Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden Terra Santa Manastırı Açıklaması

Vakıflar Genel Müdürlüğü , Terra Santa Manastırı 'na ilişkin kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğine dair bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, Beyoğlu Belediyesi’nin Terra Santa Manastırı ile ilgili yaptığı duyurunun yanıltıcı olduğu ve gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Açıklamada, Beyoğlu Terra Santa Manastırı'nın Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olduğu ve 2018-2022 yılları arasında kurum kaynaklarıyla restore edilerek hizmete açıldığı vurgulandı. Söz konusu manastırın bulunduğu parselde toplam 9 bina olduğu, bu binalardan 4’ünün ise 12.12.2022 tarihinde yalnızca sosyal, kültürel, sanatsal faaliyetler ve gençlik merkezi olarak kullanılmak üzere 10 yıllığına Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na tahsis edildiği ifade edildi.

Ancak tahsis edilen dört binada yapılan incelemelerde;

Bir binanın kafeterya olarak ticari faaliyette kullanıldığı, Diğer üç binanın da tahsis amacına aykırı bir şekilde boş tutulduğu tespit edildi.

Bu dört taşınmazda Vakıflar Yönetmeliği'nin 63. maddesine aykırı olarak ticari faaliyet yapıldığı ve tahsis amacına uygun kullanılmadığı gerekçesiyle, Vakıflar Genel Müdürlüğü taşınmazların tahsislerini sonlandırdı.

Tahsis iptali kararı, 29.07.2024 tarihinde Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na bildirilerek, taşınmazların Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne teslim edilmesi talep edildi. Ancak Beyoğlu Belediyesi, bu talebe ilişkin herhangi bir geri dönüş yapmadı. Vakıflar Genel Müdürlüğü de taşınmazların tahliye edilmesi için Beyoğlu Kaymakamlığı'na başvuruda bulundu.

Terra Santa Manastırı binalarının idari sürecin tamamlanmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Yunus Emre Enstitüsü’ne tahsis edilerek, eğitim ve kültürel faaliyetler için kullanılacağı kaydedildi.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.