Toplumları ayakta tutan ana unsur kültür kodlarıdır. Dili, tarihi, inanışi, binlerce yıllık örf ve ananeleri, eğitimi, müzıği aile yapısı kültür kodlarını olusturur. Türk milletini diğer milletlerden ayıran, dünyanın neresine gidersek gidelim bir Türkü hemen tanımamızın nedeni benzer kültür kodlarını hemen tanımamızdır.
Aile yapısının bozulması, eğitimin özel bir iş haline getirilip sadece sınava yönelik hale dönüşmesi, değerler eğitiminin ikinci plana itilmesi, en etkili eğitim noktası olan basın ve yayının kültür kodlarını adeta unuttutur biçimde popüler kültür ve gelire yönelik yayın yapması, toplumsal yapıyı bozan kitapların, dizilerin, filmleron trend haline gelmesi ile maalesef kültür kodlarımiz tamamen savunmasiz hale gelmis ve etkinliği giderek azalmaya başlamıştır.
Kültürel ve bilimsel destek ile plânlı bir biçimde eski adetler korunur, bilinir ve sahip çıkılabilir. Malazgirt savaşı , Miryokefelon savaşı , Kazıkbeli savaşı , Selçuklular, Anadolu Selcuklu Devleti, Beylikler, Osmanlı imparatorluğu ve kurulan Cumhuriyetimiz hakkında yeterli bilgiyle donatılmıs bir nesil yoksa ne Türklüğe ne de tarihe sahip çıkılabilir. Tek kanal zamanlı bilgilendirici ve en üst düzey Türkçe ile sunuoan TRT yayınlarını sanırım özlemeyen yoktur.
Öncelikle bireysel olarak kültür kodlarımıza sahip çıkacağız. Yavaş yavaş kendimizi gelistirecegiz. Okuyacağız , çaba göstereceğiz.
Kurtulus savaşını anlamak icin Turgut Özakman'in Şu Çılgın Türkler ve sonrasında Çanakkale kitapları okunarak ise başlanabilir.
Tarih, edebiyat öğretmenlerimiz kitap önerisi verebilirler. Müzisyenlerimjze, ozanlarımıza bu konuda destek vereceğiz.
Tüm etkinliklerde, şenliklerde belediye ve sivil toplum örgütü başkanlarından ricam milli mücadelemizı, çevre, doğa, coğrafyayı anlatan, tanıtan fotoğraf sergileri de açmalarıdır. Yöresel yazarlar şenliklerde imza günü düzenlenmelidir. Resim sergileri, fotoğraf sergileri, yazar buluşmaları, Türk tarihi ve o bölgenin kültürü ile ilgili hocalar davet edilmeli, tanıtıcı broşürler hazırlanmalıdır .
Tanıtım broşürlerinde o bölgenin ayrıntılı haritasi, tarihi, gezilecek yerleri, Ilk yerleşimler, bölgenin adetleri yer almalıdır. Kültür, sanat, bilim yoksa festivaller, etkinlikler amacına ulaşmaz.
Kültür Bakanlığımızın bu konuda çabaları vardır. Kültür Bakanlığının bütçesi ile tiyatrodan sinemaya, dizi filmler vasıtası ile kültür kodlarımiz yeniden ele alınmalı ve gençlerimize vatan sevgisi, ülke bilinci yeniden aşılanmalıdır. Sadece ders kitapları değil 100 kitaplık bir serinin lise sonuna kadar okutulması sağlanmalıdır.
Kültür kodlarının korunması için hepimize görevler düşmektedir. Vatansever, atasına saygılı, bilgili, ülkesine faydalı olacak gençlerin yetişmesi için daha yapacak çok işimiz vardır.
Doç. Dr. Devrim Alkaya
Inş.Yük.Müh & Kamu Yöneticisi