TÜBİTAK, Sağlık Bilimleri Öğrencilerine Proje Yazma Eğitimi Verdi
Proje eğitimlerine yönelik destek programları ile misyonunu toplumda her geçen gün daha bilinir hale getiren TÜBİTAK , gençlerin potansiyelini açığa çıkartacak ve üniversitelerin kurumsal kapasitesini de artıracak faaliyetleri özendiriyor.
“TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı” kapsamında 22-25 Temmuz 2023 tarihlerinde Çorum’da Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde “Sağlık Bilimleri Alanında Önlisans/Lisans Öğrencilerine Yönelik Akademik Becerilere Giriş ve TÜBİTAK Proje Yazma Eğitimi” etkinliği Üniversitenin Konukevinde gerçekleştirildi.
GENÇLER YAZI DEĞERLENDİRİYOR
Proje konularına ve akademik kariyer yapmaya ilgi duyan farklı bölge ve şehirlerdeki 17 farklı üniversiteden sağlık bilimleri ve ilgili alanlardan öğrenimlerine devam eden 42 öğrenci eğitimden faydalandı. Yaz aylarında tatil döneminde bir araya gelen gençler hem bilgi edinme hem de çevre edinme fırsatı yakalamış oluyorlar. Böylece projelere ilgi duyan üniversiteli gençler bu yaz tatilini daha nitelikli değerlendirmiş oldular. Çorum ve çevresini de yakından tanıdılar.
DENEYİM AKTARIMI
Deneyimli akademisyenlerin eğitimci olarak yer aldığı ve dört gün süren proje eğitimi etkinliğinin koordinatörlüğünü Hitit Üniversitesi ’nden Dr. Öğr. Üyesi Güven Akçay yaptı. Etkinlikte Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Öçsoy ve Doç. Dr. Esra Balcıoğlu , Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ve Araş. Gör. Fatma Yeşilyurt , Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Böyükata , Hitit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ebru Gökmeşe , Prof. Dr. Faruk Gökmeşe , Doç. Dr. Kadir Erol ve Öğr. Gör. Dr. Çağla Çelik, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hale Köçken, Ordu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ülkü Karaman, Doç. Dr. Ömer Karaman ve Doç. Dr. Ali Yılmaz, Hacettepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Basri Gülbakan, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. İlker Avan, Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ersen Göktürk, Lokman Hekim Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Bülent Gülensoy eğitmenlik yaptılar. Eğitim veren akademisyenlerin yaşadıkları tecrübeleriyle yaptıkları aktarımlar, sunumlarına özgünlük katar nitelikteydi. Öğrencilerin sorularına da cevaplar verildi, yol gösterici ve rehberlik edici düzeyde anlatımlar oldu.
UYUGULAMA YAPTIRILDI
Dört gün boyunca hem teorik bilgilendirme ve hem de uygulamalı grup çalışmalarına yer verilerek proje hazırlama, yürütme ve sonuçlandırma süreçleri detaylıca ele alındı. Geçlerin akademik kariyer yolculuğunda karşılaşabilecekleri aşamalar hakkında da bilgiler verildi. Seminer niteliğindeki derslerde yer yer küçük ödev soruları yanında gruplar halinde öğrencilerin proje yazma denemeleri yapmaları sağlandı ve akademisyenleri onlara danışmanlık yaparak destek verdiler.
Özellikle TÜBİTAK 2209-A – “Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” ve 2209-B – “Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı” için başvuru hazırlığında olan öğrenciler açısından eğitimin çok isabetli olduğu belirtildi. Ayrıca proje yazma konusunda özgüvenlerinin arttığını ifade eden öğrenciler projelerinin peşini kovalama konusunda daha azimli davranacakları ve hem kendi hem de ülkenin geleceği konusunda üzerlerinde sorumluluk hissettikleri gözlendi.
TÜBİTAK BAŞKANI DA SUNUM YAPTI
Eğitim etkinliğine çevrim içi yolla uzaktan canlı katılarak TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da bir sunum yaptı. Hem TÜBİTAK programlarını tanıttı hem de öğrenci projelerinin kazanımları hakkında bilgiler paylaştı. Geleceğe projeksiyon tutarak öğrencilerden ilerde beklenen kazanımların neler olabileceği ve öncelik verilen tematik alanların neler olduğu konusunda paylaşımlarda ve önerilerde bulundu.
ÜNİVERSİTELERİ YAKINLAŞTIRIYOR
Üniversitelerin ev sahipliği ettiği böylesi etkinliklerin akademisyenler ve onlar aracılığıyla kurumlar arası yakınlaşmaya da katkısı oluyor. Farklı zamanlarda eğitmen olarak yer alan akademisyenler ve misafir öğrenciler ile bir araya gelen Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, üniversitelerde yapılan çalışmalardan bahsedip bilgiler paylaştı ve konuk akademisyenlerin çalışmalarını dinleyerek fikirlerini de aldı. Düzenlenen program sebebiyle Koordinatör Dr. Öğr. Üyesi Güven Akçay ile eğitmenlik yapan akademisyenler teşekkür etti.
FAYDALI OLDUĞU BELİRTİLDİ
Kapanış programında eğitim programına ilişkin yaptığı değerlendirmede etkinlik koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Güven Akçay, programın öğrencilerde kalıcı etki bırakacağına, önceki hocalardan aldıkları misyonu geleceğin araştırmacıları olarak bu gençlere devredeceklerine dair düşünceleri paylaştı ve katkı veren bütün akademisyenlere teşekkür etti. Geleceğin araştırmacılarının yetiştirilmesi bakımından eğitici ve tamamlayıcı yanlarının yüksek olduğu ifade edilen böylesi eğitimlerin çoğaltılarak devam ettirilmesinin yerinde olacağı vurgulandı. Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. İhsan Çetin ve Dr. Öğr. Üyesi Havva Hande Keser Şahin’in de hazır bulunduğu etkinliğin son oturumunda öğrencilere katılım belgesi ve eğitmenler de teşekkür belgesi takdim edildi.