,, ,

Ankara’nın Antik Mekanları / Tümülüsler

Genel Kültür 12.05.2022 - 15:20, Güncelleme: 12.05.2022 - 15:21 11121+ kez okundu.
 

Ankara’nın Antik Mekanları / Tümülüsler

Ankara’nın Antik Mekanları / Tümülüsler
Ankara’daki Tümülüsler Frig döneminden günümüze kadar ulaşmış tarihi eserlerdir. Ankara çevresinde 100’den daha fazla, kent merkezinde ise 20 tümülüs bulunmaktadır.   Tümülüs Nedir? Tümülüs ahşap ve taştan yapılan mezarlardır. İçine defnedilen kişi ile birlikte eşyalarının defnedildiği bir mezar odası bulunmaktadır. Bu mezar odasının üzeri taş, toprak ve çakıl yığılarak kapatılır. Tümülüsler kişinin toplumdaki konumuna göre 2 metreden 70 metreye kadar boyutlara sahip olabilmektedir. En ünlü Tümülüs Gordion’da bulunan Kral Midas’ın tümülüsüdür.   Ankara’daki Tümülüslerden Bazıları   Beştepeler Tümülüsleri Gordion’da bulunan Firg mezarları ile aynı dönemde yapılmışlardır. Anıtkabir alanında bulunan Beştepeler Tümülüsleri üç Tümülüs halinde bulunmaktadır. 1926 yılında kazı çalışmaları yapılmış fakat herhangi bir sonuca ulaşılamamıştır. 1932 yılında Türk araştırmacılar tarafından yapılan incelemelerde bir Tümülüs bulunmuş ve daha sonrasında 1945-47 yıllarında ise Anıtkabir’in inşaatı sırasında diğer iki Tümülüs bulunmuştur. Bu Tümülüsler açılmış ve birçok tarihi eser gün yüzüne çıkartılmıştır.   Büyük Tümülüs Aşti Otobüs Terminali’nin yanında Emek metro istasyonu çıkışında bulunan Tümülüs’tür. Ankara’da bulunan en büyük Tümülüs’tür. Atatürk emri ile kazı çalışmaları yapılmış fakat herhangi bir mezar odası bulunamamıştır. Daha sonra 1968 yılında bir kazı çalışması daha yapılmış ve mezar odasına ulaşılmıştır.   Yumurtatepe Tümülüsü Atatürk Orman Çiftliği Kavşağı’nda bulunan Tümülüs’tür. 1968 yılında Anadolu Medeniyetler Müzesi tarafından kazı çalışmaları yapılmıştır. Yapılan kazılarda herhangi bir mezar odası bulunamamıştır. Kazılar sırasında Eski Tunç Çağı Dönemine ait minik heykelcikler bulunmuştur.
Ankara’nın Antik Mekanları / Tümülüsler

Ankara’daki Tümülüsler Frig döneminden günümüze kadar ulaşmış tarihi eserlerdir. Ankara çevresinde 100’den daha fazla, kent merkezinde ise 20 tümülüs bulunmaktadır.

 

Tümülüs Nedir?

Tümülüs ahşap ve taştan yapılan mezarlardır. İçine defnedilen kişi ile birlikte eşyalarının defnedildiği bir mezar odası bulunmaktadır. Bu mezar odasının üzeri taş, toprak ve çakıl yığılarak kapatılır. Tümülüsler kişinin toplumdaki konumuna göre 2 metreden 70 metreye kadar boyutlara sahip olabilmektedir. En ünlü Tümülüs Gordion’da bulunan Kral Midas’ın tümülüsüdür.

 

Ankara’daki Tümülüslerden Bazıları

 

  • Beştepeler Tümülüsleri

Gordion’da bulunan Firg mezarları ile aynı dönemde yapılmışlardır. Anıtkabir alanında bulunan Beştepeler Tümülüsleri üç Tümülüs halinde bulunmaktadır. 1926 yılında kazı çalışmaları yapılmış fakat herhangi bir sonuca ulaşılamamıştır. 1932 yılında Türk araştırmacılar tarafından yapılan incelemelerde bir Tümülüs bulunmuş ve daha sonrasında 1945-47 yıllarında ise Anıtkabir’in inşaatı sırasında diğer iki Tümülüs bulunmuştur. Bu Tümülüsler açılmış ve birçok tarihi eser gün yüzüne çıkartılmıştır.

 

  • Büyük Tümülüs

Aşti Otobüs Terminali’nin yanında Emek metro istasyonu çıkışında bulunan Tümülüs’tür. Ankara’da bulunan en büyük Tümülüs’tür. Atatürk emri ile kazı çalışmaları yapılmış fakat herhangi bir mezar odası bulunamamıştır. Daha sonra 1968 yılında bir kazı çalışması daha yapılmış ve mezar odasına ulaşılmıştır.

 

  • Yumurtatepe Tümülüsü

Atatürk Orman Çiftliği Kavşağı’nda bulunan Tümülüs’tür. 1968 yılında Anadolu Medeniyetler Müzesi tarafından kazı çalışmaları yapılmıştır. Yapılan kazılarda herhangi bir mezar odası bulunamamıştır. Kazılar sırasında Eski Tunç Çağı Dönemine ait minik heykelcikler bulunmuştur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.