,, ,

Ev Turşusunun Faydaları

Gündem 07.12.2022 - 09:43, Güncelleme: 07.12.2022 - 09:43 4826+ kez okundu.
 

Ev Turşusunun Faydaları

Ev Turşusunun Faydaları
Kışın özellikle kuru baklagil yemekleriyle birlikte yenilen turşu, içerisindeki sodyum nedeniyle ölçülü tüketilmesi gereken bir lezzet. Probiyotik kaynağı ev turşusu nun ise faydası çok.   Turşu bütüncül olarak bağışıklık sistemini koruyup güçlendirir. Bu koruyucu etkinliği hem içeriğindeki probiyotik bakteriler hem de turşuyu oluşturan sebze ve meyvelerin kendi özellikleri ile yapar. Fermente bir yiyecek olduğu için bakteri açısından zengin. Bu bakteriler bağırsak florasının zenginleşmesini sağlar ki güçlü bir bağırsak florası güçlü bir bağışıklık sistemi anlamına gelir. Turşu ile gelen yararlı bakteriler aynı zamanda bağırsaklarda K vitamini yapımına destek olur. K vitamini ise yaralanmalar sonrasında kanın pıhtılaşmasında rol alan bir vitamin. Ayrıca tiamin, riboflavin gibi B grubu vitaminlerine katkı sağlar. Tiamin sinir sisteminin korunması ve hafızanın güçlenmesine yardımcı olurken, depresyona karşı koruyucu görev üstlenir. Hem tiamin hem riboflavin karbonhidrat ve yağ metabolizmasında rol oynar.   Turşuyu oluşturan sebze ve meyveler bağışıklık sistemini kuvvetlendiren birçok vitamin, mineral ve antioksidanları içerir. Tek bir çeşitten ziyade farklı sebzelerin turşularını tüketmek vücuda alınan antioksidan çeşitliliğini artırdığından daha çok fayda sağlar. Örneğin antioksidan çeşidi olarak, pancardan polifenoller ve betalain, lahanadan glukosinolat elde edip yüksek antioksidan çeşidi ve kapasitesiyle kış günlerinde soğuk algınlığına karşı kalkan oluşturabilirsiniz.   Kullanılan sebzelerin her biri ayrı bir antioksidandan zengin olduğu için serbest radikallere karşı zengin antioksidan kapasiteyle mücadele ederler. Özelikle sarımsak ve karnabahar turşusunda bulunan flavonoidlerin antioksidan kapasitesi daha da yüksek. Tek bir turşu çeşidine ağırlık vermek yerine çeşitlendirmek farklı vitamin, mineral ve antioksidanların alımına olanak sağlar.   İçerisindeki sirke kaynaklı asetik asidin vücutta yağ depolamasını önlediği bazı hayvan çalışmalarında kanıtlanmış. Hem metabolizmayı hızlandırıcı etkisi hem kabızlığa karşı etkili olması hem de düşük kalorili olmasından dolayı diyet yapanların zayıflamasına yardımcı olur. Lifli bir besin olması tokluk süresini uzatarak da ayrıca bu sürece destek sağlar. Haber: Betül Yılmaz 
Ev Turşusunun Faydaları

Kışın özellikle kuru baklagil yemekleriyle birlikte yenilen turşu, içerisindeki sodyum nedeniyle ölçülü tüketilmesi gereken bir lezzet. Probiyotik kaynağı ev turşusu nun ise faydası çok.

 

Turşu bütüncül olarak bağışıklık sistemini koruyup güçlendirir. Bu koruyucu etkinliği hem içeriğindeki probiyotik bakteriler hem de turşuyu oluşturan sebze ve meyvelerin kendi özellikleri ile yapar. Fermente bir yiyecek olduğu için bakteri açısından zengin. Bu bakteriler bağırsak florasının zenginleşmesini sağlar ki güçlü bir bağırsak florası güçlü bir bağışıklık sistemi anlamına gelir. Turşu ile gelen yararlı bakteriler aynı zamanda bağırsaklarda K vitamini yapımına destek olur. K vitamini ise yaralanmalar sonrasında kanın pıhtılaşmasında rol alan bir vitamin. Ayrıca tiamin, riboflavin gibi B grubu vitaminlerine katkı sağlar. Tiamin sinir sisteminin korunması ve hafızanın güçlenmesine yardımcı olurken, depresyona karşı koruyucu görev üstlenir. Hem tiamin hem riboflavin karbonhidrat ve yağ metabolizmasında rol oynar.

 

Turşuyu oluşturan sebze ve meyveler bağışıklık sistemini kuvvetlendiren birçok vitamin, mineral ve antioksidanları içerir. Tek bir çeşitten ziyade farklı sebzelerin turşularını tüketmek vücuda alınan antioksidan çeşitliliğini artırdığından daha çok fayda sağlar. Örneğin antioksidan çeşidi olarak, pancardan polifenoller ve betalain, lahanadan glukosinolat elde edip yüksek antioksidan çeşidi ve kapasitesiyle kış günlerinde soğuk algınlığına karşı kalkan oluşturabilirsiniz.

 

Kullanılan sebzelerin her biri ayrı bir antioksidandan zengin olduğu için serbest radikallere karşı zengin antioksidan kapasiteyle mücadele ederler. Özelikle sarımsak ve karnabahar turşusunda bulunan flavonoidlerin antioksidan kapasitesi daha da yüksek. Tek bir turşu çeşidine ağırlık vermek yerine çeşitlendirmek farklı vitamin, mineral ve antioksidanların alımına olanak sağlar.

 

İçerisindeki sirke kaynaklı asetik asidin vücutta yağ depolamasını önlediği bazı hayvan çalışmalarında kanıtlanmış. Hem metabolizmayı hızlandırıcı etkisi hem kabızlığa karşı etkili olması hem de düşük kalorili olmasından dolayı diyet yapanların zayıflamasına yardımcı olur. Lifli bir besin olması tokluk süresini uzatarak da ayrıca bu sürece destek sağlar.

Haber: Betül Yılmaz 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.