Nevin Balta'nın Yeni Kitabı "Ayıntâp-Halep-Şam Üçgeninde Son Fedailer" Raflarda

I. Dünya Savaşı sonrası İngiliz ve Fransız emperyalizminin etkisi altında kalan Ayıntap ve Suriye'nin işgal sürecini ve Ali Şefik Özdemir 'in Ayıntap savunmasını konu alan Nevin Balta 'nın son kitabı "Ayıntâp-Halep-Şam Üçgeninde Son Fedailer" raflardaki yerini aldı. Araştırma – İnceleme ve Tarih kategorilerindeki eserleriyle tanınan Balta'nın yeni kitabı, uzun bir çalışma döneminin ürünü olarak okurlarla buluşuyor.

Kitabın İçeriği ve Yapısı

"Halep Heyet-i Merkeziyesi", "Suriye – Filistin Müdafaa-i Kuvayı Osmaniye Heyeti", Türk örgütlenmesi ve faaliyetleri ile Suriye'deki Arap Milliyetçileri arasındaki ilişkileri detaylı bir şekilde ele alan eser, üç ana bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Batılı ülkelerin rekabet sahasındaki güney cephesi, ikinci bölümde Ayıntap Savunması, üçüncü bölümde ise Heyet-i Merkeziye'nin kuruluş ve çalışmaları inceleniyor.

Düşünsel Altyapı ve İnceleme

Kitapta, Batılı devlet adamlarının ve tarihçilerinin 19. yüzyılda "Şark Meselesi" olarak adlandırdığı Doğu Sorunu'nun, Osmanlı İmparatorluğu topraklarında Batı egemenliği mücadelesinin yansımaları detaylı bir şekilde ele alınıyor. Eserde, Osmanlı topraklarında yaşanan Kürt ve Ermeni meselelerinin ve bölgedeki mezhep ve etnik savaşların günümüze kadar uzanan etkileri vurgulanıyor.

Yazar Hakkında

Nevin Balta , Türk Tarih Kurumu Başkanlığı'nda Bilimsel Çalışmalar Bölümü'nde görev yapmış ve Türk Dil Kurumu Uzmanıdır. Ayrıca çeşitli gazetelerde köşe yazıları kaleme almaktadır. "Ayıntâp-Halep-Şam Üçgeninde Son Fedailer", Balta'nın Gaziantep ve Anadolu Kadın Başlıkları isimli diğer iki kitabının ardından yayımlanan son eseridir.