,, ,

5G Kim İcat Etti

Gündem 25.05.2024 - 10:24, Güncelleme: 25.05.2024 - 10:24 8240+ kez okundu.
 

5G Kim İcat Etti

5G’nin mucidi, birçok bilim insanı ve mühendis. Ancak, ‘5G’nin babası’ olarak kabul edilen kişi, kutupsal kodlama yöntemini geliştiren Prof. Dr. Erdal Arıkan’dır.
5G 'nin tek bir mucidi yok, arkasında birçok bilim insanı ve mühendisin emeği var. Fakat 5G 'nin en kritik standardını icat eden ve bu sayede "5G'nin babası" olarak kabul edilen kişi Prof. Dr. Erdal Arıkan . Kendisi Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde görev yapan bir Türk bilim insanıdır. 2013 yılında kutupsal kodlama adı verilen bir yöntem geliştirdi ve bu sayede veri aktarım kapasitesini önemli ölçüde artırdı. Bu buluş, 5G'nin temelini oluşturdu ve ona IEEE WRG Baker Ödülü ve 2018'de de alanının en prestijli ödülü olan Shannon Ödülü'nü kazandırdı. Bununla birlikte, 5G'nin geliştirilmesinde birçok başka kişi ve kuruluş da önemli rol oynadı. Huawei, Ericsson, Nokia, Qualcomm gibi teknoloji devleri, 5G altyapısının ve cihazlarının geliştirilmesinde büyük yatırımlar yaptı. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) ise 5G standartlarının belirlenmesinde ve küresel olarak benimsenmesinde önemli görevler üstlendi. Sonuç olarak 5G, tek bir kişinin değil, küresel bir çabanın ürünüdür. Ancak Prof. Dr. Erdal Arıkan'ın kutupsal kodlama konusundaki buluşu, 5G'nin geliştirilmesinde kritik bir rol oynadı ve onu bu teknolojinin "babası" olarak kabul etmemizi sağladı.
5G’nin mucidi, birçok bilim insanı ve mühendis. Ancak, ‘5G’nin babası’ olarak kabul edilen kişi, kutupsal kodlama yöntemini geliştiren Prof. Dr. Erdal Arıkan’dır.
5G 'nin tek bir mucidi yok, arkasında birçok bilim insanı ve mühendisin emeği var. Fakat 5G 'nin en kritik standardını icat eden ve bu sayede "5G'nin babası" olarak kabul edilen kişi Prof. Dr. Erdal Arıkan . Kendisi Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde görev yapan bir Türk bilim insanıdır.

2013 yılında kutupsal kodlama adı verilen bir yöntem geliştirdi ve bu sayede veri aktarım kapasitesini önemli ölçüde artırdı. Bu buluş, 5G'nin temelini oluşturdu ve ona IEEE WRG Baker Ödülü ve 2018'de de alanının en prestijli ödülü olan Shannon Ödülü'nü kazandırdı.

Bununla birlikte, 5G'nin geliştirilmesinde birçok başka kişi ve kuruluş da önemli rol oynadı. Huawei, Ericsson, Nokia, Qualcomm gibi teknoloji devleri, 5G altyapısının ve cihazlarının geliştirilmesinde büyük yatırımlar yaptı. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) ise 5G standartlarının belirlenmesinde ve küresel olarak benimsenmesinde önemli görevler üstlendi.

Sonuç olarak 5G, tek bir kişinin değil, küresel bir çabanın ürünüdür. Ancak Prof. Dr. Erdal Arıkan'ın kutupsal kodlama konusundaki buluşu, 5G'nin geliştirilmesinde kritik bir rol oynadı ve onu bu teknolojinin "babası" olarak kabul etmemizi sağladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.