,, ,
Sibel Arslan
Köşe Yazarı
Sibel Arslan
 

27 Haziran 2024 - Piyasa Özeti

1. Merkez Bankası Faiz Kararı Beklentisi Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı politika faiz kararı, piyasaların yakından takip ettiği bir konu.  Genel beklenti, %50 olan politika faizinde bir değişiklik olmaması yönünde.  Ki  değişiklik olmadi 2. Asgari Ücret  Tartışması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrette artış olmayacağını açıkladı. Bu açıklama, hem işçiler hem de işverenler tarafından farklı yorumlandı.  Asgari ücrette artışın, çalışanların refahına katkı sağlarken, işletmelerin maliyetlerini artıracağı düşünülüyor. 3. Karşılıksız Çeklerde Artış İlk beş ayda karşılıksız çek tutarı 57,2 milyar lira ile geçen yılın tamamını yakaladı. Karşılıksız çıkan çek adedi %83 arttı.  Bu durum, işletmelerin finansal sıkıntılarını ve ödeme zorluklarını gösteriyor. 4. Faiz İndirimi Beklentileri Merrill Lynch Türkiye Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, Aralık ayında bir faiz indirimi beklediklerini belirtti. Benim tahminim ise asgari ücret artışı olmazsa, Eylül ayından itibaren aşama aşama faiz indirimi olasılığının yüksek olması yönünde. 5. Gri Listeden Çıkış Yolunda Kripto varlıklara ilişkin Kanun Teklifi, Türkiye'nin gri listeden çıkması için önemli bir adım olan son düzenleme olarak kabul edildi. 6. TCMB Rezervlerinde İyileşme TCMB'nin swap hariç net döviz pozisyonu 5,1 milyar dolar olarak açıklandı.  Swaplar da bitmek üzere olduğundan, yakın zamanda güçlü rezervleri konuşmaya  Bugünün faiz kararı, asgari ücret ve enflasyon gibi konuların etkisiyle,  ülke ekonomisi yakın dönemde belirsizliklerle dolu bir ortamda ilerleyecek.  Yatırımcıların bu gelişmeleri yakından takip etmeleri önemli.
Ekleme Tarihi: 27 Haziran 2024 - Perşembe

27 Haziran 2024 - Piyasa Özeti

1. Merkez Bankası Faiz Kararı Beklentisi

Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı politika faiz kararı, piyasaların yakından takip ettiği bir konu.  Genel beklenti, %50 olan politika faizinde bir değişiklik olmaması yönünde.  Ki  değişiklik olmadi

2. Asgari Ücret  Tartışması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrette artış olmayacağını açıkladı. Bu açıklama, hem işçiler hem de işverenler tarafından farklı yorumlandı.  Asgari ücrette artışın, çalışanların refahına katkı sağlarken, işletmelerin maliyetlerini artıracağı düşünülüyor.

3. Karşılıksız Çeklerde Artış

İlk beş ayda karşılıksız çek tutarı 57,2 milyar lira ile geçen yılın tamamını yakaladı. Karşılıksız çıkan çek adedi %83 arttı.  Bu durum, işletmelerin finansal sıkıntılarını ve ödeme zorluklarını gösteriyor.

4. Faiz İndirimi Beklentileri

Merrill Lynch Türkiye Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, Aralık ayında bir faiz indirimi beklediklerini belirtti. Benim tahminim ise asgari ücret artışı olmazsa, Eylül ayından itibaren aşama aşama faiz indirimi olasılığının yüksek olması yönünde.

5. Gri Listeden Çıkış Yolunda

Kripto varlıklara ilişkin Kanun Teklifi, Türkiye'nin gri listeden çıkması için önemli bir adım olan son düzenleme olarak kabul edildi.

6. TCMB Rezervlerinde İyileşme

TCMB'nin swap hariç net döviz pozisyonu 5,1 milyar dolar olarak açıklandı.  Swaplar da bitmek üzere olduğundan, yakın zamanda güçlü rezervleri konuşmaya 


Bugünün faiz kararı, asgari ücret ve enflasyon gibi konuların etkisiyle,  ülke ekonomisi yakın dönemde belirsizliklerle dolu bir ortamda ilerleyecek.  Yatırımcıların bu gelişmeleri yakından takip etmeleri önemli.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.