,, ,

Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Nedir?

Sağlık 08.06.2024 - 15:43, Güncelleme: 08.06.2024 - 15:43 9129+ kez okundu.
 

Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Nedir?

Beyin ve Sinir Cerrahisi, beyin, omurilik ve sinirlerin hastalıklarını teşhis ve tedavi eden bir tıp dalıdır. Erken teşhis ve tedavi, yaşam kalitenizi artırabilir.
Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümü, beyin, omurilik, sinirler ve bunların bağlı olduğu kas ve kemiklerin hastalıklarının teşhis, tedavi ve cerrahi müdahalesi ile ilgilenen bir tıp uzmanlık dalıdır. Bu bölümdeki hekimler, beyin cerrahı veya nöroşirurji uzmanı olarak adlandırılır. Beyin ve sinir cerrahları, yetişkinlerde ve çocuklarda görülebilecek çeşitli hastalıkları tedavi ederler. Bu hastalıklara bazı örnekler şunlardır: Beyin tümörleri: İyi huylu veya kötü huylu olabilen ve beyin fonksiyonlarını etkileyebilen tümörler. Beyin damar hastalıkları: Beyne giden kan damarlarının tıkanması veya anevrizması (zayıflaması ve balonlaşması) gibi durumlar. Kafa travmaları: Düşme, kaza veya darp sonucu oluşan beyin yaralanmaları. Omurilik hastalıkları: Fıtık, tümör, daralma veya enfeksiyon gibi omuriliği etkileyen durumlar. Sinir hastalıkları: Trigeminal nevralji, karpal tünel sendromu gibi sinirlerin sıkışması veya hasar görmesi sonucu oluşan hastalıklar. Fonksiyonel bozukluklar: Epilepsi, Parkinson hastalığı, tremor gibi beyin fonksiyonlarını etkileyen bozukluklar. Beyin ve sinir cerrahları, teşhis için kan testleri, görüntüleme testleri (röntgen, BT, MR, PET), elektroensefalografi (EEG), elektromiyografi (EMG) gibi çeşitli yöntemler kullanırlar. Gerekirse, tedavi ilaç, cerrahi müdahale, radyoterapi veya kemoterapi gibi yöntemleri içerebilir. Beyin ve sinir cerrahisi bölümü, hastanelerde genellikle nöroloji, onkoloji, psikiyatri, fiziksel tıp ve rehabilitasyon gibi bölümlerle birlikte bulunur. Beyin ve sinir cerrahisi bölümüne başvurma nedenleri: Baş ağrısı Baş dönmesi Nöbetler (sara) Yutma güçlüğü Denge ve koordinasyon problemleri Uyuşma veya karıncalanma Kas zayıflığı Görme veya işitme problemleri Hafıza veya konsantrasyon problemleri Davranış değişiklikleri Unutmayın: Beyin ve sinir sistemiyle ilgili herhangi bir endişeniz varsa, bir beyin ve sinir cerrahına danışmanız önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, hastalığınızın ilerlemesini önleyebilir ve yaşam kalitenizi artırabilir.
Beyin ve Sinir Cerrahisi, beyin, omurilik ve sinirlerin hastalıklarını teşhis ve tedavi eden bir tıp dalıdır. Erken teşhis ve tedavi, yaşam kalitenizi artırabilir.

Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümü, beyin, omurilik, sinirler ve bunların bağlı olduğu kas ve kemiklerin hastalıklarının teşhis, tedavi ve cerrahi müdahalesi ile ilgilenen bir tıp uzmanlık dalıdır. Bu bölümdeki hekimler, beyin cerrahı veya nöroşirurji uzmanı olarak adlandırılır.

Beyin ve sinir cerrahları, yetişkinlerde ve çocuklarda görülebilecek çeşitli hastalıkları tedavi ederler. Bu hastalıklara bazı örnekler şunlardır:

  • Beyin tümörleri: İyi huylu veya kötü huylu olabilen ve beyin fonksiyonlarını etkileyebilen tümörler.
  • Beyin damar hastalıkları: Beyne giden kan damarlarının tıkanması veya anevrizması (zayıflaması ve balonlaşması) gibi durumlar.
  • Kafa travmaları: Düşme, kaza veya darp sonucu oluşan beyin yaralanmaları.
  • Omurilik hastalıkları: Fıtık, tümör, daralma veya enfeksiyon gibi omuriliği etkileyen durumlar.
  • Sinir hastalıkları: Trigeminal nevralji, karpal tünel sendromu gibi sinirlerin sıkışması veya hasar görmesi sonucu oluşan hastalıklar.
  • Fonksiyonel bozukluklar: Epilepsi, Parkinson hastalığı, tremor gibi beyin fonksiyonlarını etkileyen bozukluklar.

Beyin ve sinir cerrahları, teşhis için kan testleri, görüntüleme testleri (röntgen, BT, MR, PET), elektroensefalografi (EEG), elektromiyografi (EMG) gibi çeşitli yöntemler kullanırlar. Gerekirse, tedavi ilaç, cerrahi müdahale, radyoterapi veya kemoterapi gibi yöntemleri içerebilir.

Beyin ve sinir cerrahisi bölümü, hastanelerde genellikle nöroloji, onkoloji, psikiyatri, fiziksel tıp ve rehabilitasyon gibi bölümlerle birlikte bulunur.

Beyin ve sinir cerrahisi bölümüne başvurma nedenleri:

  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Nöbetler (sara)
  • Yutma güçlüğü
  • Denge ve koordinasyon problemleri
  • Uyuşma veya karıncalanma
  • Kas zayıflığı
  • Görme veya işitme problemleri
  • Hafıza veya konsantrasyon problemleri
  • Davranış değişiklikleri

Unutmayın: Beyin ve sinir sistemiyle ilgili herhangi bir endişeniz varsa, bir beyin ve sinir cerrahına danışmanız önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, hastalığınızın ilerlemesini önleyebilir ve yaşam kalitenizi artırabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.