Bizim sanat, kültür, edebiyat, bilim, spor dünyamızın bir ortak özelliği vardır. Yaşarken insanının, değerlerinin kıymetini pek bilmez. Ancak vefat sonrası birden kıymete biner şöyle büyük sanatçıydı şöyle büyük ressamdı arkadan bolca övgü dolu sözler.
Kişisel fikrim büyüğünüzü ziyaret edeceksiniz sağken ziyaret edin, sağken değerini bilin. Sanatçılarımız icin de böyle. Sanatçının, kültür adamlanın, bilim adamlarının değeri yaşarken bilinmeli.
Bu yazımı Denizli'nin yetiştirdiği iki önemli değere iki önemli sanatçımıza ayırdım. Bu yazı fikri doğmadan önce Denizli tarihinin sanatla buluşturan çok önemli değerimiz Ressam Orhun Kara'nın eşsiz tablolarını yine Denizli'nin en önemli müzisyenlerinden Hurşit Türkay'ın ezgileri ile buluşturdum ve youtube kanalımda yayınladım. Videoyu izleyenlerden çok olumlu tepkiler gelince bu güzelliği yazıya dökmeye karar verdim.
Öncelikle sizi Orhun Kara ile tanıştırayım. Sayın Kara, Denizli Bozkurt Tutluca Köyünde dünyaya geldi. Resimle çok küçük yaşta tanıştı. Öğrenciyken resim yarışmalarında dereceler alması onu resim öğretmenliğine yöneltti. 1998 yılında Pamukkale Üniversitesi Resim İş bölümünü bitirdi ve 4 yil Resim Öğretmenliği yaptı. Öğretmenliği bırakan Orhun Kara öğrencilerden kopmadı. Uzun süredir Güzel Sanatlar Liseleri ve Güzel Sanatlar Fakültelerine öğrenci hazırlamaktadır. Bilgi birikimlerini ilk ve ortaokullara yönelik görsel sanatlar ders kitapları, Güzel Sanatlara hazırlık ve Resim Teknikleri adı altında onbeş kitabı bulunmaktadır. Gerek TV Programlarında portre ressamlığı gerekse gazetelerde, dergilerde ve hikaye resimlerinde birçok sanatsal çalışmalarda bulundu. İlk sergisi Kütahya'da olmak üzere üç kişisel sergi açtı. Birçok karma sergide de yer aldı. Halen Orhun Kara Sanat Merkezinde öğretmen ve müdür olarak çalışmaktadır. Tablolarını youtube kanalımda Hursit Türkay'ın ezgilerini dinleyerek tek tek görebilirsiniz.
Orhun Kara'nın tablolarını sunarken müzik olarak Hurşit Türkay ezgilerinin seçilmesi bir tesadüf değil.
Bu buluşmanın başka bir güzel yönü de var. Her iki değerli sanatçımız da Denizli, Bozkurt, Tutluca köyünden. Denizli sanatıyla, tarihiyle, kültürüyle bereketli toprak. Orhun Kara Denizli tarihini bizlere resim yoluyla aktarırken Hursit Türkay da Denizli'yi bizlere müzik yolu ile anlatıyor. Neredeyse her ilçemiz icin yazılmış besteleri, yeni nesil türküleri, ezgileri var. Sayın Türkay Çakır 1956 Bozkurt Tutluca köyünde doğdu. Ilk - orta ve Denizli Ticaret lisesi 76 mezunudur. Fransa, Lille ünv Ekonomi mezunudur. Fransızca ve İngilizce bilir.
Müziğe Barış Manço'nun 1973 yılında Hey Dergisi kanalıyla hediye ettiği gitarla başlamıştır. Anadolu Folk Rock tarzında ve Buram buram Denizli, Ege, Türk kökenli yepyeni beste ve ezgilerini Grup S.İ.S ile " Barış Manco Cem Karaca sentez ekolünü kendine özgü beste sarkilarinda yorumlamasiyla tanınmıştır. Rejyonal Folk ( Bölgesel folk ) tarzının Türkiye'deki sayılı 4 - 5 sanatçısı arasındadır. Denizli Memleket - Kizilcaboluk - Yaren Tavas , Kavakyelleri vb.gibi hem rejyonal hem ulusal 80 den fazla bestesi , " Bilmelisin " isimli bir albümü 14 klibi vardır.
Son döneminde özellikle Tutluca'li yörük türkmen torunu bir müzisyen olarak yazmış olduğu Hambat yöresine ilişkin kendi sevda Türküsü olan " GülSultan , Karlidağlar / Hambat " ve " Eylül Gülü " Üçleme şarkılarının Cura ile lirik olarak seslendirmesi tarzı ile büyük dikkat çekti.
Denizli'nin iki yetenekli, mütevazı, insancıl, kaliteli, güzel sanatçıları Orhun Kara ve Hursit Türkay' ı sizlerle tanıştırdım. Her iki sanatçımıza da Denizli sanatına ve Denizli'nin tanıtımına sanatla yaptıkları katkılar için teşekkür ediyorum. Her iki sanatçımıza da sanatla geçen başarılı ve uzun bir ömür diliyorum.