Egitim ailede başlar. Okulla devam eder. Ancak çevre, basın yayın, TV ve internet aile ve okulun önüne geçti.
Ailelerin iş kaygısı, zamansızlık veya ilgisizliği ile çocukların televizyon başında ve internette vakit geçirdiği süre giderek artınca sıcak aile ortamının etkinliği giderek azalıyor. Okullarda kalabalık sınıflar, öğrenciler arasındaki belirgin farklar, öğrencilerin motivasyon kaybı gibi nedenlerle okul eğitiminin de istenen sonuçlara ulaşamadığını gösteriyor. Ailelerin bilinçlendirilmesi hem de okul etkinliğinin arttırılması için çareler düşünmek gerek.
Eğitimini tamamlamayanlar için dışarıdan okunabilen devam gerektirmeyen Açıköğretim liseleri, Açıköğretim Fakültelerinden mutlaka faydalanılmalıdır. Fakülte eğitiminizi tamamlamış iseniz sınavsız ikinci üniversite imkanları da değerlendirilebilir.
Ancak eğitimi aile ve okulla sınırlandırmamak gerekir. Sosyal yönden eğitim ömür boyu sürmelidir. Sinema, tiyatro, sosyal etkinlikler, spor, geziler, sanat uğraşıları, sergiler, konserler, sivil toplum kuruluşlarında yer almak eğitimin bir parçasıdır. Sosyal hayatı bırakan eğitimi de bırakmış olur.
Sosyal açıdan gelişmek için tiyatro, halk oyunları, müzik, resim, el sanatları kurslarına katılmak yeni insanlar ile tanışmak insanın dünyasını geliştirecektir.
Hobi kursları yanında sivil toplum kuruluşları da kişisel gelişim konusunda günümüz toplumunun en önemli ayağını oluşturmaktadır.
Ülkemizde çok sayıda gezi, kültür, fotoğrafçılık, doğa sporları, taraftar, hemşehri, mesleki dernekler bulunmaktadır. Dernekler düzenledikleri etkinlikler ile üyelerine güzel bir sosyal hayat sunmaktadır. Kişisel, sosyal ve mesleki gelişim için ilginizi çekecek bir derneğe mutlaka üye olmalısınız.
Hobi kursları, sivil toplum kuruluşları ve iyi dostlar öğrenmenin ve öğretmenin heyecanını yaşamanızı ve hayatınızın renklenmesini sağlayacaktır.
Eğitim ömür boyu.