,, ,

Kanun-i Esasi Nedir? Kanuni Esasi Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

Genel Kültür 25.07.2023 - 17:46, Güncelleme: 25.07.2023 - 17:46 5959+ kez okundu.
 

Kanun-i Esasi Nedir? Kanuni Esasi Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kanun-i Esasi Nedir? Kanuni Esasi Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?
Kanun-i Esasi , Osmanlı Devleti 'nin ilk anayasası olup 1876 yılında kabul edilmiştir. Kanun-i Esasi , meşrutiyet rejimini esas alan bir anayasadır. Bu nedenle, Osmanlı Devleti 'nde meşrutiyet döneminin başlangıcı olarak kabul edilir. Kanun-i Esasi, 113 maddeden oluşmaktadır. Kanun-i Esasi'nin temel özellikleri şunlardır: Kanun-i Esasi , Osmanlı Devleti'nin bir meşrutiyet devleti olduğunu ilan etmiştir. Kanun-i Esasi , meclisin iki meclisli olduğunu ilan etmiştir. Kanun-i Esasi , padişahın yetkilerini sınırlandırmıştır. Kanun-i Esasi , meclisin kanun yapma, vergilendirme, bütçe yapma, bakanlar kurulunu denetleme, savaş ve barış ilan etme gibi yetkilere sahip olduğunu ilan etmiştir. Kanun-i Esasi , Osmanlı Devleti'nde yaşayan tüm vatandaşların eşit haklara sahip olduğunu ilan etmiştir. Kanun-i Esasi , Osmanlı Devleti'nde yaşayan tüm vatandaşların din ve vicdan özgürlüğüne sahip olduğunu ilan etmiştir. Kanun-i Esasi , Osmanlı Devleti 'nde meşrutiyet döneminin başlangıcı olarak kabul edilir. Ancak, Kanun-i Esasi , 1878 yılında II. Abdülhamid tarafından kaldırılmıştır. Kanun-i Esasi, 1908 yılında II. Meşrutiyet'in ilanı ile tekrar yürürlüğe girmiştir.
Kanun-i Esasi Nedir? Kanuni Esasi Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kanun-i Esasi , Osmanlı Devleti 'nin ilk anayasası olup 1876 yılında kabul edilmiştir. Kanun-i Esasi , meşrutiyet rejimini esas alan bir anayasadır. Bu nedenle, Osmanlı Devleti 'nde meşrutiyet döneminin başlangıcı olarak kabul edilir. Kanun-i Esasi, 113 maddeden oluşmaktadır. Kanun-i Esasi'nin temel özellikleri şunlardır:

  • Kanun-i Esasi , Osmanlı Devleti'nin bir meşrutiyet devleti olduğunu ilan etmiştir.
  • Kanun-i Esasi , meclisin iki meclisli olduğunu ilan etmiştir.
  • Kanun-i Esasi , padişahın yetkilerini sınırlandırmıştır.
  • Kanun-i Esasi , meclisin kanun yapma, vergilendirme, bütçe yapma, bakanlar kurulunu denetleme, savaş ve barış ilan etme gibi yetkilere sahip olduğunu ilan etmiştir.
  • Kanun-i Esasi , Osmanlı Devleti'nde yaşayan tüm vatandaşların eşit haklara sahip olduğunu ilan etmiştir.
  • Kanun-i Esasi , Osmanlı Devleti'nde yaşayan tüm vatandaşların din ve vicdan özgürlüğüne sahip olduğunu ilan etmiştir.

Kanun-i Esasi , Osmanlı Devleti 'nde meşrutiyet döneminin başlangıcı olarak kabul edilir. Ancak, Kanun-i Esasi , 1878 yılında II. Abdülhamid tarafından kaldırılmıştır. Kanun-i Esasi, 1908 yılında II. Meşrutiyet'in ilanı ile tekrar yürürlüğe girmiştir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.