasına Hazırlık

Laboratuvar, öğrencilerin gözlük veya başlık kullanmadan 3 boyutlu içerikleri inceleyebilmelerini sağlayacak XR teknolojisine sahip bilgisayarlarla donatıldı. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda öğrencilerin küresel rekabet gücünü artırmak ve onları geleceğe hazırlamak hedefleniyor.