,, ,

Bedriye Tahir Gökmen. İlk Türk Kadın Pilot. Neden Kimse Tanımıyor ?

Kimdir 27.03.2022 - 12:50, Güncelleme: 27.03.2022 - 14:50 15249+ kez okundu.
 

Bedriye Tahir Gökmen. İlk Türk Kadın Pilot. Neden Kimse Tanımıyor ?

Bedriye Tahir Gökmen. İlk Kadın Pilot. Neden Kimse Tanımıyor ?
Türkiye’nin İlk Kadın Pilotu BEDRİYE TAHİR GÖKMEN   Türkiye’nin ilk kadın pilotu Bedriye Tahir Gökmen'dir. Halk arasında Gökmen Bacı olarak bilinir. Eğitim hayatına 1932 yılında Vecihi Uçuş Okulu’nda havacılık eğitimi alarak başlamıştır. Asıl mesleği memurluk olan Gökmen aynı zamanda uçuş eğitimleri almıştır. 1933’te uçuş brövesini almıştır. Gökmen lakabı ise Abdurrahman Türkkuşu tarafından verilmiştir. Havacılık ile ilgilenmesi nedeni ile Bedriye Tahir çok fazla tepki almıştır ve bir çok engellemeye maruz kalmıştır.   Havacılık ile uğraşması sebebi ile maaşından kesintiler yapılmış ve bunu takriben işine son verilmiştir. 1934 yılında Vecihi Okulu tarafından brövelerin onaylanması için Hava Kuvvetleri Müsteşarlığı’na sınav başvurusunda bulunmuş, fakat sınav heyetinin geldiği gün okulun tek aktif olarak kullanılan uçağının kırıma uğraması sebebiyle sınav yapılamamıştır. Heyet bu durumdan dolayı tekrar gelmeyi kabul etmeyince Vecihi Okulu kapatılmıştır. Okulun kapatılmasından sonra Bedriye Tahir Gökmen’in pilotluğu onaylanamamıştır. Pilotluğu onaylanamayan ve memuriyetine son verilen Behriye Tahir Gökmen’in daha sonraki hayatında neler yaptığına dair bir belge bulunmamaktadır. Ancak bunlara rağmen ilk Türk Kadın Pilot olarak Türk Havacılık tarihinde yerini almıştır.
Bedriye Tahir Gökmen. İlk Kadın Pilot. Neden Kimse Tanımıyor ?

Türkiye’nin İlk Kadın Pilotu BEDRİYE TAHİR GÖKMEN

 

Türkiye’nin ilk kadın pilotu Bedriye Tahir Gökmen'dir. Halk arasında Gökmen Bacı olarak bilinir. Eğitim hayatına 1932 yılında Vecihi Uçuş Okulu’nda havacılık eğitimi alarak başlamıştır. Asıl mesleği memurluk olan Gökmen aynı zamanda uçuş eğitimleri almıştır. 1933’te uçuş brövesini almıştır. Gökmen lakabı ise Abdurrahman Türkkuşu tarafından verilmiştir. Havacılık ile ilgilenmesi nedeni ile Bedriye Tahir çok fazla tepki almıştır ve bir çok engellemeye maruz kalmıştır.

 

Havacılık ile uğraşması sebebi ile maaşından kesintiler yapılmış ve bunu takriben işine son verilmiştir. 1934 yılında Vecihi Okulu tarafından brövelerin onaylanması için Hava Kuvvetleri Müsteşarlığı’na sınav başvurusunda bulunmuş, fakat sınav heyetinin geldiği gün okulun tek aktif olarak kullanılan uçağının kırıma uğraması sebebiyle sınav yapılamamıştır. Heyet bu durumdan dolayı tekrar gelmeyi kabul etmeyince Vecihi Okulu kapatılmıştır. Okulun kapatılmasından sonra Bedriye Tahir Gökmen’in pilotluğu onaylanamamıştır. Pilotluğu onaylanamayan ve memuriyetine son verilen Behriye Tahir Gökmen’in daha sonraki hayatında neler yaptığına dair bir belge bulunmamaktadır. Ancak bunlara rağmen ilk Türk Kadın Pilot olarak Türk Havacılık tarihinde yerini almıştır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.