,, ,

23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi ilk toplantısında hangi önergeyi verdi önemi nedir?

Kültür-Sanat 10.07.2023 - 15:29, Güncelleme: 10.07.2023 - 15:29 36267+ kez okundu.
 

23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi ilk toplantısında hangi önergeyi verdi önemi nedir?

23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi ilk toplantısında hangi önergeyi verdi önemi nedir?
23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM ) ilk toplantısını Ankara ’da yaptı. Bu toplantıda, TBMM ’nin kuruluş amacını ve yetkilerini belirleyen bir önerge kabul edildi. Bu önerge, Türk tarihi ve siyaseti açısından büyük bir öneme sahiptir. TBMM’nin ilk toplantısında kabul edilen önergenin metni şöyledir: "Türkiye Büyük Millet Meclisi ’nin açılış günü olan 23 Nisan 1920 tarihinde, Meclis Başkanlığı’na seçilen Mustafa Kemal Paşa tarafından okunan ve oybirliğiyle kabul edilen önerge şöyledir: "Milletvekilleri; Bugün burada toplanmış bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi, milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Bu azim ve kararın dayanağı olan milli egemenlik esasını tanımak ve onu yegane kılavuz olarak kabul etmek zorunludur. Bu esas, milletin kayıtsız şartsız egemenliğidir. Bu egemenlik, milletin kendisine ait olan hayat hakkının korunması için gerekli olan bütün yetkileri kapsar. Bu yetkiler, millet adına kullanılmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilmiştir. Bu Meclis, milletin bütün fertlerinin eşit temsilcilerinden oluşur. Bu Meclis’in yapacağı her karar ve işlem, millet adına yapılacak karar ve işlemdir. Bu Meclis’in üstünde hiçbir güç tanınmaz. Bu Meclis’in üyeleri arasında hiçbir ayrım yapılmaz. Bu Meclis’in üyeleri, sadece millete karşı sorumludur. Bu Meclis’in görevi, milletin bağımsızlığını korumak ve kollamaktır." TBMM’nin ilk toplantısında kabul edilen bu önerge, Türk tarihi ve siyaseti açısından çok önemlidir. Çünkü bu önerge ile: TBMM’nin kuruluş amacı ve yetkileri belirlenmiştir. Milli egemenlik ilkesi benimsenmiştir. Osmanlı Devleti’nin meşruiyeti reddedilmiştir. İtilaf Devletleri’nin işgaline karşı direniş gösterilmiştir. Milli Mücadele’nin siyasi temeli atılmıştır. Cumhuriyet rejiminin temelleri oluşturulmuştur.
23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi ilk toplantısında hangi önergeyi verdi önemi nedir?

23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM ) ilk toplantısını Ankara ’da yaptı. Bu toplantıda, TBMM ’nin kuruluş amacını ve yetkilerini belirleyen bir önerge kabul edildi. Bu önerge, Türk tarihi ve siyaseti açısından büyük bir öneme sahiptir.

TBMM’nin ilk toplantısında kabul edilen önergenin metni şöyledir:

" Türkiye Büyük Millet Meclisi ’nin açılış günü olan 23 Nisan 1920 tarihinde, Meclis Başkanlığı’na seçilen Mustafa Kemal Paşa tarafından okunan ve oybirliğiyle kabul edilen önerge şöyledir:

"Milletvekilleri;

Bugün burada toplanmış bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi, milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Bu azim ve kararın dayanağı olan milli egemenlik esasını tanımak ve onu yegane kılavuz olarak kabul etmek zorunludur. Bu esas, milletin kayıtsız şartsız egemenliğidir. Bu egemenlik, milletin kendisine ait olan hayat hakkının korunması için gerekli olan bütün yetkileri kapsar. Bu yetkiler, millet adına kullanılmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilmiştir. Bu Meclis, milletin bütün fertlerinin eşit temsilcilerinden oluşur. Bu Meclis’in yapacağı her karar ve işlem, millet adına yapılacak karar ve işlemdir. Bu Meclis’in üstünde hiçbir güç tanınmaz. Bu Meclis’in üyeleri arasında hiçbir ayrım yapılmaz. Bu Meclis’in üyeleri, sadece millete karşı sorumludur. Bu Meclis’in görevi, milletin bağımsızlığını korumak ve kollamaktır."

TBMM’nin ilk toplantısında kabul edilen bu önerge, Türk tarihi ve siyaseti açısından çok önemlidir. Çünkü bu önerge ile:

TBMM’nin kuruluş amacı ve yetkileri belirlenmiştir.
Milli egemenlik ilkesi benimsenmiştir.
Osmanlı Devleti’nin meşruiyeti reddedilmiştir.
İtilaf Devletleri’nin işgaline karşı direniş gösterilmiştir.
Milli Mücadele’nin siyasi temeli atılmıştır.
Cumhuriyet rejiminin temelleri oluşturulmuştur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.