Ticaret Bakanlığı'ndan Aldatıcı Reklamlara 16 Milyon TL Ceza

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu , 13 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirdiği 348. toplantısında, tüketicileri yanıltan ve haksız ticari uygulamalar içeren reklamları inceledi. Görüşülen 138 dosyadan 128’i mevzuata aykırı bulunarak, bu reklamlara durdurma cezası verildi ve toplamda 16.257.632 TL idari para cezası uygulandı.

2024 Yılında 165 Milyon TL Ceza Uygulandı

2024 yılının ilk sekiz ayında Reklam Kurulu, toplam 1.202 dosya üzerinde değerlendirme yaptı. Bu dosyalardan 1.055'inde aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama tespit edilerek durdurma cezası ve 165.041.612 TL idari para cezası uygulandı.

Dikkat Çeken Kararlar

Kurulun son toplantısında bazı dikkat çekici kararlar da alındı. Bir çevrimiçi arama motorunda yer alan fiyat bilgileri ile aynı sonuç üzerinden ulaşılan internet sitesindeki fiyat bilgileri arasında farklılık tespit edilmesi üzerine, turizm sektöründe faaliyet gösteren yurt dışı merkezli bir şirkete ait yanıltıcı fiyat teklifi sunan reklamlara durdurma ve para cezası verildi.

Ayrıca, sağlık turizminde sıkça tercih edilen bir devre mülk tesisinin, mühürlenmiş kaplıca alanlarını reklamlarında “termal” olarak tanıtarak tüketicileri yanıltması nedeniyle reklamlarının durdurulmasına ve firmaya ceza uygulanmasına karar verildi.

Tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi amacıyla yapılan değerlendirmelerde, ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın Türkiye ve yurt dışı internet sitelerinde ürün bileşenleri konusunda farklı bilgiler vermesi nedeniyle, yanıltıcı reklamlara durdurma cezası ve idari para cezası uygulandı.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.