Akp'nin Avukatlık Kanunu Değişiklik Teklifi Tbmm Adalet Komisyonu’nda. CHP'Lİ Emre: ‘2 nolu Baroları Cazip Hale Getirme Hamlesi’
Akp'nin Avukatlık Kanunu Değişiklik Teklifi Tbmm Adalet Komisyonu’nda. CHP'Lİ Emre: ‘2 nolu Baroları Cazip Hale Getirme Hamlesi’
TBMM Adalet Komisyonu’nda, AKP’nin Avukatlık Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi üzerindeki görüşmeler başladı. CHP Milletvekili Zeynel Emre, teklifi “2 Nolu baroları cazip hale getirmeye yönelik yapılan bir hamle” olarak nitelendirdi. HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Türkiye’nin OECD Mali Eylem Gücü tarafından gri listeye alındığını anımsatarak, “Herhalde Adalet Bakanı Türkiye’yi gri listeden böyle çıkaracağını düşünüyor; sonumuz gri liste değil kara liste olur” yorumu yaptı.
TBMM Adalet Komisyonu’nda, AKP’nin Avukatlık Kanunu ’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi üzerindeki görüşmeler başladı. CHP Milletvekili Zeynel Emre teklifi “2 Nolu baroları cazip hale getirmeye yönelik yapılan bir hamle” olarak nitelendirdi. HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki Türkiye’nin OECD Mali Eylem Gücü tarafından gri listeye alındığını anımsatarak, “Herhalde Adalet Bakanı Türkiye’yi gri listeden böyle çıkaracağını düşünüyor; sonumuz gri liste değil kara liste olur” yorumu yaptı.
AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan ile 44 milletvekilinin imzasıyla verilen ‘Avukatlık Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri TBMM Adalet Komisyonu’nda başladı.
BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI DA GÖRÜŞMELERE KATILDI
Görüşmelere Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan da katıldı. Muhalefet milletvekilleri, teklifin hazırlık aşamasında barolar başta olmak üzere ilgililerden görüş alınmamasını eleştirdi.
AVUKATLIK STAJI VE BAROLARIN ÖDENEKLERİ ÜZERİNDE İKİ ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK
Teklife göre; herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması avukatlık stajına engel teşkil etmeyecek. Hâkim ve savcılar ve adayları hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarında görev yapanlar, görevleri sırasında avukatlık stajı yapabilecek. Bu kişiler, avukatlık stajı boyunca aylıksız veya ücretsiz izinli sayılacak ve bu dönemde yıllık izinlerini kullanabilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Türkiye Barolar Birliği hesabına aktarılan adli yardım ve CMK ödeneklerinin aynı ilde bulunan barolar arasında nasıl dağıtılacağına ilişkin de düzenleme yapılacak. Ödeneklerin barolar arasında dağıtımında puanlama esas alınacak. Her baroya öncelikle 5 temel puan verilecek. Sonrasındaki puanlamalarda baroların üye sayıları ve il nüfusları baz alınacak. Barolara, kayıtlı her 50 üye avukat ve her 5 bin nüfus için bir puan verilecek. Her 5 bin nüfus için tespit edilecek toplam puanın yüzde 40’ı o ilde bulunan barolar arasında eşit olarak, kalanı ise o ilde levhaya kayıtlı toplam avukat sayısına bölündükten sonra elde edilen rakamın her baronun üye sayısına çarpımı sorucu elde edilecek puana göre dağıtılacak.
ÖZKAN: NÜFUSUN DİKKATE ALINMASI GEREKİYOR
Teklif sahibi AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan 2 bin 500 hukukçunun kamuda çalıştığını, çalışanlar ile stajını yapabilenler arasında adaletsizlik oluşmaması için formül aradıklarını söyledi.
Özkan, adil yardım ödeneklerinin barolara kayıtlı avukat sayısına göre dağıtıldığında sadece İstanbul Barosu’nun adli yardım ödeneklerinin üçte birini alacak sayıda olduğunu, ancak nüfusun da dikkate alınarak dağıtılması gerektiğini ifade etti.
EMRE: MANTIK DIŞI İZAHAT
CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Adalet Komisyonu’nun ekonomide yaşanan kriz ve suç oranlarının artması gibi vahim konularda çalışma yapması gerektiğini söyledi. Emre, “İktidarınızın barolara ilişkin baskısı ve ele geçirme arzusu olduğunu görüyoruz. Gazetecilerin ciddi baskılara maruz kaldığını görüyoruz. Aynı baskının muhalefete yönelik olduğunu görüyoruz. Bu üçünü hedefe konulmuş bir siyasi anlayış olduğunu görüyoruz. Sayın Özkan öyle allayıp pullayıp ifade etti ki ancak bir gerçeklik var. Meslek örgütünü temsil eden yerlerde avukat sayısını baz almadan yapılan her düzenleme, Anayasa’nın pek çok hükmüne aykırıdır. Bu şuna benziyor: İstanbul, Türkiye ekonomisinin merkezi durumunda yer alıyor. ‘İstanbul’da ekonomi ile ilgili niye bu kadar iş var, niye bu kadar yatırım var, niye bu kadar sanayi var’ diye aleni düzenleme yapabilir misin? Bu mantık dışı bir izahat. 2 Nolu baroları cazip hale getirmeye yönelik yapılan bir hamle” eleştirisi yaptı.
TİRYAKİ: SONUMUZ GRİ LİSTE DEĞİL KARA LİSTE OLUR
HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, hukuk fakültelerinin niteliğinin düştüğü, dekanlarının dahi hukukçu olmadığı yönünde eleştiride bulundu. Tiryaki, hukuk fakültesi sayısının 86’yı bulduğunu söyleyerek, “80 yılda 24, 19 yılda 62 hukuk fakültesi açıldı. Ülke, yılda 20 bin hukuk fakültesi mezunu veriyor. Şaka değil. Her köşe başına market açar gibi fakülte açtığınızda işsiz hukukçular oluyor. Veterinerlerce yönetecekseniz, mezun ettikleriniz işsiz hukukçu olacaksa; lütfen yeni fakülte açmayın ve övünmeyin” dedi. Tiryaki, Ebru Timtik’in açlık grevinde hayatını kaybettiğini, Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın cezaevinde olduğunu anımsattı. Tiryaki, Türkiye’nin OECD Mali Eylem Gücü tarafından gri listeye alındığını belirterek, “Herhalde Adalet Bakanı Türkiye’yi gri listeden böyle çıkaracağını düşünüyor. Eğer böyle çıkaracağını düşünüyorsa, sonumuz gri liste değil kara liste olur” yorumu yaptı.
EREL: ŞAİBELER VAR
İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, “Şaibeler var. Oysa avukatlar cüppelerinde ilikleri olmayan insanlar” dedi. Erel, 2 No’lu barolara para aktarım olacağı iddialarının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
KABOĞLU: BAROLARIN PARÇALANMASINI HİÇBİR ZAMAN İÇİME SİNDİREMEYECEĞİM
CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Hukukçusu İbrahim Kaboğlu, “Baroların iki yıl önce birleştirilmesi gerektiğinin gerekçesini sundunuz gibi geldi bana” diye Cahit Özkan’a seslendi. Kaboğlu, “Bir etki analizini hazırlayabilirdiniz. 2 bin 500 çalışandan söz ettiniz ancak Türkiye genelindeki stajyer sayısından söz etmediniz” eleştirisi yaptı. Yaklaşık iki yıl önce baroların bölünmesini içeren kanun teklifi görüşmelerini anımsatan Kabaoğlu, “İki yıl önce baro başkanlarımızı duvarların dışında tutmuştuk. Baroları parçalamıştık. Hala ben böyle bir parçalanmaya öfke duyuyorum. Baroların parçalanmasını hiçbir zaman içime sindiremedim ve sindiremeyeceğim. İkinci barolara bu kadar baskıya rağmen avukat sağlayamadınız” dedi.
GÜLÜM: BİR AVUKAT ADİL YARGILANMA İÇİN HAYATINI KAYBETTİ FARKINDA MISINIZ
HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise teklif için “Kendi barolarınıza üyeliği zorlamanın mali koşulları için getirilmiş bir yasa” yorumu yaptı. Gülüm, "Çağdaş Hukukçu Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı cezaevinde. Mahkemeye direkt müdahale ettiniz; beraat kararlarına rağmen yeniden dava açtırıyorsunuz, baskı ile talimat ile yeniden karar almaya çalıştınız. Ebru Timtik, bir avukat, adil yargılanma için hayatını kaybetti farkında mısınız? Böyle bir durumdan bahsederken bize hangi adaletten bahsediyorsunuz” tepkisi gösterdi.
HABER: ŞEYMA PAŞAYİĞİT
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.