Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı’nın “GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ” Nazlı Uğur Köylüoğlu’na verildi.
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı’nın “GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ” Nazlı Uğur Köylüoğlu’na verildi.
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı’nın kuruluş yıldönümlerinde geleneksel olarak verilmekte olan “GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ” 2022 yılında, başarılı eğitim yaşamı ve çalışmalarıyla öne çıkan Nazlı Uğur Köylüoğlu’na verildi.
1999 doğumlu olan Nazlı Uğur Köylüoğlu dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olarak kabul edilen STANDFORD Üniversitesi’ni ÜSTÜN BAŞARI ve ONUR DERECESİYLE bitirdi. Üniversiteden “FİZİK” Ana Dal ve “BİLGİSAYAR BİLİMİ”, “MATEMATİK” ve “TARİH” Yan Dal dereceleriyle mezun olurken, üç ayrı ödüle de layık görüldü. Doktora çalışmaları için HARVARD Üniversitesi “QUANTUM SCIENCE and ENGINEERING” (“KUANTUM BİLİMİ ve MÜHENDİSLİĞİ”) Doktora Programı’na kabul edildi.
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, 2019 yılından bu yana verilmekte olan “Genç Bilim İnsanı Ödülü’nün” başarılı eğitim ve öğrenim yaşamı, gösterdiği gayret, azim ve uluslararası alanda kabul gören çalışmaları sebebiyle bu yıl Nazlı Uğur Köylüoğlu’na verilmesinin kararlaştırıldığı açıklandı.
1999 doğumlu olan Nazlı Uğur Köylüoğlu Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki okullarından birincilikle mezun olduktan sonra Robert Kolej’i de birincilikle bitirdi. Robert Kolej’de münazara topluluğu üyesi oldu ve lise eğitimi sırasında Sabancı ve Kadir Has Üniversiteleri’nde Profesör Ahmet Nihat Berker’in ‘Artırılmış Mekanik’ dersinin asistanlığını yaptı. Bilim haricinde felsefe, politika, ekonomi ve hitabet konusuna da ilgi duyan Nazlı Köylüoğlu, Robert Kolej Münazara Topluluğu’nun üyesi olarak, Türkiye Münazara Şampiyonası Şampiyonluğu ve English Speaking Union Türkiye Münazara Şampiyonası En İyi Konuşmacısı olmak üzere 15’ten fazla ulusal ve uluslararası turnuvada ödül kazandı. Model Birleşmiş Milletler Kulübü kapsamında pek çok uluslararası konferansın ve bu kulüplerce organize edilen Avrasya Okulları Münazara Şampiyonası Robert Kolej Uluslararası Model Birleşmiş Milletler Konferansı’nın liderlik takımlarında yer aldı. Robert Kolej tarih dergisinde yazıları yayınlandı.
Üniversite öğrenimi için dünyanın sayılı üniversitelerinden sayılan Stanford Üniversitesi’ni tercih eden Nazlı Uğur Köylüoğlu, fizik ana dal ve matematik, bilgisayar bilimi ve tarih yan dallarını tamamladı. Phi Beta Kappa Akademik Onur Topluluğu’nun üyesi ve Stanford School of Humanities and Sciences’tan (Stanford Beşeri Bilimler ve Fen Bilimleri Fakültesi) mezun olan en iyi 25 öğrenciye verilen J. E. Wallace Sterling ve Stanford Fizik Departmanı’nın en üstün ve çok yönlü üçüncü sınıf öğrencisine verilen David S. Levine ödüllerinin sahibi oldu. 2022’de üstün başarı ve onur dereceleriyle Stanford Üniversitesi’nden mezun oldu. Stanford Üniversitesi’nde, fizik, matematik ve bilgisayar bilimlerinin her üçüyle de bağlantılı ve gelecek vaat eden kuantum enformasyon teknolojileri ilgisi sebebiyle Stanford Kuantum Bilişimi Topluluğu’nun kurucu üyesi oldu. Bir dönem başkanlığını da yapan Nazlı Köylüoğlu yaklaşık 80 ülkeden 2000’den çok kişinin katıldığı, kuantum bilişimi eğitimini dünyaya yaymayı amaçlayan “QCHack 2021” hackathonunun koordinatörlüğünü gerçekleştirdi. Profesör Monika Schleier-Smith’in danışmanlığında, ‘Engineering Spin Squeezing with Local Interactions’ adlı tezini yazdı ve savundu. Bir yandan okula ve tez projesine devam ederken, öte yandan IBM’in kuantum bilişim takımında çalışmaya başladı.
Eğitim ve öğrenime olan ilgi ve yakınlığı Nazlı Köylüoğlu’nun matematik ve fizik dersleri vermesini ve kuantum enformasyon dersinin asistanlığını yapmasını sağladı. Fizik alanında cinsiyet eşitliği sağlamayı hedefleyen ve kadın öğrencileri destekleyen öğrenci topluluğunda liderlik rolleri aldı. Kuantum fiziği alanındaki çalışmalarının yanı sıra, farklı alanlarda bilgi ve deneyim sahibi olmak adına, Microsoft Azure’un Türkiye bazlı Citus Data takımında yazılım stajı, D. E. Shaw & Co. adlı New York bazlı fonda kantitatif finans stajı yaptı. 2020 ABD Başkanlık seçimleri sırasında, Stanford Freeman Spogli Institute kapsamında yanlış ve eksik bilgilendirmeye karşı “Election Integrity Project” (Seçim Dürüstlüğü Projesi’nde) çalıştı.
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı tarafından kendisine 2022 yılı “Genç Bilim İnsanı Ödülü” verilen Nazlı Uğur Köylüoğlu geçtiğimiz haftalarda Harvard Üniversitesi’nde “Kuantum Bilimi ve Mühendisliği” alanında doktora çalışmalarına başladı.
Vakıf yönetimi ödül tarihinin yakında açıklanacağını ve ilaveten önümüzdeki aylarda kuantum fiziği konusunda vakıfça organize edilecek bir seminer için Nazlı Uğur Köylüoğlu’nun davet edileceğini de duyurdu.
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı, bütün canlıların ortak bir evrende yaşadığı ve bu sebeple yaşam hakkının olduğunu, dilin, dini inancın ya da mezhepsel farklılıkların, etnik kökenin, milliyetin ya da cinsiyetin hiç kimseye ayrıcalık sağlamadığını ve bir başkası için de ayrıcalık oluşturmadığını savunur. Doğanın korunmasından, insan haklarından, emekten, barıştan ve özgürlüklerden yanadır. Bu ilkeleri içselleştirebilen, savunan ve bu doğrultuda kalıcı bir şeyler yapmak isteyen herkesi ve her kurumu kucaklar. Bu düstur ile 2016 yılı sonunda kurulmuştur.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.