Lübnan'da ekmek dağıtan firma temsilcileri yolu trafiğe kapatıp eylem düzenledi
Lübnan'da ekmek dağıtan firma temsilcileri yolu trafiğe kapatıp eylem düzenledi
Lübnan'da ekmek dağıtan firma temsilcileri yolu trafiğe kapatıp eylem düzenledi
Lübnan'da ekmek dağıtan firmalar, buğday krizi sonucu yükselen fiyatlar ve diğer maliyet artışları nedeniyle Lübnan Ticaret Bakanlığı önünde eylem düzenleyip yolu trafiğe kapattı.
Araçlarıyla bakanlık önündeki yolu kesen firma temsilcileri, birkaç gündür ülkedeki fırınların ekmek üretmemesi, artan ekmek fiyatları, buğday için gerekli sübvansenin sağlanmamasına tepki için bir araya geldi.
Eyleme katılan firma sahiplerinden Tony Aboud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "5 gündür ekmek dağıtımı yapamıyoruz. Ticaret Bakanlığı'nın ekmek fiyatını sabitlemesi gerekiyor. Üretici firma fiyatı ve satıcından herhangi bir kazancımız yok." ifadelerini kullandı.
Benzin fiyatlarının artması, buğday için verilen sübvansenin sağlanamaması nedeniyle mağdur duruma düştüklerini belirten Aboud, " Lübnan genelinde 4500 ekmek dağıtım firmasında çalışan işçi var. Şu anda ekmek dağıtmak için aldığımız yakıt ile kazandığımız birbirini karşılamıyor." dedi.
Lübnan'ın çeşitli bölgelerindeki fırınların un temininde sıkıntı yaşaması nedeniyle üretime ara vermesi ekmek krizine neden oldu.
Lübnan'ın güneyindeki Fırıncılar Sendikası Başkanı Zekeriya el-Arabi, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Un bulunamaması nedeniyle bazı fırınlar üretimi durdurdu. Bundan dolayı halka ekmek satılamıyor." demişti.
Lübnan Ekonomi Bakanı Emin Selam de piyasanın ihtiyacı olan buğdayın satın alınabilmesi için Merkez Bankasının vereceği yardımı beklediklerini belirtmişti.
Hakkında yolsuzluk suçlamaları nedeniyle dava açılan ve kardeşi hapse konulan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame'nin buğday için neden gerekli bütçeyi ayırmadığına dair henüz kendisinden veya hükümetten bir açıklama gelmedi.
- Rusya ve Ukrayna savaşının tetiklediği buğday krizi
Buğdayın yüzde 60'ını Ukrayna ve Rusya'dan ithal eden Lübnan'ın Ekonomi Bakanı Selam, 25 Şubat'ta yaptığı açıklamada, sadece 1 aylık buğday stokunun kaldığını söylemişti.
Bakan Selam, 3 Mart'ta, hükümetin buğday rezervinin artırılması için 50 bin ton buğday alımına onay verdiğini, 10 gün içinde de hangi ülkeden ne kadar buğday alınacağının kesinleşeceğini açıklamıştı.
Ancak Lübnan Merkez Bankası'nın bunun için gerekli bütçeyi sağlayamaması nedeniyle 50 bin ton buğday alımının gerçekleşemediği belirtiliyor.
Lübnan'da buğday alımı devlet tarafından sübvanse ediliyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.