Yerebatan Sarnıcı
Yerebatan Sarnıcı ( Basilica Cistern ), İstanbul 'un Sultanahmet semtinde yer alan tarihi bir su sarnıcıdır. MS 6. yüzyılda Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılmıştır. Sarnıcın adı "Yerebatan" olarak da bilinir, çünkü sarnıcın üzerine inşa edildiği alan, bir zamanlar yer kabuğu çökmeleri nedeniyle sular altında kalmıştı.
Yerebatan Sarnıcı , 138 metre uzunluğunda ve 64 metre genişliğinde olup, yaklaşık 80.000 metreküp su depolayabilme kapasitesine sahiptir. Sarnıçta 336 adet sütun bulunur ve bunların bazıları üzerinde Medusa başlıkları bulunur.
Yerebatan Sarnıcı , Bizans döneminde İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilmiştir. Sarnıcın zaman içinde çeşitli amaçlarla kullanıldığı bilinmektedir. Osmanlı döneminde sarnıç, su depolama amacıyla kullanılmıştır. Daha sonra ise çamaşır yıkama yeri, mantar yetiştirme yeri ve depo olarak kullanılmıştır.
Yerebatan Sarnıcı , günümüzde İstanbul'un turistik yerlerinden biridir. Ziyaretçiler, sarnıcın suyunun yansıttığı güzel ışık oyunları ve sütunların görkemli yapısı ile hayranlık duyarlar. Ayrıca, sarnıcın tarihi ve mimari özellikleri hakkında bilgi edinmek için de birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir.