İlimizde yaz boyu festivaller sürdü. Her biririne katılamasam da davet aldıklarıma katılmaya çalıştım.
Yıllardır Denizli kentini, kırsalını akademik bir bakış açısı inceliyor adeta bir rehber gibi köy köy geziyorum. Yerel unsurları, doğal güzellikleri, tarihi yerlerimizi, camilerimizi, türbelerimizi, kentimize has değerleri yazıyorum. Turizmin sadece deniz, kum, güneş olmadığını yerel kültürün, müzigin, halk bilimine ait unsurların, somut olmayan mirasın turizm için cok değerli olduğunu söylüyorum.
Bu yakınlarda kentimizde yapılan Acıpayam Hacıkurtlar Hacıkurtbey şenlikleri, Acıpayam Yazır yörük şenliği, Kale biber festivali, Yatağan Kefe Bıçakçılık festivaline katıldım. Katıldığım festivaller iyi hazırlanmış, yerel esnafa destek olan, kırsal turizm açısından çok önemli çalışmalardı. Düzenleyen, emek veren ve katılan herkes teşekkürü hakediyor.
Bu yazıda hafta sonu yapılan Buldan Yörük Şenliginden bahsetmek istiyorum.
Buldan yörük şenliği için tüm ülkeden yörük dernekleri cumartesiden ilimize gelmeye başladılar. Genellikle Karahayıt'ta konakladılar. Bir çok derneğimizde pazar sabahı kentimize geldi. Katılan yörük dernek sayısı 200 civarında oldu. Yerel ve ulusal basın katıldı. Yörükler konulu televizyon programı çekimleri yapıldı. Basın kentimizi ve Buldan'i tanıttı.
Bu dernekler Buldan çarşısına uğradılar. Alışveriş yaptılar. Denizli'yi, Buldan'ı gezdiler. Fırsat bulanlar Pamukkaleye gittiler. 200 derneği Buldan ilçemiz Süleymanlı yaylamızda biraraya getiren ilimize bu denli katkı koyan, kırsalımızı destekleyen şenliği tertip eden Buldan Yörük Türkmen Derneğini tebrik etmemek olmaz. Dernek başkanı Osman Ören ve yörük camiasının büyük değer verdiği halk müziği sanatçısı eşi Neslihan Ören şenliğin düzenlenmesinden konukların tek tek karşılanmasına kadar büyük özveri ile çalıştılar ve kentimize büyük katkı yapan şenliğe imza attılar. Bu başarı alkışlanmalı ve takdir edilmelidir. Bu başarı kendiliginden oluşmuyor, tüm yörük dernekleri ile iyi ilişkiler kurulması, o derneklerin etkinliklerine gidilmesi, iyi günde kötü günde destek olunması ile oluşuyor. Bu nedenle Osman Ören'in çabası ve emeği yadsınamaz. Yerel yonetimlerin desteği, halkın katkısı ile büyük işler yapılabiliyor. Buldan Yörük Şenliği başarısı ile tüm ülkeye örnektir.
Köylerin, ilçelerin festivalleri, panayırları ziyaretci çeker. Kırsalı canlandırır. Köy dernekleri, yörük dernekleri, hemşehri dernekleri mutlaka festivaller, şenlikler, buluşma günleri tertip etmelidir. Kırsal turizm ile ülkemizin her noktası tanışmalıdır. Denizli bu açıdan oldukça şanslı. Önümüzdeki günlerde Serinhisar, Tavas Çağırgan yörük şenliği, Çameli Beyağaç Eren Günü gibi etkinlikler var. Her etkinlik çok değerli, somut olmayan mirasi gözlemleyebileceginiz güzellikler ile dolu. Tümü yoğun emeğin ürünü. Fırsat bulursanız katılmanızı öneririm.
Denizli kırsalı tam bir hazinedir. Festivallerle, şenliklerle bu hazine çok daha güzel parlamaktadır.
Doç. Dr. Devrim Alkaya
Inş.Yük.Müh.& Kamu Yöneticisi