,, ,
Rana Şat
Köşe Yazarı
Rana Şat
 

Osmanlı Mutfağı Meşhur Kavun Dolması

Kavun dolması, Osmanlı ve Saray mutfağında vazgeçilmezler arasında yerini alan kavunun içi doldurularak yapılan etli dolmadır. 15. ve 16. yüzyıl Osmanlı saray mutfağında önemli bir yere sahiptir. Fatih Sultan Mehmet’in en sevdiği yemeklerden birisidir. Kavun Dolması, 1539 yılının Kasım ayının ikinci yarısında yapılan, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğulları Şah Cihangir ve Beyazıt'ın sünnet düğünündeki çanak yağmasında sunulan ihtişamlı bir yemektir. Bu haftaki köşe yazımızda Eğitmen Chef Rana ŞAT’ın Kavun dolması tarifine yer vereceğiz.   Kavun Dolması Tarifi İçin Malzemeler 1 adet kavun 250 gr koyun-dana karışık kıyma 1 fincan pirinç 1 büyük boy soğan 1 kaşık tereyağı 2 kaşık zeytinyağı 2 yemek kaşığı badem 2 yemek kaşığı çam fıstığı 2 yemek kaşığı kuş üzümü 1 çay kaşığı biberiye 1 çay kaşığı kişniş 2 çay kaşığı tuz 2 çay kaşığı karabiber 1 kaşık zeytinyağı Kavun Dolması Tarifi Nasıl Yapılır? Osmanlı Saray Mutfağından bir tarif, Fatih Sultan Mehmet’in en sevdiği yemeklerden birisidir. Kavun sapının olduğu yerden kapak şeklinde kesilip çekirdekleri temizlenir ve içi bir miktar oyulur. Bademler sıcak suda bekletilerek kabukları soyulur. Tavada zeytinyağında hafif kızdırılarak badem ve fıstıklar güzelce kavrulur. Kuş üzümlerinin sapları da temizlenerek üzümler yıkanır. Pirinç yıkanarak 5 dakika kadar haşlanır. Soğan ince kıyılır tavada eritilen tereyağında kavrulur. Soğanlar pembeleşince kıyma eklenir. Ardından pirinç, tuz ve karabiberi eklenir. Sırasıyla badem, fıstık, kuş üzümü eklenerek diğer baharatlarla birlikte 5 dakika daha kavrulur. Bütün malzemeler kavrulduktan sonra kavunun içine doldurulur ve kavunun kapağı kapatılarak 200 derece fırında 30 dakika kadar pişirilir. Hazırlayan Eğitmen Chef Rana ŞAT Afiyet olsun.
Ekleme Tarihi: 21 Eylül 2024 - Cumartesi

Osmanlı Mutfağı Meşhur Kavun Dolması

Kavun dolması, Osmanlı ve Saray mutfağında vazgeçilmezler arasında yerini alan kavunun içi doldurularak yapılan etli dolmadır. 15. ve 16. yüzyıl Osmanlı saray mutfağında önemli bir yere sahiptir. Fatih Sultan Mehmet’in en sevdiği yemeklerden birisidir. Kavun Dolması, 1539 yılının Kasım ayının ikinci yarısında yapılan, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğulları Şah Cihangir ve Beyazıt'ın sünnet düğünündeki çanak yağmasında sunulan ihtişamlı bir yemektir. Bu haftaki köşe yazımızda Eğitmen Chef Rana ŞAT’ın Kavun dolması tarifine yer vereceğiz.

 

Kavun Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet kavun
  • 250 gr koyun-dana karışık kıyma
  • 1 fincan pirinç
  • 1 büyük boy soğan
  • 1 kaşık tereyağı
  • 2 kaşık zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı badem
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı biberiye
  • 1 çay kaşığı kişniş
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 kaşık zeytinyağı

Kavun Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

Osmanlı Saray Mutfağından bir tarif, Fatih Sultan Mehmet’in en sevdiği yemeklerden birisidir.

  1. Kavun sapının olduğu yerden kapak şeklinde kesilip çekirdekleri temizlenir ve içi bir miktar oyulur.
  2. Bademler sıcak suda bekletilerek kabukları soyulur. Tavada zeytinyağında hafif kızdırılarak badem ve fıstıklar güzelce kavrulur.
  3. Kuş üzümlerinin sapları da temizlenerek üzümler yıkanır. Pirinç yıkanarak 5 dakika kadar haşlanır.
  4. Soğan ince kıyılır tavada eritilen tereyağında kavrulur.
  5. Soğanlar pembeleşince kıyma eklenir. Ardından pirinç, tuz ve karabiberi eklenir. Sırasıyla badem, fıstık, kuş üzümü eklenerek diğer baharatlarla birlikte 5 dakika daha kavrulur.
  6. Bütün malzemeler kavrulduktan sonra kavunun içine doldurulur ve kavunun kapağı kapatılarak 200 derece fırında 30 dakika kadar pişirilir.

Hazırlayan Eğitmen Chef Rana ŞAT Afiyet olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.