,, ,
Orhan Çağatay
Köşe Yazarı
Orhan Çağatay
 

Çoban ve Sürü Psikolojisi

Sürü psikolojisi, tüm canlılarda gözlemlenebilen bir olgudur. Tıpkı bir çobanın koskoca bir koyun sürüsünü yönlendirebilmesi gibi, toplumları da yönlendirenler liderlerdir. Bu liderler, ister iyi niyetli isterse kötü niyetli olsunlar, sürüyü kasaba, meraya veya ahıra götürebilirler. Çobanlık, sadece bir hayvan gütme mesleği olmanın ötesinde, büyük bir sabır, dikkat ve yetenek gerektiren bir liderlik sanatıdır. Tarih boyunca peygamberler de toplumu yönlendiren çobanlar olarak görev yapmışlardır. Günümüzde ise çobanlar, toplumu meraya değil, kasaba ve mezbahaya götüren birer karaktere dönüşmüş olabilirler. Bu durum, toplumların meradaki nimetlerden faydalanmasını engelleyerek onları celladına doğru sürükleyebilir. Peki insanlar neden çoğu olayda toplu hareket eder? Bunun sebebi, sürü psikolojisidir. İnsanlar, yönetilmeyi sever ve içlerinden sadece birinin öne çıkması, diğerlerinin de onu takip etmesi için yeterlidir. Sürü varsa, çoban da şarttır. Sosyal medya, görsel ve yazılı basın gibi araçlar da modern çobanlar tarafından insanları yönlendirmek için kullanılır. Bu araçlar, doğru kullanıldığında sürüyü meraya, yanlış kullanıldığında ise mezbahaya götürebilir. Çobanın asli görevi, sürüyü sağ salim meraya götürüp tekrar ahıra getirmektir. Fakat ne yazık ki insanlar yönetilmeyi gerektiriyor ve bu durum, birçok toplumun meradaki nimetlerden faydalandanmasını engelliyor. İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özellik, düşünme, muhakeme ve sorgulama yeteneğidir. Bu yetenekleri kullandığımızda, kolayca yönlendirilmez ve kandırılmayız. Fakat bu iki nimeti kullanmadığımızda ise hayal kırıklığı yaşamamız kaçınılmazdır. Unutmayalım ki sürüyü yöneten çoban da bizden biridir. Bu nedenle, kendimizi ve toplumumuzu doğru yönlendirecek liderler seçmek ve onları sorgulamak bizim elimizdedir.
Ekleme Tarihi: 21 Haziran 2024 - Cuma

Çoban ve Sürü Psikolojisi

Sürü psikolojisi, tüm canlılarda gözlemlenebilen bir olgudur. Tıpkı bir çobanın koskoca bir koyun sürüsünü yönlendirebilmesi gibi, toplumları da yönlendirenler liderlerdir. Bu liderler, ister iyi niyetli isterse kötü niyetli olsunlar, sürüyü kasaba, meraya veya ahıra götürebilirler.

Çobanlık, sadece bir hayvan gütme mesleği olmanın ötesinde, büyük bir sabır, dikkat ve yetenek gerektiren bir liderlik sanatıdır. Tarih boyunca peygamberler de toplumu yönlendiren çobanlar olarak görev yapmışlardır.

Günümüzde ise çobanlar, toplumu meraya değil, kasaba ve mezbahaya götüren birer karaktere dönüşmüş olabilirler. Bu durum, toplumların meradaki nimetlerden faydalanmasını engelleyerek onları celladına doğru sürükleyebilir.

Peki insanlar neden çoğu olayda toplu hareket eder? Bunun sebebi, sürü psikolojisidir. İnsanlar, yönetilmeyi sever ve içlerinden sadece birinin öne çıkması, diğerlerinin de onu takip etmesi için yeterlidir. Sürü varsa, çoban da şarttır.

Sosyal medya, görsel ve yazılı basın gibi araçlar da modern çobanlar tarafından insanları yönlendirmek için kullanılır. Bu araçlar, doğru kullanıldığında sürüyü meraya, yanlış kullanıldığında ise mezbahaya götürebilir.

Çobanın asli görevi, sürüyü sağ salim meraya götürüp tekrar ahıra getirmektir. Fakat ne yazık ki insanlar yönetilmeyi gerektiriyor ve bu durum, birçok toplumun meradaki nimetlerden faydalandanmasını engelliyor.

İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özellik, düşünme, muhakeme ve sorgulama yeteneğidir. Bu yetenekleri kullandığımızda, kolayca yönlendirilmez ve kandırılmayız. Fakat bu iki nimeti kullanmadığımızda ise hayal kırıklığı yaşamamız kaçınılmazdır.

Unutmayalım ki sürüyü yöneten çoban da bizden biridir. Bu nedenle, kendimizi ve toplumumuzu doğru yönlendirecek liderler seçmek ve onları sorgulamak bizim elimizdedir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.