,, ,

Atatürk Havalimanı’nın Tarihi

Genel Kültür 19.05.2022 - 17:09, Güncelleme: 19.05.2022 - 17:09 11173+ kez okundu.
 

Atatürk Havalimanı’nın Tarihi

Atatürk Havalimanı’nın Tarihi
Atatürk Havalimanı İstanbul, Yeşilköy’de bulunmaktadır. 1912 yılında Harbiye Nazırı Mahmud Şevket Paşa’nın ordunun kullanacağı bir havalimanı istemesiyle, Yeşilköy’de şuan ki Atatürk Havalimanı’nın yanında bulunan araziye askeri olarak kullanılmak üzere iki hangardan oluşan bir havalimanı olarak yapılmıştır. Bu askeri havalimanının adı Yeşilköy Havalimanı idi. 1912 yılında Türkiye’nin ilk hava trafiğini başlatan bu havalimanı 1933 yılına kadar askeri amaçla kullanılmıştır. 1944 yılında Chicago Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşmasından sonra, uluslararası bir havalimanına çevrilmek istendi. 1947 yılında uluslararası havalimanı olması için ilk sözleşmeler imzalandı var 1949 yılında inşaata başladı. 1953 yılında inşaat tamamlandı ve aynı yılın ağustos ayında Yeşilköy Havalimanı olarak hizmet vermeye başladı. Bu inşaat aşamasında havalimanına; uluslararası standartlara uygun pist, taksi yolu, yolcu terminali (10.000m2), bakım hangarları, yedek enerji sağlayacak santraller ve radyo frekans cihazları inşa edildi. 1968 yılına gelindiğinde havalimanı nüfus ve trafiğe yeterli gelmemeye başlayınca eklemeler yapıldı. 1949 yılında yapılan piste ek olarak 3 bin metre daha pist eklendi. Bu yenilemeler yaklaşık bir yıl sürdü ve Yeşilköy Havalimanı daha büyük bir kapasite ile 1969 yılında tekrar hizmet vermeye başladı. 1971 yılında kapasitenin daha fazla arttırılma ihtiyacı ile birlikte, toplam 20 milyon yolcu kapasitesine sahip 4 terminal binası yapımı kararlaştırıldı. Bu tekrar yapım aşaması ile Yeşilköy Havalimanı neredeyse baştan aşağı yenilendi. Yeni Hangarlar, Kargo alanları, Hava Trafik Kontrol kulesi, teknik bina yapıldı. Eski pistlerin onarımları gerçekleştirildi. Aydınlatma sistemleri değiştirildi. Elektrik dağıtım sistemleri eklendi, Akaryakıt ikmal tesisleri eklendi ve 1983 yılında dış hatlar terminali açıldı. Yenileme çalışmaları bittikten sonra 1985 yılında Atatürk Havalimanı adını alarak tekrar hizmet vermeye başladı. 1995 yılında Sovyetler Birliğinin dağılması ile birlikte artan kargo ve bavul trafiği için C terminali eklenmiştir. C terminali 2000’li yıllarda yolcu trafiğine kapatılıp özel şirketlerin kargo operasyonları için kullanılmaya başlanmıştır. Günümüze kadar yapılan değişikler ile birlikte yılda 38 milyon 200 bin yolcuya hizmet verebilecek büyüklüğe ulaşmıştır. 2019 yılında İstanbul’a yapılan İstanbul Havalimanı’nın açılması ile birlikte Atatürk Havalimanı yolcu trafiğine komple kapatılmış ve kargo terminali ile özel uçuşlar için kullanılmaya başlanmıştır. 5 Şubat 2022 tarihine gelindiğinde ise Atatürk havalimanı kargo uçuşlarına da kapatılmıştır. Günümüzde adı Millet Bahçesine dönüştürülme çalışmaları ile gündeme gelen Atatürk Havalimanı toplam 11 milyon 650 bin metrekare alana sahiptir. Atatürk havalimanı toplam 345 bin 935 metrekare bina alanı ile Türkiye’nin en büyük havalimanı olarak kullanılmaktaydı.
Atatürk Havalimanı’nın Tarihi

Atatürk Havalimanı İstanbul, Yeşilköy’de bulunmaktadır. 1912 yılında Harbiye Nazırı Mahmud Şevket Paşa’nın ordunun kullanacağı bir havalimanı istemesiyle, Yeşilköy’de şuan ki Atatürk Havalimanı’nın yanında bulunan araziye askeri olarak kullanılmak üzere iki hangardan oluşan bir havalimanı olarak yapılmıştır. Bu askeri havalimanının adı Yeşilköy Havalimanı idi.

1912 yılında Türkiye’nin ilk hava trafiğini başlatan bu havalimanı 1933 yılına kadar askeri amaçla kullanılmıştır. 1944 yılında Chicago Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşmasından sonra, uluslararası bir havalimanına çevrilmek istendi. 1947 yılında uluslararası havalimanı olması için ilk sözleşmeler imzalandı var 1949 yılında inşaata başladı. 1953 yılında inşaat tamamlandı ve aynı yılın ağustos ayında Yeşilköy Havalimanı olarak hizmet vermeye başladı.

Bu inşaat aşamasında havalimanına; uluslararası standartlara uygun pist, taksi yolu, yolcu terminali (10.000m2), bakım hangarları, yedek enerji sağlayacak santraller ve radyo frekans cihazları inşa edildi.

1968 yılına gelindiğinde havalimanı nüfus ve trafiğe yeterli gelmemeye başlayınca eklemeler yapıldı. 1949 yılında yapılan piste ek olarak 3 bin metre daha pist eklendi. Bu yenilemeler yaklaşık bir yıl sürdü ve Yeşilköy Havalimanı daha büyük bir kapasite ile 1969 yılında tekrar hizmet vermeye başladı.

1971 yılında kapasitenin daha fazla arttırılma ihtiyacı ile birlikte, toplam 20 milyon yolcu kapasitesine sahip 4 terminal binası yapımı kararlaştırıldı. Bu tekrar yapım aşaması ile Yeşilköy Havalimanı neredeyse baştan aşağı yenilendi. Yeni Hangarlar, Kargo alanları, Hava Trafik Kontrol kulesi, teknik bina yapıldı. Eski pistlerin onarımları gerçekleştirildi. Aydınlatma sistemleri değiştirildi. Elektrik dağıtım sistemleri eklendi, Akaryakıt ikmal tesisleri eklendi ve 1983 yılında dış hatlar terminali açıldı. Yenileme çalışmaları bittikten sonra 1985 yılında Atatürk Havalimanı adını alarak tekrar hizmet vermeye başladı.

1995 yılında Sovyetler Birliğinin dağılması ile birlikte artan kargo ve bavul trafiği için C terminali eklenmiştir. C terminali 2000’li yıllarda yolcu trafiğine kapatılıp özel şirketlerin kargo operasyonları için kullanılmaya başlanmıştır.

Günümüze kadar yapılan değişikler ile birlikte yılda 38 milyon 200 bin yolcuya hizmet verebilecek büyüklüğe ulaşmıştır.

2019 yılında İstanbul’a yapılan İstanbul Havalimanı’nın açılması ile birlikte Atatürk Havalimanı yolcu trafiğine komple kapatılmış ve kargo terminali ile özel uçuşlar için kullanılmaya başlanmıştır. 5 Şubat 2022 tarihine gelindiğinde ise Atatürk havalimanı kargo uçuşlarına da kapatılmıştır.

Günümüzde adı Millet Bahçesine dönüştürülme çalışmaları ile gündeme gelen Atatürk Havalimanı toplam 11 milyon 650 bin metrekare alana sahiptir. Atatürk havalimanı toplam 345 bin 935 metrekare bina alanı ile Türkiye’nin en büyük havalimanı olarak kullanılmaktaydı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.