Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TRT Haber’de Konuştu

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin , TRT Haber canlı yayınında eğitim gündemi üzerine değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı. Tekin, Diyarbakır 'da ilkokul öğrencisi Narin Güran'ın öldürülmesinin ardından eğitim öğretim yılının buruk başladığını belirterek, Bakanlığın Narin'in okulundaki arkadaşlarına yönelik psikososyal destek çalışmaları başlattığını açıkladı. Bir baba ve vatandaş olarak büyük üzüntü yaşadığını ifade eden Tekin, “Bu tür olaylarda çocukların yanında olmaya çalışıyoruz” dedi.

Tekin, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki uzman bir ekibin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileriyle birlikte Diyarbakır’a gittiğini ve Narin’in eğitim gördüğü Tavşantepe İlkokulu’nda psikososyal destek çalışmalarına başladığını belirtti. Tekin, "Allah böyle bir olayı bir daha başımıza getirmesin, temennim bu vahşeti işleyenlerin adalet önünde hesap vermesidir" ifadelerini kullandı.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve Velivizyon Platformu Tanıtımı

Yeni eğitim öğretim yılıyla ilgili yeniliklerden de bahseden Bakan Tekin, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamında hazırlanan yeni eğitim programlarının tüm kademelerde hayata geçirildiğini duyurdu. Ayrıca okul-aile iş birliğine büyük önem verdiklerini belirten Tekin, bu kapsamda "Velivizyon Platformu"nu tanıttı. Velilerin eğitim süreçlerine daha aktif katılımını sağlamayı amaçlayan bu platform, aile-okul iş birliğini güçlendirecek.

Mesleki ve Teknik Eğitimde Yeni Adımlar

Bakan Tekin, mesleki eğitimde de önemli değişiklikler yapılacağını belirtti. "Her insanın bir mesleği olmalı" mottosuyla hareket ettiklerini vurgulayan Tekin, 7 ve 8. sınıflar için zanaat atölyeleri oluşturacaklarını ve meslek liseleri bünyesinde meslek ortaokulları açacaklarını duyurdu. Ayrıca yeni mesleki ve teknik Anadolu liseleriyle mesleki eğitimde farklı okul türlerinin hayata geçirileceğini açıkladı.

Öğretmenlik Mesleği Kanunu ve Millî Eğitim Akademisi

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi hakkında da konuşan Tekin, TBMM’nin açılmasının ardından yasalaşması beklenen teklifin, öğretmenlerin istihdam ve hizmet içi eğitim süreçlerinde köklü değişiklikler getireceğini belirtti. Millî Eğitim Akademisi ile öğretmenlerin gelişim süreçlerinin yetkin akademisyenlerle birlikte yürütüleceğini söyledi.

"Eğitim Materyallerimiz Yeterli, İlave Kitap Alınmasına Gerek Yok"

Bakan Tekin, öğrencilerin eğitim materyalleriyle ilgili olarak, ders kitapları ve EBA içeriklerinin sınavlara hazırlık için yeterli olduğunu vurguladı. Öğrencilere ilave kitap aldırmanın gereksiz olduğunu belirten Tekin, "Velilerimizi bir kez daha uyarıyorum, piyasada satılan test ve ders kitaplarını aldırmayın, ihtiyaç duyulursa zaten biz gerekli materyali sağlıyoruz" dedi.

Öğretmen Atamaları ve Mülakat Süreci

20 bin öğretmen atamasıyla ilgili süreç hakkında bilgi veren Tekin, KPSS puanı ve mülakat notunun yüzde 50 oranında değerlendirilmesi yönünde düzenleme yaptıklarını hatırlattı. Danıştay’da açılan dava sonucunu beklediklerini belirten Tekin, mülakat notlarının Danıştay kararına göre açıklanacağını ifade etti.

Akran Zorbalığı ve Dijital Bağımlılık ile Mücadele

Tekin, şiddet ve akran zorbalığıyla mücadele kapsamında okullarda komisyonlar kurulacağını ve rehber öğretmenlerin bu konuda eğitileceğini söyledi. Ayrıca, dijital bağımlılıkla mücadelede ailelerin çocuklarına örnek olmaları gerektiğini vurgulayan Tekin, "Çocuklarımızla kaliteli zaman geçirirken telefonları bir kenara bırakalım, doğru örnek olalım" dedi.